Στη Λευκωσία το βραβείο της Πράσινης Πόλης στην κατηγορία «Αειφόρος Διακίνηση και Μεταφορές» για τη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Στη Λευκωσία το βραβείο της Πράσινης Πόλης στην κατηγορία «Αειφόρος Διακίνηση και Μεταφορές» για τη
Τρι, 19 Δεκ. 2023 11:45
Η Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης για τα Παγκύπρια Βραβεία Πράσινες Πόλεις & Πράσινες Κοινότητες της Κύπρου 2023 αποφάσισε να απονείμει στο Δήμο Λευκωσίας το βραβείο Πράσινη Πόλη της Κύπρου για το έργο της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου - Στασικράτους - Ευαγόρου στην κατηγορία «Αειφόρος Διακίνηση και Μεταφορές» για τη χρονιά 2023.
 
Η αξιολόγηση έγινε στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Μαρίας Παναγιώτου και εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων.
 
Με τη βράβευση αυτή, ο Δήμος Λευκωσίας εντάσσεται αυτόματα στο Δίκτυο των Πράσινων Πόλεων & Κοινοτήτων της Κύπρου του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης.
 
Η καινοτομία του έργου της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου-Στασικράτους - Ευαγόρου έγκειται στην ιδέα, ότι μέσω της ενίσχυσης της βιώσιμης κινητικότητας, η εμπειρία ενός σύγχρονου, αναβαθμισμένου και ψηλής ποιότητας αστικού χώρου, μπορεί να προσελκύσει νέα ζωή με πολλαπλές δραστηριότητες και επενδύσεις, χωρίς την κυκλοφοριακή συμφόρηση, το θόρυβο και τη μόλυνση της ατμόσφαιρας που προκύπτει από τις μετακινήσεις με το ιδιωτικό αυτοκίνητο.
 
Για πρώτη φορά παγκύπρια στο έργο εφαρμόστηκε το κυκλοφοριακό μοντέλο του «Χώρου Κοινής Χρήσης» (shared space),  αρχές αστικού βιοκλιματικού σχεδιασμού, εγκαταστάθηκαν υποδομές Έξυπνης Πόλης, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ποδηλάτων και λήφθηκαν πρόνοιες για εγκατάσταση τραμ και υπόγειων κάδων ανακύκλωσης και απορριμάτων. Επιπρόσθετα, μετά από έγκριση των ιδιοκτητών ενοποιήθηκαν αισθητικά και λειτουργικά τα ιδιωτικά με τα δημόσια πεζοδρόμια. Σε όλη την έκταση του έργου, αλλά και στη σύνδεση του με το υπόλοιπο αστικό κέντρο επιτυγχάνεται πλήρης προσβασιμότητα για πεζούς και ΑμεΑ.
 
Το έργο εντάσσεται στη Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΟΒΑΑ) του Δήμου Λευκωσίας, που αποτελεί ένα ευρύτερο και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αειφόρο ανάπτυξη της πόλης και λειτουργεί συμπληρωματικά και σε συνέργεια με άλλα έργα και παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στην ευρύτερη περιοχή, έχοντας πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.
 
Συμβάλλει άμεσα και έμμεσα στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και την εξοικονόμηση ενέργειας που περιλαμβάνονται στους στόχους «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη» και εντάσσονται στο πλαίσιο της νέας Στρατηγικής «Όραμα 2035».
 
Η απονομή της Πράσινης Σημαίας θα πραγματοποιηθεί σε Ειδική Επίσημη Τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο.
 
Τα έργα «Ολοκληρωμένη Ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου Μακαρίου – Στασικράτους – Ευαγόρου, Φάση Α & Φάση Β» συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ, τον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Δήμο Λευκωσίας στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014 -2020.