Αποκάλυψη του μνημείου για το Κυπριακό Σύνταγμα Μουλάρηδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Αποκάλυψη του μνημείου για το Κυπριακό Σύνταγμα Μουλάρηδων
Πεμ, 04 Απρ. 2024 13:55
Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 η αποκάλυψη του μνημείου για το Κυπριακό Σύνταγμα Μουλάρηδων για τη συνεισφορά του κατά τη διάρκεια του Α’ & Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον προμαχώνα Καράφα, παρά την Πύλη Αμμοχώστου.
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι η σημερινή τελετή αποκαλύπτει μια παρασκηνιακή πτυχή των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, με πρωταγωνιστές τους Κύπριους εθελοντές. Ωστόσο, αν και παρασκηνιακή πτυχή διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.
 
Περίπου 12.000 κύπριοι χειριστές μουλαριών και γαϊδουριών έλαβαν μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μερικές χιλιάδες ακόμη υπηρέτησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των βρετανικών δυνάμεων. Ως γνωστό η χρήση αλόγων, μουλαριών και γαϊδουριών στο πολεμικό μέτωπο εκείνη εποχή ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και σημαντική, εφόσον μετέφεραν στρατιωτικό υλικό σε δυσπρόσιτες περιοχές που οι μηχανοκίνητες μονάδες του στρατού αδυνατούσαν να πλησιάσουν. Και οι Κύπριοι ήταν έξοχοι χειριστές αυτών των υποζυγίων, λόγω των αγροτικών τους ενασχολήσεων. Τέλος, ευχαρίστησε τον Αχιλλέα Δημητριάδη και την Ομάδα Πρωτοβουλίας για το Μνημείο.
 
Στον δικό του χαιρετισμό ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε ότι «είναι η πρώτη από πολλές εκδηλώσεις που θέλουμε να κάνουμε προς τιμήν και εις μνήμην των στρατιωτών και για να δηλώσουμε τον σεβασμό τους για τα ζωντανά τους, και είναι το πρώτο μνημείο που θα είναι αναφορά για όλους τους ζωόφιλους»
 
Ο Καθηγητής Αντρίκκος Βαρνάβα, ο οποίος έγραψε βιβλίο σχετικά με το Κυπριακό Σύνταγμα Μουλάρηδων, το οποίο ήταν ενεργό το 1916 μέχρι το 1920, με τους περισσότερους άνδρες να έχουν υπηρετήσει με τις Βρετανικές ένοπλες δυνάμεις στο Μακεδονικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και ρόλος του σώματος ήταν βοηθητικός, δηλαδή μη μάχιμος, η υπηρεσία των μουλάρηδων ήταν ουσιαστική. 
 
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε αποκάλυψη της πλακέτας και την αγγελίας που αφορούσε την στρατολόγηση εθελοντών για το Μακεδονικό μέτωπο.