Εγκαινιάστηκε η νέα Αίθουσα Συνεδριάσεων και Εκδηλώσεων και τη διατηρητέα οικοδομή στο προαύλιο του

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Εγκαινιάστηκε η νέα Αίθουσα Συνεδριάσεων και Εκδηλώσεων και τη διατηρητέα οικοδομή στο προαύλιο του
Τετ, 29 Νοε. 2023 15:35
  • Δήμαρχος Λευκωσίας: «Πιστεύουμε ότι εμείς πρώτοι πρέπει να βρισκόμαστε στο ιστορικό κέντρο – και αυτό πράξαμε.»
Ο Δήμος Λευκωσίας πραγματοποίησε τα εγκαίνια της νέας αίθουσας συνεδριάσεων και εκδηλώσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας, καθώς και τη διατηρητέα οικοδομή στο προαύλιο του Δημαρχείου, την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023.
 
Τα εγκαίνια τέλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου και ο  Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος τέλεσε αγιασμό.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «παρά τις πολλές προκλήσεις και δυσκολίες που είχαμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε, δεν εγκαταλείπουμε την περιοχή. Οφείλαμε να επέμβουμε και επιμένουμε να επενδύουμε στο κέντρο ώστε η εικόνα της εγκατάλειψης και αποψίλωσης, αποτέλεσμα της εισβολής και της για δεκαετίες διαίρεσης της πόλης, να αποτελέσει παρελθόν και να κοιτάξουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Πιστεύουμε ότι εμείς πρώτοι πρέπει να βρισκόμαστε εδώ – και αυτό πράξαμε.»
 
Στη συνέχεια ανέφερε ότι τα τελευταία 12 χρόνια, μέσα σε δύσκολες συνθήκες και συνεχείς κρίσεις για τη χώρα, στο κέντρο της πόλης έχει ενταθεί σημαντικά η προσπάθεια, με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις και συντονισμένες κινήσεις σε πολλά επίπεδα που είχαν ένα και μόνο στόχο: να πειστούν όλοι ότι η περιοχή έχει δυνατότητες και προοπτική και να «γεμίσουν» τα κτήρια με ζωή.
 
Τέλος, ο κ. Γιωρκάτζης προχώρησε στην παράθεση αριθμητικών δεδομένων, σημειώνοντας ότι τα τελευταία 12 χρόνια, στο κέντρο της πόλης έχουν ολοκληρωθεί έργα της τάξης των €100 εκατομμυρίων και βρίσκονται σε εξέλιξη έργα αξίας €50 εκατομμυρίων, ενώ τα έργα που προγραμματίζονται είναι της τάξης των €20 εκατομμυρίων, με προμετωπίδα τα έργα ανάπλασης των πεζοδρόμων και της οδού Παλαιολόγου, ενώ ο προϋπολογισμός του Κράτους για τα σχέδια κίνητρων ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια.
 
Στη συνέχεια ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου στο δικό του χαιρετισμό ανέφερε ότι η αναδόμηση της νέας αίθουσας διαλέξεων και η αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου του πρώην Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) συνιστούν απτά παραδείγματα της πρόθεσης και της βούλησης της Κυβέρνησης και του Δήμου Λευκωσίας, να αναπτύξουν από κοινού δράσεις και πρωτοβουλίες για την αναζωογόνηση της περιοχής της εντός των τειχών πόλης της Λευκωσίας. Πρόσθεσε ότι είναι για αυτόν τον λόγο, που το Υπουργείο Εσωτερικών στέκεται πρακτικά δίπλα από τον Δήμο Λευκωσίας, επενδύοντας σε νέα έργα αλλά και στην αναβίωση υφιστάμενων υποδομών, που ανανεώνουν την εικόνα της πόλης και καθίστανται ωφέλημα για τις τοπικές κοινότητες.
 
Επιπρόσθετα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι ο σχεδιασμός για την αναβίωση της εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας είναι ολοκληρωμένος και φιλόδοξος. Με την ολοκλήρωση των σημαντικών έργων για τα οποία έγιναν τα εγκαίνια, ενισχύεται η κοινή προσπάθεια για αξιοποίηση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των προοπτικών της Λευκωσίας ως σημείο πολιτιστικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριοποίησης.
 
Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με την αποκάλυψη των πινακίδων των δύο νέων κτηρίων από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Δήμαρχο Λευκωσίας και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας