Youth on the Go! - Προσβασιμότητα, κινητικότητα, ενέργεια και νέες τεχνολογίες στο Δήμο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Youth on the Go! - Προσβασιμότητα, κινητικότητα, ενέργεια και νέες τεχνολογίες στο Δήμο Λευκωσίας
Δευ, 25 Σεπ. 2023 13:50
Με σημαντική επιτυχία ολοκληρώθηκε η ανοικτή συζήτηση δικτύωσης με νέους δημότες της Λευκωσίας «Youth On The Go», που διοργάνωσε την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2023 ο Δήμος Λευκωσίας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
 
Η δράση αφορούσε μια συνάντηση δικτύωσης νέων ατόμων και ατόμων με αναπηρία, με την διοίκηση του Δήμου, εκπροσώπους της Πολιτείας, ακαδημαϊκούς και άλλους φορείς,  με στόχο ένα γόνιμο διάλογο, με θέμα την αστική βιώσιμη κινητικότητα στην πόλη. Απώτερος σκοπός της δράσεις ήταν να διεξαχθεί συζήτηση για θέματα κινητικότητας στην πόλη μεταξύ πολιτών, τεχνοκρατών και πολιτικών, να κατατεθούν προτάσεις, ιδέες και προβληματισμοί, ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν στην ευρύτερη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πρωτεύουσα.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, πραγματοποιήθηκαν δύο εργαστήρια. Το πρώτο «Προσβασιμότητα/Ασφάλεια», αφορούσε συζήτηση για θέματα κινητικότητας σε σχέση με άτομα με αναπηρία, ποδηλάτες, πεζούς κ.λ.π. Εισηγητές ήταν ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μαρίνος Μουσιούττας, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Frederick, Βύρωνας Ιωάννου και η Πρέσβειρα οδικής ασφάλειας στην Κύπρο, Ραφαέλλα Μιλτιάδους.
 
Το δεύτερο εργαστήριο «Βιώσιμη κινητικότητα», αναφέρθηκε στο ζήτημα της μείωσης των εκπομπών άνθρακα στις μεταφορές, τους εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς και τη χρήση νέων τεχνολογιών.  Παρουσιάσεις πραγματοποίησαν η εκπρόσωπος του Ενεργειακού Γραφείου Κύπρου, Μαρίνα Κυριάκου και ο λειτουργός του Γραφείου Έξυπνης Πόλης του Δήμου Λευκωσίας, Χρήστος Λαμπής για το ευρωπαϊκό έργο AI for Public Policy (AI4PP) στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος ως εταίρος, ενώ εισηγήσεις πραγματοποίησαν η εθνική συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, Βάνα Γκάνια, ο εκπρόσωπος της εταιρείας Bolt, Paul Alvarez, ο operations manager της εταιρείας Scroll Cyprus, Grigoris Kononenko και ο εκπρόσωπος της εταιρείας nextbike by TIER Νεόφυτος Ιωάννου. Τις συζητήσεις συντόνισε ο πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του οργανισμού ΟΞΥΓΟΝΟ Νικόλας Κυριακίδης.
 
Στη συνέχεια, ακολούθησε διάλογος με τις αρχές της πόλης, αλλά και του κράτους, οι οποίες κλήθηκαν να τοποθετηθούν σχετικά και να απαντήσουν στα ερωτήματα που τους τέθηκαν.

Στο πλαίσιο της συζήτησης παρουσιάστηκε και συζητήθηκε το έργο AI4PP που χρηματοδοτείται από το χρηματοδοτικό πλαίσιο Ορίζοντας 2020 και αφορά στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στην ανάπτυξη πολίτικων στις τοπικές αρχές. Συγκεκριμένα, βασικοί άξονες του πιλοτικού της Λευκωσίας είναι η βελτιωμένη αστική κινητικότητα για τους πολίτες και για τον Δήμο και η ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για την πρόσβαση κινητικότητα.
 
Η συζήτηση είχε έντονο ενδιαφέρον και παρουσιάστηκαν σημαντικές τοποθετήσεις και εισηγήσεις από την πλευρά των συμμετεχόντων.