Ελπινίκειος Βιβλιοθήκη

ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ / Βιβλιοθήκες / Ελπινίκειος Βιβλιοθήκη
Ιστορικό

Η Ελπινίκειος Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 2000 και υπάγεται στον Τομέα Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού, του Υφυπουργείου Πολιτισμού.

Η Βιβλιοθήκη πήρε το όνομα της από τη δασκάλα Ελπινίκη Παπαδοπούλου στην οποία ανήκε το οίκημα και το οποίο δώρισε όσο ήταν εν ζωή στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, με σκοπό να γίνει βιβλιοθήκη. Λειτουργεί ως Δημόσια-Δανειστική Βιβλιοθήκη από τον Απρίλιο του 2001 και διαθέτει πλούσια συλλογή σε βιβλία παντός θεμάτων, περιοδικά και πληροφοριακό υλικό.

Οργάνωση Υλικού Βιβλιοθήκης

Η οργάνωση της βιβλιοθήκης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2000 και η λειτουργία της για το κοινό ξεκίνησε επίσημα στις 17 Απριλίου 2001.

Ο πυρήνας της πρώτης συλλογής των βιβλίων δημιουργήθηκε από τις συλλογές των Περιοδευουσών Βιβλιοθηκών των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, ο θεσμός των οποίων είχε σταματήσει το 1996.

Σήμερα, η συμπλήρωση των συλλογών της γίνεται με αγορές έντυπου υλικού κυρίως, διαδικασία που αποτελεί τον κύριο τρόπο ενημέρωσης και εμπλουτισμού της. Η συλλογή της περιλαμβάνει 70.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών. Τα μέλη της ανέρχονται στα 1500, τα οποία καλύπτουν όλες τις ηλικίες συμπεριλαμβανομένων και μικρών παιδιών.

Η διαχείριση και ο δανεισμός του υλικού αυτού ξεκίνησε αρχικά το 2003 με το αυτοματοποιημένο σύστημα «ΑΒΕΚΤ 5.6» και συνεχίζεται από το 2020 με το σύστημα «KOHA».

Υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης

Η Ελπινίκειος βιβλιοθήκη έχει σκοπό την εξυπηρέτηση, κατά κύριο λόγο, των κατοίκων των περιοχών Παλλουριώτισσας και Καϊμακλίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας.

Δικαίωμα δανεισμού έχουν μόνο τα εγγεγραμμένα μέλη της Βιβλιοθήκης. Η εγγραφή μέλους γίνεται με την προσκόμιση της πολιτικής ταυτότητας του ενδιαφερόμενου ή του κηδεμόνα του (για παιδιά 16 ετών και κάτω), αφού συμπληρώσουν την κάρτα εγγραφής μέλους με τα προσωπικά τους στοιχεία. Τα προσωπικά στοιχεία των μελών είναι μόνο για αποκλειστική χρήση από τη Βιβλιοθήκη και δεν παραχωρούνται σε τρίτους. Τα μέλη της Βιβλιοθήκης μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όλη τη συλλογή. Η Βιβλιοθήκη δανείζει το μεγαλύτερο τμήμα του υλικού της σε όλα τα μέλη της.
 
Εξαιρούνται:
• Το πληροφοριακό υλικό ήτοι: Οι εγκυκλοπαίδειες, τα λεξικά, οι οδηγοί, οι χάρτες, τα βοηθήματα και τα πολύτομα έργα.
• Τα σπάνια βιβλία, οι παλιές εκδόσεις και όσα αντίτυπα δεν υπάρχουν πλέον στο εμπόριο.
• Τα περιοδικά και οι εφημερίδες.
 
Το υλικό που δεν δανείζεται μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, είτε είναι μέλος είτε όχι, στο χώρο του αναγνωστηρίου που διαθέτει η βιβλιοθήκη. Το κάθε μέλος μπορεί να δανεισθεί μέχρι πέντε (5) βιβλία. Η διάρκεια δανεισμού είναι είκοσι μία (21) ημέρες με δυνατότητα δύο ανανεώσεων των είκοσι μία (21) ημερών. Η αναζήτηση των τεκμηρίων γίνεται με τη βοήθεια του προσωπικού από τη βάση δεδομένων του αυτοματοποιημένου καταλόγου της βιβλιοθήκης με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η πρόσβαση στον ηλεκτρονικό κατάλογο της βιβλιοθήκης γίνεται μέσω της ιστοσελίδας του Τομέα Νεότερου & Σύγχρονου Πολιτισμού στον σύνδεσμο:  http://opac.government.libraries.gov.cy
 
Στοιχεία Επικοινωνίας
Διεύθυνση: Διονυσίου Σολωμού 2,
1035 Παλλουριώτισσα, Λευκωσία
Τηλέφωνο: 22 305847
Τηλεομοιότυπο: 22 459638
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: elpinikiosbib@cytanet.com.cy
 Facebook: https://www.facebook.com/elpinikios
Τοποθεσία στο Google Maps : https://goo.gl/maps/nmh5PUmcoRS48LNg6
 
Ωράριο Λειτουργίας για το Κοινό
Χειμερινό Ωράριο Λειτουργίας (Σεπτέμβριο – Ιούνιο)
Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή: 8:00 π.μ – 2:15 μ.μ.
Τετάρτη: 8:00 π.μ – 4:00 μ.μ μ
Θερινό Ωράριο Λειτουργίας (Ιούλιο & Αύγουστο)
Δευτέρα έως Παρασκευή: 8:00 π.μ – 2:00 μ.μ
 
Σημείωση: Η Βιβλιοθήκη κατά τις επίσημες αργίες παραμένει κλειστή.