Ημέρα Ανάμνησης για τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Ημέρα Ανάμνησης για τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων
Δευ, 13 Νοε. 2023 12:45
Το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023 ο Δήμος Λευκωσίας οργάνωσε εκδήλωση για την «Ημέρα Ανάμνησης», παγκοσμίως γνωστή και ως ημέρα παπαρούνας, προς τιμήν των εκατομμυρίων ανδρών και γυναικών που  έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μνημείο των κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου παρά το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, εκπρόσωπων κομμάτων, πρέσβεων, του Υπουργού Άμυνας και πλήθους εκλεκτών προσκεκλημένων και επισήμων.
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι στόχος της εκδήλωσης μνήμης ανά το παγκόσμιο είναι η απόδοση φόρου τιμής  αφενός προς τους στρατιώτες και τους αμάχους που έπεσαν κατά τη διάρκεια των σφοδρών μαχών των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και αφετέρου να θυμηθούμε τη φρίκη του πολέμου, ώστε να μην επαναληφθούν ποτέ τέτοιες ενέργειες και να μην γίνουμε ξανά θεατές παρόμοιων εικόνων για την ανθρωπότητα.

Στη συνέχεια ανέφερε ότι οφείλουμε παντοτινή ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δημοκρατίας και της παγκόσμιας ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο ευημερίας, προόδου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας με βαρύ όμως τίμημα, εφόσον 373 Κύπριοι άνδρες και μια γυναίκα είναι θαμμένοι σε 72 στρατιωτικά κοιμητήρια και μνημεία πολέμου, στην Κύπρο και σε άλλες 23 χώρες.
 
Στο δικό του χαιρετισμό ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ανέφερε ότι η συμμετοχή των Κυπρίων εθελοντών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν, για τα σημερινά δεδομένα, τεράστια. Με 20 και πλέον χιλιάδες Κύπριους από όλες τις θρησκευτικές και εθνοτικές ομάδες του νησιού, η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα παγκοσμίως κατ’ αναλογία πληθυσμού που συμμετείχε στον πόλεμο εθελοντικά.
 
Ακολούθως ανέφερε ότι η θυσία των πεσόντων μας υπενθυμίζει ότι όταν όλα τα άλλα αποτυγχάνουν, τότε γίνεται απαραίτητο να πολεμήσουμε ενάντια στις τυραννίες που απειλούν την ελευθερία και αυτός ο σκοπός υπερβαίνει τους αιώνες.
 
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των κυπρίων πεσόντων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.