Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Σύνοδος της ARLEM

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Σύνοδος της ARLEM
Παρ, 22 Ιαν. 2016 14:00
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 7η Σύνοδος της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) στις 18 – 19 Ιανουαρίου 2016 στη Λευκωσία
 
Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η  7η Σύνοδος της Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης (ARLEM) που πραγματοποιήθηκε στις 18 – 19 Ιανουαρίου 2016 στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία. 
 
Τοπικές αρχές από την Ευρώπη και τη Μεσόγειο ισχυροποίησαν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και της πολιτικής αστάθειας.
 
Οι τοπικοί πολιτικοί ηγέτες - μέλη της Ευρω-μεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης που παρευρέθηκαν στη Σύνοδο δήλωσαν ότι η πρακτική συνεργασία σε τοπικό επίπεδο είναι ουσιώδης / απαραίτητη αν οι χώρες της Μεσογείου θέλουν να διαχειριστούν προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από τις συγκρούσεις στη Συρία και τη Λιβύη, τη μετανάστευση και τις κλιματικές αλλαγές.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και συμπρόεδρος της ARLEM , κ. Markku MARKΚULA, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε ότι οι εντάσεις και η αστάθεια στην Μεσόγειο είναι τέτοιες που απαιτούν συνεχή και ουσιαστική συνεργασία.

Ο Συμπρόεδρος της ARLEM, Δήμαρχος του Beit Sahour της Παλαιστίνης κ.Hani ABDELMASIH AL HAYEK, εκπροσωπώντας τα Μεσογειακά Μέλη, δήλωσε ότι «η μέχρι σήμερα συνεργασία των πόλεων μας χρειάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Για παράδειγμα, η νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική της Γειτονίας θα πρέπει να δώσει προεξέχοντα ρόλο στις τοπικές αρχές.
 
Στην 7η Σύνοδο της Ολομέλειας στη Λευκωσία υιοθετήθηκαν 8 προτάσεις και 2 γνωμοδοτήσεις – μια για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και μια άλλη, για την Απασχόληση και την Εδαφική Ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου – οι οποίες σκοπεύουν στην διαμόρφωση πολιτικών που θα υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Μεσογείου.   
 
Η Αντιδήμαρχος Λευκωσίας και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών και της ARLEM, όπως και επίσης εισηγήτρια της γνωμοδότησης για την Απασχόληση και την Εδαφική Ανάπτυξη στην περιοχή της Μεσογείου Ελένη Λουκαΐδου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην μετάβαση από την «ανεπίσημη» απασχόληση στην νόμιμη απασχόληση, στις ίσες ευκαιρίες απασχόλησης για γυναίκες και άνδρες, στην εκπαίδευση και επιμόρφωση ανάλογα με τις τοπικές ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου, στη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών κέντρων, πανεπιστήμιων και εταιρειών, στην πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις, στην εξασφάλιση της δίκαιης και ίσης πρόσβασης των τοπικών εταιρειών σε προσφορές από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, ούτως ώστε η ανάπτυξη να μην αποτελεί αποκλειστική υπόθεση των πολυεθνικών, στην προώθηση της ηλεκτρονικής υποδομής, στην προώθηση της κινητικότητας φοιτητών, ερευνητών και επιχειρηματιών και της κυκλικής οικονομίας, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και βεβαίως, στην ομαλή ένταξη των μεταναστών και στην καταπολέμηση του ρατσισμού.  
 
Ο Διευθυντής του Μητροπολιτικού Δήμου του Αμμάν της Ιορδανίας και εισηγητής της γνωμοδότησης για την αστική ατζέντα για τη Μεσόγειο, η οποία υιοθετήθηκε επίσης στη Σύνοδο, ανέφερε ότι οι κοινωνικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανόμενης και της ραγδαίας αστικοποίησης στην νότια και ανατολική Μεσόγειο – απαιτεί οι πόλεις να ενισχύσουν την «ανθεκτικότητα» τους και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.
 
Τα μέλη της ARLEM συμφώνησαν ακόμη σε πρωτοβουλίες – σε μορφή ερευνών, δράσεων και πολιτικών συνεργασιών για τη μετανάστευση, τη δημόσια διοίκηση, την ενέργεια και τις κλιματικές δράσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. 
 
Στη διήμερη Σύνοδο σημαντική ήταν προκαταρτική προσφορά υποστήριξης στους Λίβυους Δημάρχους, οι οποίοι εκπροσωπούσαν τα Δημαρχεία της Λιβύης για πρώτη φορά στην ARLEM. Ο Επικεφαλής των Δήμων της Λιβύης και Δήμαρχος της Τρίπολης  κ. Rauf BEITELMAL, προσδιόρισε ότι οι τοπικές αρχές της Λιβύης μπορούν να  επωφεληθούν από τη στήριξη των πόλεων και περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα διοικητικής ικανότητας, υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης, μέσα δημοσιών μεταφορών, αστυνόμευσης, διαχείρισης αποβλήτων και της στοιχειώδους εκπαίδευσης.  
 
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης εξήγγειλε τη δημιουργία πλατφόρμας μέσω της οποίας τοπικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσαν να συντονίσουν, να οργανώσουν και να διοχετεύσουν την τεχνογνωσία τους προς τις Λιβικές Τοπικές Αρχές και ανακοίνωσε τη συνεργασία μεταξύ Λευκωσίας και των τοπικών αρχών της Λιβύης.  
 
Ο κ. MARKΚULA υποστήριξε την ιδέα εκ μέρους της Επιτροπής Περιφερειών και δήλωσε ότι η ανταπόκριση των τοπικών και περιφερειακών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δικαιώνει την εμπιστοσύνη που επέδειξε η Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Federica Mogherini, προς τις πόλεις ως δυνητικοί σταθεροποιητικοί παράγοντες στη Λιβύη.
 
Η πίεση που επιβλήθηκε σε χιλιάδες κοινότητες στην Ευρώπη και στην περιοχή της Μεσογείου από την μετακίνηση εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών ήταν ένα επαναλαμβανόμενο θέμα συζήτησης στη Σύνοδο. 
 
Ο κ. MARKΚULA καλωσόρισε την πρόταση της Eurochambres – της Ένωσης Ευρωπαϊκών Επιμελειτηρίων - για τη δημιουργία προγράμματος απασχόλησης για πρόσφυγες.
 
Το μέγεθος της πρόκλησης που δημιουργήθηκε από την απότομη αύξηση του αριθμού προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίστηκε στις παρουσιάσεις από τους τρεις οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών. Ο Raghed Assi από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP) επεσήμανε την κατάσταση που επικρατεί στο Λίβανο, όπου παρατηρείται ο υψηλότερος κατά κεφαλήν πληθυσμός προσφύγων στον κόσμο και προειδοποίησε ότι ο Λίβανος «αψηφά τη βαρύτητα».