Φεστιβάλ WIP 2023: Η Κύπρος στο Προσκήνιο Τέχνης και Τεχνολογίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2023 / Φεστιβάλ WIP 2023: Η Κύπρος στο Προσκήνιο Τέχνης και Τεχνολογίας
Τρι, 19 Δεκ. 2023 16:25
Με χιλιάδες επισκέπτες και την παρουσία περισσότερων από 60 διεθνών και Κυπρίων καλλιτεχνών, το Φεστιβάλ WIP του Κέντρου Αριστείας CYENS, ήρθε για τρίτη φορά να προβάλει την παρουσία της Κύπρου στον κόσμο της τέχνης και της τεχνολογίας.
 
Με τη φετινή θεματική 'Modes of Creation', και έπειτα από ανοικτό κάλεσμα το οποίο είχε ανταπόκριση από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, το WIP φιλοξένησε 73 συμμετοχές που επιλέχθηκαν από 22 χώρες - από τον Καναδά μέχρι το Χονγκ Κονγκ!
 
Το εναρκτήριο πάρτι της έκθεσης, στις 20 Οκτωβρίου, έφερε μια νέα δυναμική στην πλατεία Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη (πρώην πλατεία Δημαρχίας) μέσα από ζωντανή μουσική, performances και παράλληλες δραστηριότητες, συγκεντρώνοντας πάνω από 3000 άτομα. Το φεστιβάλ αναδείχθηκε ως μια πολύπλευρη εκδήλωση που προσέλκυσε κοινό όλων των ηλικιών, εθνικοτήτων και ειδικοτήτων.
 
Σημαντική ήταν η παρουσία του Δήμαρχου Λευκωσίας και Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του CYENS, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, της Δρ. Βασιλικής Κασσιανίδου Υφυπουργού Πολιτισμού, του Φίλιππου Χατζηζαχαρία Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, και του Στέφανου Στεφάνου, Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ.
 
Το WIP οργάνωσε πλήθος εκδηλώσεων εντός των τειχών της Λευκωσίας, ενώ τα έργα ήταν τοποθετημένα σε διάφορους χώρους στην γειτονική περιφέρεια του CYENS στην παλιά πόλη, προσελκύοντας περαστικούς και ενθαρρύνοντας τη συνάντηση της τέχνης με την καθημερινότητα.
 
Με πάνω από 7000 συνολικά επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, το WIP κατάφερε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προβολή της Κύπρου στο παγκόσμιο δίκτυο τέχνης και της τεχνολογίας αλλά και ανάδειξής της ως έναν προορισμό πολιτιστικής και τεχνολογικής καινοτομίας στη νέα τεχνολογική πραγματικότητα.
 
Οι προετοιμασίες για το WIP24 έχουν ήδη αρχίσει, δημιουργώντας μια συναρπαστική προσδοκία για το μέλλον του φεστιβάλ!
 
Τις καλύτερες εντυπώσεις έχει αφήσει και στους συμμετέχοντες:
 
"[...] Θεωρώ ότι η προσέγγιση του φεστιβάλ- όσο αφορά την παρουσίαση και τον εξανθρωπισμό των βέλτιστων πρακτικών στη διασταύρωση της τεχνολογίας, της επιστήμης και της τέχνης στον ραγδαίως μεταβαλλόμενο κόσμο μας- εξαιρετικά σημαντική και επίκαιρη."  
Andrei Chugunov, καλλιτέχνης, Ρωσία.
 
"[...] Το αποκορύφωμα ήταν το πάρτι των εγκαινίων. Νομίζω ότι ο συνδυασμός των performances στους διάφορους χώρους της έκθεσης ήταν ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να κινηθεί στους διάφορους χώρους. H πολυμορφία των παραστάσεων ήταν υπέροχη!"  
 Pedro Gil Farias, καλλιτέχνης, Πορτογαλία.
 
"Λάτρεψα τη φιλική ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, έκανα νέους φίλους και έμαθα από την πρακτική τους και μου άρεσε πραγματικά να ανακαλύπτω τις διαφορετικές πτυχές αυτής της πολύπλοκης πόλης (Λευκωσία)."   
Alberto Novello, καλλιτέχνης, Ιταλία.
  
"Η οργάνωση ήταν εξαιρετικά καλή. Η έκθεση ήταν προσεκτικά συντονισμένη με διαφορετικά, αλλά συμπληρωματικά θέματα και το εύρος των έργων ήταν πραγματικά εντυπωσιακό: από τις εγκαταστάσεις έως τα performances.”  
Calin Segal, καλλιτέχνης, Ρουμανία.