Επίσκεψη αντιπροσωπείας της επαρχίας Xinjiang της Κίνας στον Δήμαρχο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Επίσκεψη αντιπροσωπείας της επαρχίας Xinjiang της Κίνας στον Δήμαρχο Λευκωσίας
Τρι, 12 Σεπ. 2023 16:30
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης συναντήθηκε την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023 με αντιπροσωπεία της επαρχίας Xinjiang της Κίνας με Επικεφαλής τον Κυβερνήτη της και Αναπληρωτή Γραμματέα του Κινέζικου Κομμουνιστικού Κόμματος της επαρχίας κ. Erkin Tuniyaz.
 
Τον Επικεφαλής συνόδευαν ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας της  επαρχίας Xinjiang, Uyghur, Yahefu Paidula,  ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης της επαρχίας Zhou Xuyong, ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων Tian Qi, ο Πρέσβης της Κίνας στην Κύπρο Liu Yantao και άλλοι. 
 
Μέλη της αντιπροσωπείας ξεναγήθηκαν προηγουμένως στην εντός των τειχών πόλη και την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ αργότερα επισκέφθηκαν το Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.  
 
Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε  στο Κέντρο Αριστείας Cyens, όπου τους έγινε σύντομη παρουσίαση των προγραμμάτων του Κέντρου καθώς και στο σύγχρονο Κέντρο Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης, Nicosia Smart City. Ο κ. Tuniyaz προσκάλεσε τα μέλη του Κέντρο Αριστείας Cyens και του Κέντρου Διαχείρισης και Ελέγχου Έξυπνης Πόλης να επισκεφθούν πανεπιστήμια και βιομηχανίες της επαρχίας Xinjiang.  
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Δήμαρχο Λευκωσίας, ο Κυβερνήτης κ. Erkin Tuniya, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Δήμαρχο για τη φιλοξενία και τις προσπάθειες που κάνει η Λευκωσία για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ της πρωτεύουσας της Κύπρου και πόλεων της Κίνας καθώς και τον εντυπωσιασμό του από τη δημιουργία του Κέντρου Αριστείας CYENS και κάλεσε το Δήμαρχο να ενισχύσει τις προσπάθειες για συνεργασία μεταξύ των Πανεπιστημίων και των ερευνητικών ιδρυμάτων.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας ευχαρίστησε τον Κυβερνήτη και τον Πρέσβη και έδωσε έμφαση στη συνεργασία των δυο χωρών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Belt and Road Initiative (BRI)» (Πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος»), της ΕΕ καθώς και την ενίσχυση των σχέσεων ιδιαίτερα σε  θέματα πολιτισμού και επιστήμης.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας και ο Κυβερνήτης, συζήτησαν τρόπους συνεργασίας των δύο πόλεων, Λευκωσίας και Uruqmir και προσκάλεσαν τον κ. Γιωρκάτζη να επισκεφθεί την επαρχία Xinjiang της Κίνας.