Αξίας 11.000.000 ευρώ τα προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης του Δήμου Λευκωσίας τα τελευταία 12 χρόνια

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Αξίας 11.000.000 ευρώ τα προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης του Δήμου Λευκωσίας τα τελευταία 12 χρόνια
Τρι, 12 Δεκ. 2023 13:45
Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023 έγινε ο απολογισμός των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου Λευκωσίας των τελευταίων δώδεκα χρόνων.
 
Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανέφερε ότι  «την τελευταία δωδεκαετία, μια περίοδο που σημαδεύτηκε από μεγάλες κρίσεις, αντιμετωπίσαμε προκλήσεις που δοκίμασαν τις αντοχές όλων μας και έφεραν στο προσκήνιο αυτήν ακριβώς την ευθύνη μας: να σταθούμε στο πλευρό των λιγότερο προνομιούχων συνανθρώπων μας. Κληθήκαμε να προσαρμοστούμε στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στον πλανήτη, με τις αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις, την πανδημία που άλλαξε ριζικά την καθημερινότητά μας, τις πολεμικές συγκρούσεις και να αναζητήσουμε τις καλύτερες δυνατές πολιτικές, που θα κάλυπταν τις ανάγκες των πολιτών. Και αυτό κάναμε!»
 
Στη συνέχεια ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι «Διεκδικήσαμε με επιτυχία πόρους για να στηρίξουμε και να ενισχύσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου κάτω από την ομπρέλα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου. Αξιοποιώντας κάθε πηγή χρηματοδότησης, εφαρμόζουμε πρωτοποριακά και καινοτόμα προγράμματα που στοχεύουν, όχι μόνο στην προσωρινή ανακούφιση αναγκών των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στην αξιοποίηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, στη βελτίωση των ατομικών δεξιοτήτων τους, στην κατάρτιση, συμβουλευτική και υποστήριξη και στην εν γένει δημιουργία συνθηκών για δίκαιη και ισότιμη κοινωνική τους επανένταξη».
 
Τέλος, προχώρησε στην παράθεση κάποιων αριθμητικών δεδομένων, ενδεικτικών του μεγέθους της προσπάθειας ότι τα τελευταία 12 χρόνια έχουν υλοποιηθεί (και τα πλείστα υλοποιούνται ακόμη) 19 προγράμματα Κοινωνικής Ένταξης αξίας περίπου 11.000.000 ευρώ.
 
Στο δικό της χαιρετισμό η προϊστάμενη του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου κ. Ρούλα Γεωργοπούλου παρέθεσε παραδείγματα των δράσεων και των υπηρεσιών του κέντρου:
«Για το Γιάννη που ήρθε στο γραφείο μου, χωρίς στέγη και φαγητό κοιτώντας το πάτωμα από την αμηχανία του και σήμερα διευθύνει το catering ενός από τα πιο σπουδαία ιδιωτικά σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 
Για τη Ζάχρα, παιδί αιτούντων άσυλο, η οποία μεγάλωσε στο Πολυδύναμο, απέκτησε 2 πτυχία και επέστρεψε για να βοηθήσει και να εργαστεί στον οργανισμό που την αγκάλιασε.
 
Για τους δεκάδες ηλικιωμένους που ευγνωμονούν και μας «βάζουν» ευχές καθημερινά γιατί θα είχαν πέσει σε κατάθλιψη από τη μοναξιά, αν δεν υπήρχε το Πολυδύναμο.
 
Για παιδιά που κυριολεκτικά πεινούσαν ή δεν είχαν κρεβάτι ή ρεύμα στο σπίτι τους και δεν τολμούσαν να ζητήσουν βοήθεια, η οποία τους προσφέρθηκε πολύ διακριτικά.
 
Για τον κ. Φίλιππο, ο οποίος λόγω την αναπηρίας του δεν έχει συχνά ευκαιρίες, όπως αυτή που του δόθηκε από το Πολυδύναμο για να κοινωνικοποιηθεί, να δικτυωθεί και να αναπτύξει τις γνώσεις και δεξιότητές του για να ενταχθεί στην αγορά εργασίας.
 
Για την Ελενίτσα η οποία έκανε το όνειρο χρόνων πραγματικότητα, ξεκινώντας τη δική της επιχείρηση με τη βοήθεια του Πολυδύναμου.
 
Η κυρία Γεωργοπούλου πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να μιλά για ώρες περιγράφοντας αληθινές ιστορίες ανθρώπων, που εντός ή εκτός του πλαισίου των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων του Πολυδύναμου έλαβαν ένα χέρι βοήθειας, ένα έναυσμα για να προχωρήσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια.
 
Το σχετικό έντυπο του απολογισμού των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου Λευκωσίας θα διαμένει σε όλη τη Λευκωσία τις επόμενες μέρες.