Το Yφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησε σε αποκοπές στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης του

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Το Yφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησε σε αποκοπές στα προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης του
Τετ, 11 Οκτ. 2023 13:20
Το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας προχώρησε σε αποκοπές των κρατικών ενισχύσεων για το 2023, καθοριστικών για τη λειτουργία των προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου Λευκωσίας, εν όψει μάλιστα της συζήτησης για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αρμοδιότητα των Δήμων στα θέματα Κοινωνικής Πολιτικής.

Πιο συγκεκριμένα προχώρησε σε αποκοπή κατά το ήμισυ στην ήδη χαμηλή κρατική ενίσχυση του διαχρονικά ελλειμματικού προϋπολογισμού του  προγράμματος Κατ’ Οίκον Φροντίδα Ενηλίκων που απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας, άτομα μονήρη με χρόνιες ασθένειες, ΑμεΑ και οικογένειες με ειδικά προβλήματα. Ο διαχρονικά ελλειμματικός προϋπολογισμός του προγράμματος αυτού όπως και των υπολοίπων, καλύπτεται από τον ήδη μειωμένο προϋπολογισμό του Δήμου Λευκωσίας και από ιδιώτες χορηγούς.

Να σημειωθεί ότι το όφελος του προγράμματος είναι τεράστιο λόγω της έλλειψης φροντιστών ενώ  οι πλείστοι εξυπηρετούμενοι είναι λήπτες ΕΕΕ, οι οποίοι μάλιστα παραπέμπονται από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας για εξυπηρέτηση ενώ οι ανάγκες για κατ΄ οίκον φροντίδα είναι διαρκώς αυξανόμενες.

Επιπλέον, το Πολυδύναμο με κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσφατα διοργάνωσε σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού  αρκετά δαπανηρό πιστοποιημένο πρόγραμμα κατάρτισης 100 ωρών για κατ΄ οίκον φροντιστές στηρίζοντας το Κεντρικό Κράτος και εκπαιδεύοντας νέους φροντιστές για την κάλυψη των τεράστιων αναγκών φροντίδας.
 
Αποκοπή έγινε και από το κονδύλι κρατικής ενίσχυσης του  Πολυπολιτισμικού Κέντρου Φροντίδας Παιδιών το οποίο παρέχει ευκαιρίες ποιοτικής και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ευάλωτων ομάδων όλων των εθνικοτήτων, μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος, καθώς και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών, αλλά και από το Συμβουλευτικό Κέντρο.

Οι αποκοπές αποθαρρύνουν το Δήμο Λευκωσίας, πιθανόν και άλλες Τοπικές Αρχές, να συνεχίσουν τις κατά γενική ομολογία αξιόλογες κοινωνικές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουν, σε συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, ολιστικές και ουσιαστικές υπηρεσίες κοινωνικής Πρόνοιας, στηρίζοντας την πολιτική του κεντρικού κράτους.