Β’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Ιστορικά Σχολεία / Β’ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου
Το Παρθεναγωγείο Καϊμακλίου λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1949/50. Άρχισε να κτίζεται το 1947/48 από τον εργολάβο Κώστα Κυριάκου από το Καϊμακλί με επιστάτη τον αδελφό του Παύλο Κυριάκου. Για το χτίσιμό του χρησιμοποιήθηκε καλής ποιότητας , πελεκητή πέτρα ,«πουρόπετρα», Γερολάκκου.  Σχεδιάστηκε για επτά τάξεις και ένα γραφείο διευθύντριας. Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι ευρύχωρες με τζαμωτά τετράγωνα παράθυρα γύρω-γύρω. ο σχήμα του είναι μακρόστενο Πι. Έχει δεκαεπτά στρογγυλές κολόνες από τρεις στα δύο άκρα και έντεκα στο μεσαίο κτίριο. 

Όταν πρωτολειτούργησε το Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου εκτός από την διευθύντρια Λυσιμάχη Συμεωνίδου, πρώτες δασκάλες που επάνδρωσαν το σχολείο ήταν: Ήβη Χοιρομερίδου, Νίκη Βοναπάρτη Αστραίου, Ελένη Πισσουριώτου Σοφοκλέους, Μαρία Παπαϊωάννου.

Το νεόκτιστο Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του απεδείχθη μικρό και αδύναμο να στεγάσει όλες τις μαθήτριες του. Ιδιαίτερα ανάμεσα στα χρόνια 1952/53 που ο μαθητικός πληθυσμός αυξήθηκε πολύ, για την επίλυση του προβλήματος ενοικιάστηκαν σε γειτονικά σπίτια κάμαρες που χρησιμοποιούνταν ως αίθουσες διδασκαλίας.
 
Β΄ Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου 1958/59-1963/64
Παράλληλα με το Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου άρχισε να λειτουργεί από το 1958/59-1963/64 και το Β΄ Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου σε δύο χώρους: Στο σπίτι του παλαιού δασκάλου Νικόλα Σιακαλλή και στο παράπλευρο με αυτό σπίτι της Δωροθέας Καραγιάννη Χριστοδούλου στη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄στο Καϊμακλί. ο σπίτι του Νικόλα Σιακαλλή σώζεται μέχρι σήμερα σε άριστη κατάσταση, ένα μεγάλο αρχοντικό σπίτι με ωραία πελεκητή είσοδο και μεγάλη δεντρόφυτη αυλή. ο σπίτι της Δωροθέας Καραγιάννη Χριστοδούλου έχει μετατραπεί σήμερα σε ταβέρνα που λειτουργεί με το όνομα «Φάρος».

Όλες οι δασκάλες του σχολείου ήταν από το Καϊμακλί, εκτός από τη Διευθύντρια που ήταν από τη Λευκωσία και την Ιουλία Πασχάλη από την Παλουριώτισσα.

Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του το Β΄ Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου είχε γύρω στις 35 μαθήτριες κατά τμήμα. Συνολικά το σχολείο αριθμούσε γύρω στις 210 μαθήτριες. Ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά το σχολικό έτος 1962/63 σε 130 μαθήτριες. 

Το Β΄ Παρθεναγωγείο Καϊμακλίου είχε ως αυλή το πίσω μέρος της αυλής του σπιτιού του Νικόλα Σιακαλλή και το λεγόμενο αλώνι που ήταν δίπλα απ’ αυτήν. Το αλώνι που ήταν πολύ μεγάλο χρησιμοποιείτο όχι μόνο σαν χώρος ξεκούρασης κατά το διάλειμμα, αλλά και σαν χώρος άσκησης κατά το μάθημα της Γυμναστικής. Στο αλώνι αυτό η δασκάλα Σοφούλα ελεσίδου με τη Μαρούλα Παπακυριακού Γιαγκουλλή δασκάλα στο Α΄
Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου ετοίμασαν και παρουσίασαν στο τέλος της σχολικής χρονιάς 1963 σε καλλιτεχνική εκδήλωση των σχολείων της Λευκωσίας στο ΓΣΠ πλαστικό χορό (μπαλέτο), με λαμπρή επιτυχία.

Ανώτερον Μικτόν Σχολείον Καϊμακλίου 1968-1970
Το σχολικό έτος 1968/69 το Α΄ Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου ή Παρθεναγωγείον Καϊμακλίου έγινε μικτό με τρεις τάξεις τη Δ΄, Ε΄ και Στ΄ και την επωνυμία Ανώτερον Μικτόν Σχολείον Καϊμακλίου 1968-1970.

Στη συνέχεια από το σχολικό έτος 1970/71 το Ανώτερον Μικτόν Σχολείον Καϊμακλίου μετονομάστηκε σε Β΄ Δημοτικό Σχολείο Καϊμακλίου, Ανώτερος Κύκλος ή Κύκλος Β΄(Κ.Β΄) και με την ονομασία αυτή είναι γνωστό μέχρι σήμερα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι γύρω στη δεκαετία του εβδομήντα μέσα στο σχολείο είχε δημιουργηθεί ύστερα από πρωτοβουλία της διευθύντριας κ. Μαρίας Παπαβασιλείου μικρό μουσείο Λαϊκής τέχνης. Συγκεντρώθηκαν με πολύ κόπο και μεράκι διάφορα αντικείμενα και εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στην καθημερινή τους ζωή οι Καϊμακλιώτες τον περασμένο αιώνα και τοποθετήθηκαν στη μια από τις αίθουσες του σχολείου που μετατράπηκε σε Μουσείο Λαϊκής έχνης. Αργότερα, το 2010, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Γονέων, τα αντικείμενα του Μουσείου  συντηρήθηκαν και το Μουσείο ανακαινίστηκε. 

Το σχολείο από την εποχή της ίδρυσης του και ύστερα, όπως και τα υπόλοιπα σχολεία της κοινότητας,  έχει βελτιωθεί και εκσυγχρονιστεί καλύπτοντας έτσι ανάγκες του σύγχρονου σχολείου. Έχει συντηρηθεί και αυτό, ενώ έχουν τελειώσει μόλις το σχολικό έτος 2005/06 τα αντισεισμικά μέτρα.