Δημαρχείο Λευκωσίας

Χρηματοδότηση: Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης Περιοχών κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής και το Δήμο Λευκωσίας. 
Το Δημαρχείο Λευκωσίας είναι ένα ανοικτό και φιλόξενο για τους δημότες κτήριο, λειτουργικό από πλευράς σύγχρονων αναγκών, με έμφαση στο σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, που το χαρακτηρίζει η ευαίσθητη ένταξη του στο χώρο και η αρμονική συνύπαρξη του με τα αρχαιολογικά κατάλοιπα που βρέθηκαν εκεί. Περικλείεται μεταξύ των οδών Παλιάς Ηλεκτρικής, Επτανήσου και Ισαακίου Κομνηνού.

Τα κτήρια του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας στην Εντός των Τειχών  πόλη εγκαινιάστηκαν 1η Μαρτίου 2019 από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη επί Δημαρχίας του κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη.

Τα νέα κτήρια του Δημαρχείου Λευκωσίας βρίσκονται στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης επαναφέροντας την έδρα της δημοτικής αρχής στον χώρο αυτό μετά από 100 χρόνια περίπου απουσίας. Τα νέα κτήρια είναι ψηλής ποιότητας σύγχρονης αρχιτεκτονικής εμπνευσμένη από διεθνείς αρχές επεμβάσεων σε ιστορικά αστικά κέντρα, αλλά και από τα τοπικά χαρακτηριστικά της πόλης και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Η ενσωμάτωση, από τα πρώτα στάδια των μελετών, αρχών ενεργειακού σχεδιασμού για σχεδόν μηδενική κατανάλωση καθιστά τα νέα κτήρια ως πρότυπα δημόσια κτήρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Το τελικό αποτέλεσμα στο χώρο αποτελεί καλό παράδειγμα αυτού του δύσκολου εγχειρήματος.

Η μεταφορά της δημοτικής Αρχής στην παλιά πόλη θα συμβάλει δυναμικά και ευεργετικά στη διαδικασία επαναδραστηριοποίησης και ενίσχυσης του ρόλου της ως το φυσικό, παραδοσιακό ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας. Το νέο Δημαρχείο στο ιστορικό κέντρο γίνεται ο πόλος έλξης νέων συμβατών χρήσεων, γίνεται η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της Εντός των Τειχών Λευκωσίας που θα προσελκύσει νέες δυναμικές επενδύσεις. Με τη δημόσια παρέμβαση δείχνουμε έμπρακτα τη θέληση μας να είμαστε στο γεωμετρικό κέντρο της πόλης, δίπλα στην πράσινη γραμμή ενισχύοντας τη δυναμική για επανένωση της πόλης και των κατοίκων της.

Το σύμπλεγμα προσφέρει άπλετο χώρο στους πεζούς επισκέπτες και δίνει τη δυνατότητα για επανάκτηση της πόλης από τους δημότες φέρνοντας τους σε επαφή όχι μόνο με τα νέα κτήρια και τους υπαίθριους χώρους, αλλά και με την ιστορία δια μέσου του αρχαιολογικού πάρκου και της ερμηνείας των αρχαιολογικών ευρημάτων. Η ανάδειξη των αρχαιοτήτων αποκτά κεντρική σημασία και πρώτη φορά πραγματοποιείται σε τόση έκταση στην παλιά πόλη.

Στο νέο Δημαρχείο Λευκωσίας συστεγάζονται όλες οι υπηρεσίες επιλύοντας τα σοβαρά προβλήματα της λειτουργίας του Δήμου Λευκωσίας που αντιμετωπίζει τα τελευταία 25 χρόνια λόγω του διασκορπισμού σε διάφορα σημεία της πόλης και αυξάνει κατακόρυφα την εξυπηρέτηση των δημοτών και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη λειτουργία της υπηρεσίας του Δήμου.

Όλα τα γραφεία και η υπηρεσία του Δήμου μετακόμισαν στα νέα κτήρια τον Νοέμβριο του 2018 μετά από μια πολυετή περίοδο κατά την οποία οι υπηρεσίες βρίσκονταν διάσπαρτες σε διάφορα κτήρια στην πόλη.

Δημοτικό Ταμείο

Μέρος τους συγκροτήματος του Δημαρχείου Λευκωσίας στην εντός των τειχών πόλη είναι και το κτήριο που στεγάζεται το Δημοτικό Ταμείο Λευκωσίας και τα γραφεία του Δημοτικού Ταμία.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου το Δημοτικό Ταμείο, καθώς και τα γραφεία του Δημοτικού Ταμία μεταφέρθηκαν και λειτούργησαν στις 19 Δεκεμβρίου 2011.

Βιοκλιματικός σχεδιασμός:

Το κτήριο είναι πρότυπο ενεργειακής απόδοσης. Έγινε ενεργειακός σχεδιασμός από τα αρχικά στάδια της μελέτης σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες του έργου. Και το κτήριο του Οικονομικού τμήματος που είναι μέρος του συμπλέγματος του Δημαρχείου Λευκωσίας έχει σχεδιαστεί στη βάση ενεργειακών προτύπων. Καταγράφεται μείωση στην κατανάλωση ενέργειας κατά 80% σε σύγκριση με κτήριο που έγινε με συμβατικές μεθόδους κατασκευής. Τα νέα κτήρια συνδυάζουν παθητικά ενεργειακά συστήματα, την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας με τη χρήση φωτοβολταϊκών και σύστημα γεωθερμίας.

Στα νέα κτήρια του Δημαρχείου εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σύστημα μπαταριών για την αποθήκευση της επιπρόσθετης ενέργειας που θα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά. Η εγκατάσταση αυτή έγινε στα πλαίσια προγράμματος σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την ΑΗΚ.

Αρχιτέκτονες: irwinkritioti architecture
  • Πολιτικοί Μηχανικοί: D&K Earthquake Protected Structures (E.P.S)
  • Ηλεκτρομηχανολόγοι: Eliofotou Zinieris Stasis MELTEC L.L.C
  • Σύμβουλος ενεργειακού σχεδιασμού: Φλουρέντζος Φλουρέντζου- ESTIA,Switzerland
  • Επιμετρητές ποσοτήτων: PMK Associates, G.M. Kapiris Chartered Surveyors
  • Εργολάβος βόρειου κτηρίου: MILONAS S&N CONSTRUCTIONS LTD & FAKAS INVESTMENTS AND DEVELOPMENTS LTD JOINT VENTURE
  • Εργολάβος κεντρικού συγκροτήματος κτηρίων: LOIS BUILDERS
  • Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Αναζωογόνησης των Περιοχών της Πράσινης Γραμμής, Δήμος Λευκωσίας
Διευθύνσεις:

Δημαρχείο Λευκωσίας

Οδός Επτανήσου 11, 1016 Λευκωσία, Τ.Θ.: 21015, 1500 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο: (+357) 22797000, Τηλεομοιότυπο: (+357) 22663363
Website: www.nicosia.org.cy  E-mail: municipality@nicosiamunicipality.org.cy

Δημοτικό Ταμείο

Οδός Παλιάς Ηλεκτρικής 13, 1016 Λευκωσία, Τ.Θ.: 21015, 1500 Λευκωσία, Κύπρος
Τηλέφωνο: (+357) 22797000, Τηλεομοιότυπο: (+357) 22663363
Website: www.nicosia.org.cy  E-mail: municipality@nicosiamunicipality.org.cy
Σχετικές Ανακοινώσεις
23 Μαϊ (10:30)
Ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταστέγασης των...
Ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταστέγασης των υπηρεσιών του Δήμου στο Νέο...
01 Μαρ (14:45)
Εγκαίνια του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας
Τα κτήρια του νέου Δημαρχείου Λευκωσίας στην εντός των τειχών πόλη...

Άλλα Έργα

Ανάπλαση Παλαιού ΓΣΠ

Πρωτεύων στόχος του έργου είναι η αλλαγή του τοπίου του παλιού ΓΣΠ: ένας...

Περισσότερα
Ανάπλαση του Εμπορικού Τριγώνου Μακαρίου...

Το έργο αποτέλεσε προτεραιότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής του Δήμου...

Περισσότερα
Ανάπλαση της Λεωφόρου Μάρκου Δράκου

Κύριος στόχος του έργου είναι η αναβάθμιση του οδικού άξονα που ξεκινά...

Περισσότερα
Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και Εκδηλώσεων του...

Η νέα αίθουσα Συνεδριάσεων και Εκδηλώσεων αποτελεί μέρος του κτηριακού...

Περισσότερα