Συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας στη συνάντηση των Δημοτικών Γραμματέων της Ευρώπης

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Συμμετοχή του Δήμου Λευκωσίας στη συνάντηση των Δημοτικών Γραμματέων της Ευρώπης
Τρι, 26 Σεπ. 2023 11:35
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2023
 
Η Δημοτική Γραμματέας του Δήμου Λευκωσίας Μύρια Πηλακούτα συμμετείχε στη συνάντηση των Δημοτικών Γραμματέων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα στις 20 - 22 Σεπτεμβρίου 2023.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για κύρια θέματα που αφορούν όλες τις πόλεις και να ενημερωθούν για τους τρόπους χειρισμού των καθημερινών προκλήσεων.
 
Κύριες θεματικές συζήτησης ήταν:
1. Ο σχεδιασμός, προετοιμασία και υλοποίηση μεγάλων επενδύσεων όπου συζητήθηκαν θέματα όπως πώς σχεδιάζονται, προετοιμάζονται και υλοποιούνται καθώς και
2. Επέκταση πεζοδρομίων και χώρων πρασίνου όπου παρουσιάστηκε και επεξηγήθηκε η περίπτωση της Λιουμπλιάνας και του πεζόδρομου που υιοθέτησαν στο κέντρο της πόλης.
 
Συγκεκριμένα, ποια διαδικασία ακολουθήθηκε, πως στηρίζονται οι κάτοικοι που ζουν στην πεζοδρομημένη ζώνη και τα καταστήματα/εστιατόρια και άλλα.
 
Άλλα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ο επανασχεδιασμός δρόμων για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων, η επιβράδυνση της κυκλοφορίας σε κατοικημένες περιοχές και κέντρα πόλεων, η ενίσχυση των δημόσιων συγκοινωνιών,  η αύξηση του πρασίνου κ.α.
 
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στη Λιουμπλιάνα και σε συγκεκριμένα έργα όπως, η πεζοδρομημένη ζώνη στο κέντρο της πόλης, που συνδυάζει άλλες υποδομές με πολλές διαφορετικές χρήσεις, για παράδειγμα,  πολιτιστικές και αθλητικές. Τα αποτελέσματα για την πόλη είναι πολλαπλά όπως είναι η αύξηση της κινητικότητάς, η ενίσχυση του δικτύου ποδηλατοδρόμων και  η μείωση των εκπομπών  αερίου.
 
Εκτός από τη Λευκωσία, στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, τη Λισαβώνα, τη Λιουμπλιάνα, τη Μαδρίτη, το Ρέικιαβικ,  τη Βιέννη, τη Ρίγα και άλλοι.