Συνδημιουργώντας με παιδιά και νέους η Λευκωσία διεκδικεί το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Συνδημιουργώντας με παιδιά και νέους η Λευκωσία διεκδικεί το χρίσμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της
Παρ, 07 Ιουν. 2024 12:00
Ένα χρωματιστό, γεμάτο ιστορία και πολιτισμό παζλ, γέμισε τη Λεωφόρο Μακαρίου Γ’ στη Λευκωσία, την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024.
 
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Λευκωσίας και στο πλαίσιο της προσπάθειας διεκδίκησης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2030, μαθητές και μαθήτριες των Δημοτικών Σχολείων όλης της επαρχίας Λευκωσίας, έσπευσαν να συναρμολογήσουν τα κομμάτια παζλ συνθέτοντας τη Λευκωσία ως αυτό που ανέκαθεν ήταν: Ένα  μωσαϊκό πολιτισμών. Σκοπός της δράσης «Λευκωσία: Παζλ Πολιτισμών», ήταν η δημιουργική απασχόληση των παιδιών, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και η προβολή της Λευκωσίας μέσα από τα μάτια τους.
 
Τα παιδιά με την καθοδήγηση των δασκάλων τους κλήθηκαν να ζωγραφίσουν, κομμάτια του παζλ με στοιχεία από τις ιστορικές εποχές της Λευκωσίας και της Κύπρου, εμπνευσμένα από εδώλια, αγγεία, κάστρα, αγάλματα, μοτίβα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς παρμένα από τη λαϊκή τέχνη της Κύπρου, αλλά και τη λαϊκή τέχνη εθνικοτήτων που ζουν στη Λευκωσία.
 
Καλωσορίζοντας παιδιά και νέους στη Λεωφ. Μακαρίου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Λευκωσίας 2030 Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, κάλεσε όλους να αγκαλιάσουν την προσπάθεια της Λευκωσίας. «Έχουμε ανάγκη το δικό σας πάθος και τη δικιά σας αγάπη για τη Λευκωσία», τόνισε.
 
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης σημείωσε: «Στόχος μας είναι Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030 να αποτελέσουν όχι μόνο η πόλη της Λευκωσίας, αλλά και τα χωριά της, από τα Λύμπια μέχρι τον Κάτω Πύργο.  Σήμερα η Λευκωσία και σχολεία από όλη την επαρχία Λευκωσίας, δηλώνουν παρόντα». Ανέφερε μάλιστα, ότι μπορεί να είμαστε μια μικρή χώρα της Ευρώπης, στο νοτιο-ανατολικότερο της άκρο, μια ημικατεχόμενη πατρίδα και ημικατεχόμενη πρωτεύουσα, όμως, πιστεύουμε ότι έχουμε την ιστορία, το καλλιτεχνικό δυναμικό, το όραμα και την αγάπη για την πόλη μας, ώστε να αποτελέσουμε ένα φωτεινό φάρο πολιτισμού. 
 
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, ενώ παρόντες ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Ειρήνη Πική, η πρώην ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπουλου, νυν δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι δήμαρχοι και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι.
 
Από την πλευρά της η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας Λεώνη Ορφανίδου επισήμανε πως τα παιδιά είναι στο επίκεντρο των σχεδιασμών για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2030. «Επιθυμία μας είναι να συνδημιουργήσουμε μαζί με σας τη Λευκωσία 2030. Η συνεργασία δεν αθροίζει απλώς, αλλά πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα και εμείς πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία», σημείωσε.
 
Η δράση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία παρουσία μαθητών και μαθητριών από όλη την επαρχία Λευκωσίας, γονέων και εκπαιδευτικών, της Σχολικής Εφορείας Λευκωσίας, της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας και πλήθος κόσμου.
 
Στο πλάι των παιδιών ήταν και οι φοιτητές του Frederick Institute of Technology που παρουσίασαν έκθεση γλυπτικής τίτλο «Μετατρέποντας το μέταλλο σε ελπίδα». Οι φοιτητές κατασκεύασαν 13 γλυπτά από ανακυκλωμένο μέταλλο, τα οποία πωλήθηκαν σε δημοπρασία και τα έσοδα διατέθηκαν για την οικονομική στήριξη παιδιών με καρκίνο.
 
Τη δράση διοργάνωσαν ο Δήμος Λευκωσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας και η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοτικών Σχολείων Λευκωσίας.  Υποστηρικτές το Frederick Institute of Technology και τα Bean Bar.