Δυναμικό ξεκίνημα για το 2024 από το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Δυναμικό ξεκίνημα για το 2024 από το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει
Τρι, 02 Ιαν. 2024 10:05
Ο Δεκέμβριος έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το πολύμηνο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας 2023. Η μουσική παράσταση του «Τεμπέλη Δράκου», που ξεκίνησε από το Φεστιβάλ μας το 2022 και ταξίδεψε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, επέστρεψε στη Λευκωσία για να κλείσει έναν κύκλο που… στην ουσία… παραμένει ανοικτός. Γιατί το φεστιβάλ δεν τελειώνει, αντίθετα συνεχίζει να καλλιεργεί πνεύμα και ψυχή.
 
«Με 19 παραγωγές και 27 παραστάσεις από Κύπριους και ξένους δημιουργούς διεθνούς εμβέλειας, το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Λευκωσίας με την Nicosia For Art, αποτελεί το μεγαλύτερο φεστιβάλ της Κύπρου κάτι που δικαίως μας κάνει περήφανους», δήλωσε η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου.
 
Το Φεστιβάλ συνεχίζει δυναμικά κάτω από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Γ. Παπαγεωργίου. Το πρόγραμμα για τον πρώτο μήνα του 2024  περιλαμβάνει:
 
«ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ» του Βιτσέντζου Κορνάρου
10/01/2024, 20:30
Διάρκεια: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
 
Το έμμετρο μυθιστόρημα της κρητικής Aναγέννησης, ανεβασμένο από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) ανοίγει την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει για τη νέα χρονιά. Η σύλληψη και σκηνοθεσία της παραγωγής ανήκει στην Αργυρώ Χιώτη, παλιά γνώριμη του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας, όπου και παρουσίασε το 2019 τη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, μια παραγωγή της Στέγης Ωνάση.
 
Το κλασικό έργο του κρητικού θεάτρου ξετυλίγει τον γεμάτο εμπόδια και άνισο κοινωνικά έρωτα της μοναχοκόρης του βασιλιά της Αθήνας, Αρετούσας, με τον γιο του πιστού συμβούλου του βασιλιά, Ερωτόκριτου. Ένα παραμύθι που ξεχειλίζει συναίσθημα και υμνεί τον έρωτα.  Πέραν της συναρπαστικής ερωτικής ιστορίας, η υπόθεση δίνει φως σε καίρια ζητήματα των καιρών, σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης και τη σύγκρουση με τις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες. Η παράσταση ενσωματώνει ένα ποίημα, ένα γυναικείο μανιφέστο γραμμένο ειδικά για την παράσταση από την Ιρανή συγγραφέα Rahil Fallahfar, επηρεασμένο από τους αγώνες των γυναικών στη χώρα της.
 
“AGELESS”
FREEDOM CANDLEMAKER
12 /01/2024, 20:30
Διάρκεια: 90’
 
To Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη την καινούργια δισκογραφική δουλειά του Κύπριου τραγουδοποιού Freedom Candlemaker “Ageless”. Πρόκειται για μια μουσική παράσταση που ταξιδεύει απρόσκοπτα μέσα από ονειρική ψυχεδελική και απόκρυφη pop, electronica και nu-folk, πλάθοντας ένα ουράνιο ηχητικό ταξίδι.
 
Ο κεντρικός άξονας της παράστασης αποτελείται από τραγούδια που εκφράζουν την πνευματική απελευθέρωση του ανθρώπου και τη συνειδητοποίηση της εσωτερικής μας δύναμης. Το “Ageless” θα παρουσιαστεί από ένα μεγάλο μουσικό σύνολο επί σκηνής, με χορό και κίνηση, δημιουργώντας μια ατμοσφαιρική, αισθησιακή και θεατρική εμπειρία.
 
O Λευτέρης Μουμτζής (Freedom Candlemaker) είναι μουσικός, τραγουδοποιός και παραγωγός. Κυκλοφόρησε ηχογραφήσεις τόσο ως συνθέτης/ ερμηνευτής όσο και ως παραγωγός. Έχει συνθέσει μουσική για θεατρικές, χορευτικές παραγωγές, ντοκιμαντέρ και ταινίες και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ Φέγγαρος, του Μουσικού Χωριού Φέγγαρος και της δισκογραφικής εταιρείας Louvana Records.
 
«STILL! ΕΝΑ ΑΓΑΛΜΑ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
13 - 14/01/2024, 16:00
Διάρκεια: 60΄
Ηλικίες: 3+
 
Αφού γύρισε… στην κυριολεξία όλο τον κόσμο, σε χώρες όπως, τη Λιθουανία, την Αρμενία, την Τυνησία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Κίνα, η πολυβραβευμένη παράσταση «Still! Ένα άγαλμα που γύρισε τον κόσμο», επιστρέφει ξανά στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, λίγο πριν αναχωρήσει για έναν κύκλο παραστάσεων στην Αθήνα (Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»).
 
Η παράσταση σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου, που ξεκίνησε το ταξίδι της στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας 2021 και κέρδισε τις καρδιές 12.000 θεατών, επανέρχεται και τη νέα χρονιά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που δεν τελειώνει.
 
Θέμα του έργου η φιλία υμνώντας την ειρήνη, την αποδοχή της διαφορετικότητας, καθώς και τη δύναμη της πραγματικής αγάπης. Πρόκειται για μια παράσταση για παιδιά όλων των ηλικιών, που μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα κάθε εθνικότητας. Ο λόγος δεν αποτελεί εμπόδιο, αφού η γλώσσα που ο Σταύρος Σταύρου έχει επινοήσει ειδικά για την παράσταση είναι φανταστική. 
 
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΣΧΑΛΗ
Ανοιχτή συζήτηση με την Κύπρια μπαλαρίνα
14/01/2024, 19:00
Διάρκεια: 60’
 
Στο πλαίσιο του Παράλληλου Προγράμματος του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει, η Κύπρια μπαλαρίνα Αναστασία Πασχάλη προσκαλεί τη νέα γενιά, σε μια βραδιά χορού και  ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Θα μοιραστεί τις εμπειρίες και χαρές, τις δυσκολίες, τα μαθήματα ζωής, αλλά και τις πιο πολύτιμες στιγμές της καριέρας της, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο. Θα παρουσιάσει επίσης, μια σύντομη χορογραφία με τίτλο «2-1+1», στην οποία θα χορέψουν πέντε νεαρές, ταλαντούχες χορεύτριες, οι Σοφία Χατζηγεωργίου, Ευαγγελία Λάμπρου, Μαρία Γερασίμου, Μικαέλλα Νεοφύτου και Σώτια Νικολάου.
 
Η Αναστασία, η οποία σήμερα είναι η καλλιτεχνική διευθύντρια της Κυπριακής Ομάδας Μπαλέτου Dance Cyprus, δίνει απάντηση σε όσους φοβούνται να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. Μέσα από μια παραμελημένη στην Κύπρο τέχνη όπως είναι ο χορός, η ίδια κατάφερε να αποτελέσει μέλος του Βασιλικού Μπαλέτου της Δανίας στην Κοπεγχάγη, του Μπαλέτου της Λειψίας στη Γερμανία και του Βασιλικού Μπαλέτου της Φλάνδρας στο Βέλγιο.
 
«ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΕΣ»
16/01/2024, 20:30
Διάρκεια: 100’
 
Η παράσταση της ομάδας 4frontal σε σκηνοθεσία Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα ξεκινά από την αληθινή ιστορία της Σπυριδούλας, μιας 12χρονης υπηρέτριας, που συγκλόνισε την κοινή γνώμη της δεκαετίας του 1950.
 
Ήταν μια εποχή που ανήλικα και άπορα κορίτσια υιοθετούνταν από επιφανείς οικογένειες ως ψυχοκόρες. Ανάμεσα σε αυτά τα κορίτσια, ήταν η 12χρονη Σπυριδούλα Ράπτη, η οποία μετακόμισε στον Πειραιά για να εργαστεί στο εύπορο σπίτι του Γιώργου και της Αντιγόνης Βεϊζαδέ. Επί δύο συναπτά έτη, όπως αποκαλύφθηκε στο νοσοκομείο, το ζεύγος την κακοποιούσε σωματικά και ψυχικά, φτάνοντας στο σημείο να την κάψουν με το ηλεκτρικό σίδερο στο σώμα και το πρόσωπο, κατηγορώντας την ότι τους έκλεψε 50 δολάρια. Η Σπυριδούλα όμως, βρήκε το θάρρος να μιλήσει, σπάζοντας τον φαύλο κύκλο της βίας.
 
Από εκείνη τη στιγμή έγινε λαϊκό ίνδαλμα και πηγή ενδυνάμωσης για γενιές και γενιές γυναικών που υφίστανται κακοποίηση και καταφέρνουν να την αρθρώσουν και την τερματίσουν.
 
«ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ»
ΑΒΡΑΑΜ ΚΟΝΤΟΣ
20/ 01/ 2024, 21:00
Διάρκεια: 75’
 
Ο Κύπριος μουσικός και ενορχηστρωτής Αβραάμ Κοντός παρουσιάζει σε παγκύπρια πρώτη τη νέα του δισκογραφική δουλειά «Ψυχογραφία» σε στίχους του Κουμέττου Κατσιολούδη.
 
Με αφορμή τις Αλκυονίδες μέρες του χειμώνα, ο συνθέτης λειτουργεί ενδοσκοπικά απέναντι στην ανθρώπινη φύση και καταγράφει τα ψυχικά χαρακτηριστικά της, με τα τραγούδια «Ψυχή» και «Ουτοπία». Θα παρουσιαστούν επίσης, οι μελοποιημένες συνθέσεις του Αβραάμ Κοντού εμπνευσμένες από το βιβλίο «Ποιητική Νοσταλγία» του Ντίνου Κοντού. Σε αυτή την ποιητική συλλογή πρωταγωνιστούν τα κατεχόμενα χωριά της κοινότητας των Μαρωνιτών της Κύπρου: Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπασία και Κορμακίτης. Τα τραγικά γεγονότα της Τουρκικής Εισβολής, η φρίκη των βομβαρδισμών, ο εκτοπισμός από τις εστίες και η διαφυγή αποκτούν βαρύνουσα σημασία για τον συνθέτη, εκφράζοντας με τις ενορχηστρώσεις του τον παγκόσμιο χαρακτήρα της νοσταλγίας για την πατρίδα και της ελπίδας για επιστροφή.
 
Ταυτότητα του Φεστιβάλ
Διοργανωτές: Δήμος Λευκωσίας, Nicosia For Art
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Θεσμικός χορηγός φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport
Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
 
Εισιτήρια: https://bit.ly/NIF_never_ends_tickets, καταστήματα Stephanis και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).
 
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00).
 
The Nicosia International Festival that never ends kickstarts 2024 with a storm
 
December 2023 ended in the best possible way for the month-long Nicosia International Festival 2023. The musical performance of "The Lazy Dragon", which started from our Festival in 2022 and travelled to the Thessaloniki Concert Hall and the Athens Concert Hall, returned to Nicosia to close a cycle that... in essence... remains open. Because the festival does not end, on the contrary, it continues to nourish spirits and souls.
 
“With 19 productions and 27 performances by Cypriot and foreign artists of international repute, the Nicosia International Festival 2023, co-organised by the Nicosia Municipality and Nicosia For Art, is the largest festival on the island, which rightly makes us proud”, said the Chairman of the Municipality Culture Committee, Municipal Counsellor, Leoni Orphanidou.
 
For 2024, the Festival continues to be dynamic. The January 2024 programme includes:
 
"EROTOKRITOS" by Vincenzo Kornaros
10/1/2024, 20:30
Duration: 90 minutes (without intermission)
 
The rhythmic novel of the Cretan Renaissance, staged by the National Theatre of Northern Greece opens the curtain for the Nicosia International Festival...never ends for the new year. The production was conceived and directed by Argyro Chioti, a familiar theatre director for the Nicosia International Festival audience since 2019 when she presented Dante's “Divine Comedy”, a production of Onassis Cultural Centre.
 
The classic work of Cretan theatre, at first glance unfolds the obstacle-filled and socially unequal love between the only daughter of the King of Athens, Aretousa, and the son of the King's loyal advisor, Εrotokritos.  A tale overflowing with emotion and celebrating love. In addition to the fascinating love story, the story sheds light on key current issues relating to the limits of human will and the conflict with contemporary social norms.  The performance incorporates a poem, a women's manifesto written especially for the show by Iranian writer Rahil Fallahfar, influenced by the struggles of women in her country.
 
"AGELESS"
FREEDOM CANDLEMAKER
12 /1/2024, 20:30
Duration: 90'
 
The Nicosia International Festival… never ends presents for the first time in Cyprus the new album by the Cypriot singer-songwriter Freedom Candlemaker "Ageless". This is a musical performance that travels seamlessly through dreamy psychedelic and esoteric pop, electronica, and nu-folk, constructing a celestial sonic journey.
 
The core of his latest homonymous work consists of songs that express the spiritual liberation of humanity and the realisation of our inner power. “Ageless” will feature a large ensemble on stage, with dance and movement enriching the performance and creating an atmospheric, sensual, and theatrical experience.
 
Lefteris Moumtzis (Freedom Candlemaker) is a musician, songwriter, and producer. He has composed music for theatre and dance productions, films and documentaries and is the artistic director of Fengaros Festival, Fengaros Music Village, and the record label Louvana Records.
 
"STILL! A STATUE THAT TURNED THE WORLD AROUND"
13 - 14/01/2024, 16:00
Duration: 60΄
Ages: 3+
 
After touring... literally around the world, to countries such as Lithuania, Armenia, Tunisia, North Macedonia and China, the award-winning show "Still! A statue that went around the world", returns to the Nicosia Municipal Theatre, just before leaving for a cycle of performances in Athens (Municipal Music Theatre "Maria Callas").
 
The production commenced it’s travels at the Nicosia International Festival 2021 and having won the hearts of the audiences over 12.000 around the world returns to the Nicosia International Festival… never ends.
 
The theme of the play directed by Costas Silvestros, is friendship, celebrating peace, acceptance of diversity, and the power of true love. This is a performance for children of all ages, which can be attended by people of all nationalities. Stavros Stavrou invented especially for the production a language which is fictional.   
 
ANASTASIA PASCHALIS
Open discussion with the Cypriot ballerina
14/1/2024, 19:00
Duration: 60'
 
As part of the Parallel Programme of the Nicosia International Festival... never ends, Cypriot ballerina Anastasia Paschali invites the young generation to an evening of dance and open discussion, where she will share her experiences and joys, difficulties, life lessons and the most precious moments of her career, through photos and videos. She will present a short choreography entitled "2-1+1", performed by Sophia Hadjigeorgiou, Evangelia Lambrou, Maria Gerasimou, Mikaella Neophytou and Sotia Nicolaou.
 
Anastasia, who is currently the artistic director of the Cypriot Ballet Group Dance Cyprus, gives an answer to those who are afraid to follow their dreams. She managed to become a member of the Royal Danish Ballet in Copenhagen, the Leipzig Ballet in Germany, and the Royal Ballet of Flanders in Belgium.
 
“SPIRIDULES”
16/1/2024 20:30
Duration: 100'
 
Directed by Thanasis Zeritis and Charis Kremmydas, the performance of the 4frontal group starts from the true story of Spyridoula, a 12-year-old maid, who shocked public opinion in the 1950s.
 
The 50’ was a time when underage and impoverished girls were adopted by prominent families as maids (psychokores), working under contemporary slavery conditions. Among these girls was 12-year-old Spyridoula Rapti, who moved to Piraeus to work in the wealthy home of George and Antigone Veizade. For two consecutive years, it was later revealed, the couple had been abusing her physically and mentally, going so far as to burn her with an electric iron on both her body and face, accusing her of stealing $50 from them. Spyridoula, however, found the courage to speak out, breaking the vicious cycle of violence.
 
From that moment on, Spyridoula became a popular idol and a source of empowerment for generations of women who suffer abuse and manage to spell it out and end it.
 
"ALCYONIDES"
AVRAAM KONTOS
20/ 01/ 2024, 21:00
Duration: 75'
 
The Cypriot musician and arranger Abraham Kontos presents his new album "Psychography" with lyrics by Koumettos Katssioloudis in a pan-Cypriot premiere.
 
Inspired by the Halcyon days (Alcyonides), the composer engages in introspection and captures the intricate facets of human nature through the compositions “Soul” and “Utopia”. Avraam Kontos' compositions set to music inspired by the book "Poetic Nostalgia" by Dinos Kontos will also be presented.
 
The lyrics revolve around the occupied villages of the Maronite community in Cyprus: Ayia Marina, Asomatos, Karpasia, and Kormakitis. The tragic events stemming from the Turkish Invasion, the harrowing experiences of the bombings and the displacement of the villages’ inhabitants carry a profound meaning for the composer. Through his orchestration he communicates the universal themes of nostalgia for the homeland and hope for return.
 
Festival identity:
Organizers: Nicosia Municipality, Nicosia For Art
The Festival is presented by ECOMMBX.
Institutional sponsor: Ministry of Culture, Republic of Cyprus
Silver Sponsor: Cyprus Public Transport
Bronze sponsor: Embassy of Spain in Cyprus, Deloitte Legal
Hospitality sponsor: The Classic Hotel
 
Tickets: https://bit.ly/NIF_never_ends_tickets, Stephanis shops and at the Nicosia Municipal Theatre box office (Monday - Friday 10:00-13:00).
Information: 22797979 (Monday - Friday 10:00-13:00).