9 + 1 παραστάσεις με Κύπριους δημιουργούς τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / 9 + 1 παραστάσεις με Κύπριους δημιουργούς τον Φεβρουάριο στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελ
Παρ, 02 Φεβ. 2024 11:25
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας… που δεν τελειώνει, που αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030, παραμένει πιστό στην μακροπρόθεσμη στρατηγική του να προβάλλει Κύπριους δημιουργούς πλάι σε διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες και τους αφιερώνει τον φετινό Φεβρουάριο.
 
Επιθυμώντας τη συστηματική στήριξη νέων δημιουργών στα πρώτα τους βήματα, το Φεστιβάλ καθιερώνει την ενότητα UNDER 30, με στόχο να στεγάσει και προβάλει το έργο Κυπρίων δημιουργών κάτω των 30 ετών στην Κύπρο και το εξωτερικό. 
 
Ο Φεβρουάριος 2024 περιλαμβάνει επίσης, την επιστροφή του καταξιωμένου Κύπριου συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, καθώς και τις συναυλίες των Γιώργου Κ. Παπαγεωργίου, Quintus Ensemble με το Chamber Fusion Quintet και της Συμφωνικής Μπάντας του Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, υπό τη διεύθυνση του Δρος. Γιάννη Μυράλη.
 
Αναλυτικά ο δεύτερος μήνας του 2024 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας περιλαμβάνει τις εξής παραστάσεις:
 
ΕΛΕΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΦΟΥΝΤΟΣ
“SYMPHONY OF LANGUAGE”
06/02/2024, 20:00
Ενότητα UNDER 30
 
Η Ελένη Χαραλάμπους και ο Χρήστος Φούντος, δύο νεαροί καλλιτέχνες από την Κύπρο που ακολουθούν καριέρες στην Ιταλία και Αγγλία αντίστοιχα, συναντιούνται για πρώτη φορά στη σκηνή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας και του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, προσφέροντας μία φρέσκια μουσική πρόταση, προωθώντας τον κόσμο της όπερας και του κλασικού τραγουδιού και στις νεότερες γενιές. Όραμά τους να οδηγήσουν το κοινό σε ένα πολυπολιτισμικό μουσικό ταξίδι μέσα από ένα μοναδικό ρεσιτάλ πιάνου και φωνής όπου θα ακουστούν κλασικά κομμάτια και οπερατικές μελωδίες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η παραγωγή και η καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης ανήκει στη Σάρα Πατσαλίδου.
 
ΝΕΦΕΛΗ ΚΕΝΤΩΝΗ
“KATABASIS”                      
09/02/2024, 20:30
Ενότητα UNDER 30
 
H πρώτη σκηνοθεσία της Νεφέλης Κεντώνη αποτελεί ένα διαλογισμό στην ανθρώπινη παροδικότητα,. Απεικονίζει έναν κόσμο που ατελείωτα, ασταμάτητα καταρρέει και ατελείωτα, ασταμάτητα αναγείρεται. Εμπνεόμενο από το τοπογραφικό και πολιτικό τοπίο της Κύπρου, μέσα από μια σειρά από αιώνιους θανάτους, το θεατρικό έργο της Κεντώνη, που θα παρουσιαστεί στην αγγλική γλώσσα, εξερευνά την παράδοξη σχέση μεταξύ τρυφερότητας και βίας. Εμβαθύνει στις πολύπλοκες εμπειρίες του να μεγαλώνεις μέσα στην αγκαλιά μιας πληγωμένης πατρίδας, πλοηγώντας στην πολυπλοκότητα και στην ευθραυστότητα αυτής της συνυφασμένης ύπαρξης. Την παράσταση στηρίζει ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου.
 
AVGI
“NOW YOU SEE ME”
10/02/24, 18:00
Ενότητα UNDER 30
 
Η νεαρή Κύπρια μουσικός Αυγή Σταύρου παρουσιάζει τη νέα δισκογραφική της δουλειά αναδεικνύοντας τη διαφορετικότητα του κάθε ανθρώπου. Οι στίχοι της βασίζονται στις δικές της εμπειρίες ζωής και τον αγώνα για την αποδοχή της διαφορετικότητας της από την κοινωνία. Τα τραγούδια της μιλούν για τις σχέσεις με τους άλλους ανθρώπους και τη συναισθηματική πάλη με τον εαυτό της. O τίτλος του νέου της άλμπουμ με τίτλο «Now you see me», συμβολίζει την ετοιμότητά της να δείξει ποια είναι και αποτελεί μια συζήτηση με τον εσωτερικό εαυτό της.
 
ΣΥΜΦΩΝΙΚΗ ΜΠΑΝΤΑ ΔΗΜΟΥ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ
“LET’S MUSIC”
11/02/2024, 16:00
 
Η συναυλία – πάρτι για όλη την οικογένεια, σε καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση του δρος Γιάννη Μυράλη, χαρακτηρίζεται από την αλληλεπίδραση μεταξύ των μουσικών και του κοινού, μέσα από την παρουσίαση ενός ποικίλου ρεπερτορίου από όλο τον κόσμο. Στόχος της συναυλίας να δώσει την ευκαιρία στους μικρούς φίλους του φεστιβάλ να γνωρίσουν τόσο τους συνθέτες όσο και το σύνολο των μουσικών οργάνων που αποτελούν μια συμφωνική μπάντα. Περισσότεροι από 35 μουσικοί διαφόρων ηλικιών θα παρουσιάσουν αγαπημένα κομμάτια από συνθέτες όπως οι Strauss, Beethoven, Shostakovich, Morricone, ΑΒΒΑ, Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μάνο Χατζιδάκι και άλλους.
 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ
«ΣΤΕΣ ΑΚΡΕΣ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΙΩΣΙΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»
13/02/2024, 20.30
 
To Φεστιβάλ και το ΑΚΕΛ, τιμώντας τον καταξιωμένο Κύπριο συνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη, διοργανώνουν μια συναυλία αφιερωμένη στην κυπριακή ποίηση. Η συναυλία περιλαμβάνει τραγούδια από τον Ακριτικό Κύκλο του 11ου και 12ου αιώνα, με τις ιστορίες των Ακριτών να ζωντανεύουν με τεχνικές θεάτρου σκιών πίσω από την ορχήστρα και τους τραγουδιστές. Το κοινό του φεστιβάλ θα απολαύσει επίσης, μελοποιημένες ρίμες αγάπης του 16ου αιώνα, καθώς και τραγούδια από τη σύγχρονη ποίηση. Τη συναυλία διευθύνει ο συνθέτης, ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια και τον σχεδιασμό των φιγούρων του Θεάτρου Σκιών έχει αναλάβει ο Άντης Παρτζίλης. Τραγουδούν οι Γιάννης Διονυσίου, Κατερίνα Παράσχου και Πάρης Παράσχος.
 
 
JO LOUI
«H ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΟΥ: ΑΓΚΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΖΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ»
18/02/24, 18:00
Ενότητα UNDER 30
 
«Ένα άλμπουμ. Μια ιστορία. H ιστορία μου. Ελάτε μαζί μου σε ένα ταξίδι πίσω στην πατρίδα μου, στις ρίζες μου, στις καλοκαιρινές νύχτες και το δροσερό αεράκι, τον ήλιο και τη θάλασσα˙ ένα ταξίδι προς την ανακάλυψη του αληθινού μου εαυτού και αυτού που πραγματικά είμαι».  Τ@ Jo Loui παρουσιάζει την πρώτη τ@ δισκογραφική δουλειά στην οποία μιλά για την ξενιτιά, την κατάθλιψη και τη δυσφορία του φύλου, ορθώνοντας ανάστημα κατά της ομοφοβίας και των διακρίσεων.
 
 
SALTY RIVER
«WILD»
18/02/24, 20:30
Ενότητα UNDER 30
           
Το πενταμελές indie/ alternative rock συγκρότημα παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας. Οι κιθάρες, τα βιολιά, το μπάσο και τα τύμπανα σμίγουν για να δημιουργήσουν ατμοσφαιρικούς ροκ ήχους με metal στοιχεία.  Τραγούδια όπως τα “Glimbse”, “No One” και “Little Man” οδηγούν τους ακροατές σε διαφορετικά μονοπάτια και βιώματα.
 
 
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
«ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ»
21/2/2024, 20:30
 
Μια μουσική παράσταση-συναυλία σύγχρονης λόγιας μουσικής αποτελούμενης από έργα του συνθέτη Γιώργου Παπαγεωργίου και απαγγελία ποιημάτων της ομώνυμης συλλογής του Charles Baudelaire.  Τα μουσικά έργα είναι γραμμένα για μικρό ορχηστρικό σύνολο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολί, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο, πιάνο και κρουστά) και οι μελωδικές γραμμές ταλαντεύονται ανάμεσα στη νέο-ρομαντική μελαγχολία, στις νευρώσεις των ήχων και στη δαιμονική εναλλαγή των ρυθμών. «Τα άνθη του κακού» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και ποιητικό αριστούργημα, η πρώτη έκδοση του οποίου (1857) απαγορεύθηκε από τη γαλλική δικαιοσύνη.
 
 
QUINTUS ENSEMBLE - CHAMBER FUSION QUINTET
«ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΩΣ... ΠΩΣ»
22/02/2024, 20:30
 
Τα δύο μουσικά σύνολα συναντιούνται στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας και αναδεικνύουν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της κυπριακής παραδοσιακής μουσικής. Παρουσιάζουν με κλασικά μουσικά όργανα, ένα αλλιώτικο μουσικό ταξίδι στην κυπριακή παραδοσιακή μουσική με οδηγό τις ενορχηστρώσεις του Νεοκλή Νεοφυτίδη. Θα ακουστούν ποιήματα των Κυπρίων Δημήτρη Λιπέρτη, Μιχάλη Πασιαρδή και Κώστα Μόντη μελοποιημένα από τους Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Βάσο Αργυρίδη, Κώστα Κακογιάννη και Ευαγόρα Καραγιώργη. Τραγουδούν οι Άννα Αριστείδου και Τεύκρος Νεοκλέους.
 
 
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΡΑΣΧΟΥ
«ΕΞΙ & ΠΕΝΤΕ»
25/02/24 20:30
Ενότητα UNDER 30
 
Ένα πρωτότυπο αφιέρωμα στο ελληνικό θεατρικό τραγούδι σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Κυριάκου Κώστα και της Κατερίνας Παράσχου. Η μουσική παράσταση παρουσιάζει έργα Ελλήνων συνθετών του 20ού και 21ου αιώνα (Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Καραμουρατίδη κ.ά.), μέσα από νέες ενορχηστρώσεις και αναδεικνύει κοινωνικά ζητήματα, όπως η ανισότητα, η ένταξη κοινωνικών ομάδων με λιγότερη εκπροσώπηση, ο ρατσισμός και οι ψυχικές ασθένειες. Ερμηνεύει η Κατερίνα Παράσχου, με τη συνοδεία 7μελούς ορχήστρας, σε ενορχηστρώσεις του συνθέτη Κυριάκου Κώστα. Ηθοποιός επί σκηνής θα είναι η Σαββίνα Γεωργίου, σε κείμενα του Σταύρου Σταύρου, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Μιχάλη Κολοκοτρώνη. Μέγας χορηγός της παράστασης είναι ο ΟΝΕΚ και επίσημος χορηγός το Neapolis University Pafos.
 
 
Ταυτότητα του Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν ο Δήμος Λευκωσίας και η Nicosia For Art, και αποτελεί μέρος των δράσεων της Λευκωσίας για τη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2030.
 
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει η εταιρεία ECOMMBX.
Θεσμικός χορηγός φεστιβάλ: Υφυπουργείο Πολιτισμού, Κυπριακή Δημοκρατία
Αργυρός χορηγός φεστιβάλ: Cyprus Public Transport
Χάλκινος χορηγός φεστιβάλ: Πρεσβεία της Ισπανίας στην Κύπρο, Deloitte Legal
Χορηγός φιλοξενίας: The Classic Hotel
 
Για εισιτήρια: http://bit.ly/NIF2023_tickets, καταστήματα Stephanis κι από το ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-13:00).
 
 
 
PRESS RELEASE
 
9 + 1 performances with Cypriot artists in February at the Nicosia International Festival... that never ends
 
The Nicosia International Festival... that never ends, which is part of Nicosia's bid for the European Capital of Culture 2030, remains true to its long-term strategy of showcasing Cypriot creators alongside internationally renowned artists and dedicates this February to them.
 
Wishing to systematically support young creators in their first steps, the Festival has established the UNDER 30 section which aims to house and showcase, in Cyprus and abroad, the work of Cypriot performance artists under the age of 30. 
 
February 2024 also marks the return of the acclaimed Cypriot composer Michalis Christodoulides to the stage of the Nicosia Municipal Theatre, as well as the concerts by George K. Papageorgiou, the Quintus Ensemble with the Chamber Fusion Quintet and the Strovolos Municipality - European University Cyprus Symphony Band, under the direction of Dr. Yannis Myralis.
 
The second month of 2024 includes the following performances:
 
 
ELENI CHARALAMBOUS, CHRISTOS FOUNTOS
“SYMPHONY OF LANGUAGE”
06/02/2024, 20:30
UNDER 30
 
Eleni Charalambous and Christos Fountos, two young artists from Cyprus pursuing careers in Italy and England respectively, meet for the first time at the Nicosia Municipal Theatre, promoting the world of opera and classical singing to younger generations. Their vision is to lead the audience on a multicultural musical journey through a piano and voice recital where classical pieces and operatic melodies from different parts of the world will be performed. The production and artistic supervision of the performance belongs to Sara Patsalidou.
 
 
NEFELI KENTONI
«KATABASIS»
09/02/2024, 20:30
UNDER 30
 
Nefeli Kentoni's first gg is a meditation on human impermanence. It depicts a world that endlessly, endlessly collapses and endlessly, endlessly rises. Inspired by the topographical and political landscape of Cyprus, through a series of eternal deaths, Kentoni's play, to be performed in English, explores the paradoxical relationship between tenderness and violence. It delves into the complex experiences of growing up in the arms of a wounded homeland, navigating the complexity and fragility of this interwoven existence. The performance is supported by the Cyprus Youth Organization.
 
AVGI
"NOW YOU SEE ME"
10/02/24, 18:00
UNDER 30
 
The young Cypriot musician Avgi Stavrou presents her new album highlighting the diversity of every human being. Her lyrics are based on her own life experiences and the struggle for the acceptance of her diversity by society. Her songs talk about relationships with other people and the emotional struggle with herself. The title of her new album, "Now you see me", symbolizes her willingness to show who she is and is a conversation with her inner self.
 
 
SYMPHONIC BAND OF THE CITY OF STROVOLOS - EUROPEAN UNIVERSITY OF CYPRUS
"LET'S MUSIC"
11/02/2024, 16:00
 
The party-concert for the whole family, under the artistic curation and direction of Dr. Yannis Myralis, is characterized by the interaction between the musicians and the audience, through the presentation of a diverse repertoire from around the world.  The aim of the concert is to give the young festival-goers the opportunity to get to know the composers and the full set of musical instruments that make up a symphonic band.  More than 35 musicians of various ages will perform favourite works by composers such as Strauss, Beethoven, Shostakovich, Morricone, ABBA, Vangelis Papathanasiou, Manos Hadjidakis and others.
 
 
MICHAEL CHRISTODOULIDES
"ON THE EDGES OF THE EDGES AT THE END OF THE WORLD"
13/02/2024, 20.30
 
The Festival together with AKEL honour the renowned Cypriot composer Michalis Christodoulides and organise a concert dedicated to Cypriot poetry. The concert includes songs from the Akritikos Cycle of the 11th and 12th centuries, with the stories of the Akritai being brought to life with shadow theatre techniques. Festival audiences will also enjoy 16th century love rhymes set to music by Michalis Christodoulides, as well as songs from contemporary poetry. The concert will be conducted by the composer, while Antis Parzilis is responsible for the stage direction and design of the shadow theatre's characters. Singers: Yannis Dionysiou, Katerina Paraschou and Paris Paraschos.
 
JO LOUI
"MY STORY: EMBRACING THE PAST, LIVING THE PAST"
18/02/24, 18:00
UNDER 30
 
"An album. A story. My story. Join me on a journey back to my homeland, to my roots, to summer nights and cool breezes, to the sun and the sea; a journey to discover my true self and who I really am."  Jo Loui’s first album is about foreignness, depression and gender dysphoria, standing up against homophobia and discrimination.
 
 
SALTY RIVER
"WILD"
18/02/24, 20:30
UNDER 30
 
The five-piece indie/ alternative rock band presents its first album on the stage of the Nicosia Municipal Theatre.  Guitars, violins, bass and drums blend to create atmospheric rock sounds with metal elements.  Songs like "Glimbse", "No One" and "Little Man" shall lead the audience to different paths and experiences.
 
 
GEORGE K. PAPAGEORGIOU
"THE FLOWERS OF EVIL"
21/2/2024, 20:30
 
A concert-performance of contemporary scholarly music consisting of works by composer George Papageorgiou based on the poetry collection by Charles Baudelaire which goes by the same name.  The music is written for a small orchestral ensemble (flute, clarinet, violin, cello, double bass, piano and percussion) and the melodic lines oscillate between neo-romantic melancholy, the neuroses of sounds and the demonic alternation of rhythms.  "The Flowers of Evil" is one of the most important works of world literature and a poetic masterpiece, the first edition of which (1857) was banned by French justice.
 
 
QUINTUS ENSEMBLE - CHAMBER FUSION QUINTET
"CYPRIOT MUSIC OTHERWISE... HOW"
22/02/2024, 20:30
 
The two ensembles meet on the stage of the Nicosia Municipal Theatre and highlight the global character of Cypriot traditional music. They present, with classical instruments, a different musical journey in Cypriot traditional music, guided by the orchestrations of Neocles Neofytidis. Poems by the Cypriots Dimitris Lipertis, Michalis Pasiardis and Kostas Montis will be performed, set to music by Achilleas Lympouridis, Vasos Argyrides, Kostas Kakoyannis and Evagoras Karagiorgis. Singers: Anna Aristideou, Tefkros Neocleous.
 
 
KYRIAKOS KOSTAS, KATERINA PARASCHOU
"SIX & FIVE"
25/02/24 20:30
UNDER 30
 
An original tribute to Greek theatrical songs, artistically curated by Kyriakos Kosta and Katerina Paraschou.  The performance presents new arrangements by composer Kyriakos Kosta of works by Greek composers of the 20th and 21st century (Hatzidakis, Theodorakis, Xarchakos, Karamouratidis etc.) and highlights social issues such as inequality, the integration of underrepresented social groups, racism and mental illness. Performed by Katerina Paraschou, accompanied by a 7-piece orchestra, and Savina Georgiou, with texts by Stavros Stavros Stavros, under the direction of Michalis Kolokotronis. The performance is sponsored by the Cyprus Youth Organisation and the Neapolis University Pafos.
 
Festival identity:
The Festival is co-organised by the Nicosia Municipality and Nicosia For Art, and forms part of Nicosia's bid for the European Capital of Culture 2030.
 
The Festival is presented by ECOMMBX.
Institutional sponsor: Ministry of Culture, Republic of Cyprus
Silver Sponsor: Cyprus Public Transport
Bronze sponsor: Embassy of Spain in Cyprus, Deloitte Legal
Hospitality sponsor: The Classic Hotel
 
For tickets: http://bit.ly/NIF2023_tickets, Stephanis shops and at the Nicosia Municipal Theatre box office (Monday - Friday 10:00-13:00).