Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις (2023) / Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023
Τετ, 13 Σεπ. 2023 14:00
Δήμαρχος Λευκωσίας: Στο κυκλοφοριακό απαιτούνται τομές
 
https://www.youtube.com/watch?v=YwhA_Q6tQco
 
Ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει και φέτος στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, θεωρώντας ότι η βιώσιμη αστική κινητικότητα αποτελεί μία από τις κύριες προκλήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων, γιατί συνδέεται άμεσα με την οικονομική τους ανάπτυξη και τη μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.
 
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2023, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι στο κυκλοφοριακό απαιτούνται τομές που να βασίζονται σε κάποιες παραδοχές. «Χρόνο με το χρόνο, τα αυτοκίνητα στη Λευκωσία, αυξάνονται. Η λογική της συνεχούς κατασκευής πλατύτερων και περισσότερων δρόμων για να εξυπηρετήσουν τον αυξανόμενο αριθμό αυτοκινήτων, δοκιμάστηκε και απέτυχε».
 
Ο Δήμος Λευκωσίας, συνέχισε ο κ. Γιωρκάτζης, ανέδειξε και υιοθέτησε πρώτος το Ολοκληρωμένο Σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας ως πολιτική, υλοποιώντας, την τελευταία δεκαετία, έργα τα οποία υιοθετούν τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας. Τέτοια έργα είναι, η δημιουργία δικτύου πεζοδρομίων σε αρκετές περιοχές της πόλης μας και η σύνδεση δεκάδων δρόμων/γειτονιών με κεντρικές οδικές αρτηρίες, η Πλατεία Ελευθερίας και η οδός Κωστάκη Παντελίδη, το εμπορικό κέντρο Μακαρίου – Στασικράτους και παρόδοι, οι Λεωφόροι Καλλιπόλεως, Κυριάκου Μάτση και Κέννεντι και οι ποδηλατόδρομοι που ενώνουν τα ιδωιτικά Πανεπιστήμια της Δυτικής Λευκωσίας με το κέντρο της πόλης.
 
Η Κύπρος, ανέφερε ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας, έχει θέσει φιλόδοξους στόχους μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με μια σειρά από πολιτικές που στόχο έχουν να περιορίσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 32%, μέχρι το 2030. «Το κράτος έχει κάνει σημαντικά βήματα, όμως πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση, από όλους (Υπουργεία, Βουλή, Επιτρόπους κ.ά.), όχι μόνο από το αρμόδιο Υπουργείο. Οι αλλαγές στην καθημερινότητα των πολιτών θα είναι τεράστιες, αλλά και τα μελλοντικά οφέλη ακόμη μεγαλύτερα, ιδιαίτερα για τις επόμενες γενιές», σημείωσε. Αναφέρθηκε επίσης σε λύσεις και σχεδιασμούς στους οποίους μπορούμε να προχωρήσουμε όπως, η δημιουργία τραμ, η ολοκλήρωση του δικτύου λεωφορειολωρίδων και η επίσπευση της διεύρυνσης του δικτύου ποδηλατοδρόμων.
 
Εκ μέρους του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, η προϊστάμενη του Τμήματος Βιώσιμης Κινητικότητας Εύη Αναγιωτού τόνισε ότι το Υπουργείο από το 2019, μέσα από σειρά δράσεων υποστήριξης και ενθάρρυνσης των τοπικών Αρχών, με ιδιαίτερη χαρά βλέπει ολοένα και πιο ολοκληρωμένες συμμετοχές στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, όπως αυτή του Δήμου Λευκωσίας. Κάλεσε μάλιστα, τους δημότες να ενημερωθούν και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του Δήμου και να δοκιμάσουν εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης.
 
Από την πλευρά της η Επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου εξήρε τις προσπάθειες του Δήμου Λευκωσίας επισημαίνοντας πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα στην Κύπρο, καθώς το 49% των εκπομπών ρύπων προέρχεται από τα αυτοκίνητα και μόνο το 3% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
 
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου Λευκωσίας Κυριάκος Τσιμίλλης επισήμανε ότι μπορεί πριν από 20 χρόνια να φαινόταν απόμακρη η αναφορά σε κλιματική αλλαγή, σήμερα όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τους πολίτες να αποτελούν φορείς αυτής της αλλαγής. Εξέφρασε την ευαρέσκειά του γιατί από τις πρώτες μέρες λειτουργίας της λεωφορειολωρίδας παρατηρείται αύξηση στα ποσοστά χρήσης του λεωφορείου.
 
Φέτος, ο Δήμος Λευκωσίας συμμετέχει με ποικίλες δράσεις στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, η οποία ξεκινά το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 22 Σεπτεμβρίου, με κεντρικό μήνυμα το «Save Energy». (εσωκλείεται το πρόγραμμα των εκδηλώσεων)
 
Τρεις χιλιάδες πόλεις και δήμοι από περισσότερες από 40 χώρες θα συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία που αναγνωρίζεται ευρέως ως κινητήρια δύναμη για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα στην Ευρώπη.
Με τις δράσεις του ο Δήμος Λευκωσίας διεκδικεί τόσο το τοπικό όσο και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό βραβείο.
 
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους όσοι συμβλήθηκαν μαζί μας και αφιλοκερδώς συμβάλλουν σε αυτό τον στόχο:  
• Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
• Τμήμα Περιβάλλοντος
• Επίτροπο Περιβάλλοντος κα. Μαρία Παναγιώτου
• Αστυνομία Κύπρου
• Εταιρεία Δημόσιων Μεταφορών – Cyprus Public Transport
• ΡΙΚ
• Οργανισμός Οξυγόνο
• Ενεργειακό Γραφείο Κύπρου
• ΑΓΟ
• Εταιρεία Kratis Consulting
• Ίδρυμα Kateryna Biloruska
• Garten Day & Night
• Deejay Radio 93.5
• Τις εταιρείες Nextbike, Scroll, Yedoo Scooters, Polys Bikes
• Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Δήμου Λευκωσίας
• Τροχονόμους και όλους τους υπαλλήλους του Δήμου