Δωρεάν Διαλέξεις και Βιωματικά Εργαστήρια από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2016 / Δωρεάν Διαλέξεις και Βιωματικά Εργαστήρια από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Δευ, 22 Φεβ. 2016 10:10
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

«Παιδί, παιδικότητα και ανατρεπτική παιδική λογοτεχνία»
Κατά τη βιωματική αυτή συνάντηση, γονείς και παιδιά καλούνται να γνωρίσουν τον κόσμο της ανατρεπτικής παιδικής λογοτεχνίας και να διαβάσουν, να προβληματιστούν, να συζητήσουν, να παίξουν και να διασκεδάσουν με ποικίλα ανατρεπτικά κείμενα για παιδιά. Πρόκειται για μια δράση ακαδημίας γονέων για την προώθηση της φιλαναγνωσίας και του γραμματισμού σε περιβάλλοντα οικογενειακού και μη γραμματισμού.

Ομιλήτρια: Δρ. `Ελενα Ξενή, Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Πανεπιστήμιο Κύπρου
Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2016, 18:30-20:00

«Γίναμε γονείς... και μετά; Η σχέση και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού μέσα από τον γονεϊκό ρόλο»
Ο γονεϊκός ρόλος αποτελεί ένα υπέροχο ταξίδι ολοκλήρωσης. Δυστυχώς όμως δεν έρχεται χωρίς κόστος. Από τις πρώτες ημέρες στο σπίτι με το βρέφος μέχρι και τη στιγμή που τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι, οι σύντροφοι αντιμετωπίζουν διάφορες προκλήσεις που μπορούν να απειλήσουν την μεταξύ τους σχέση. Ο ερωτισμός, η δυαδική σχέση και η σεξουαλική ζωή μπορούν να επιβιώσουν βέβαια, εάν εμείς οι ίδιοι αποφασίσουμε να τα φέρουμε στο προσκήνιο.

Ομιλήτρια: Θέκλα Βασιλείου, Ψυχολόγος-Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Δρ. Θάνου Ασκητή-Κύπρος
Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2016, 18:30-20:00

«Δικαιώματα Ατόμων με Νοητική Αναπηρία και Εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ στην Κύπρο»
Μπορούν τα άτομα με νοητική αναπηρία να εργάζονται; Έχουν δικαίωμα στην επιλογή επαγγέλματος και στην αυτόνομη διαβίωση; Δικαιούνται να κάνουν οικογένεια; Κατά την διάρκεια της διάλεξης θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση σχετικά με τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες και θα διερευνηθεί η εφαρμογή της Σύμβασης στην Κύπρο και ο βαθμός ικανοποίησης των δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό όπου θα καταγραφούν τα προβλήματα και οι εισηγήσεις των παρευρισκομένων σχετικά με το θέμα.

Ομιλήτρια: Ελένη Δημητρίου, Ψυχολόγος-Λειτουργός Συντονιστής Υπηρεσίας Έγκαιρης Παιδικής Παρέμβασης Λευκωσίας, Επιτροπή Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ατόμων με Νοητική Αναπηρία
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, 18:30-20:00

«Σεμινάριο Ασφαλούς Οδήγησης Μοτοσυκλέτας-Σχολείο Πόλεως»
Σε αυτό το σχολείο εκτός από τις βασικές τεχνικές οδήγησης εντός της πόλης, θα διδαχτούμε και πολλούς τρόπους αντιμετώπισης μιας επικίνδυνης κατάστασης που πιθανόν να μας φέρει προ εκπλήξεως και να μην μπορέσουμε να αντιδράσουμε σωστά. Αναλυτικά θα τονιστούν θέματα όπως: την κίνηση του σώματος σε σχέση με τι επηρεάζει και γιατί, το βλέμμα-που βλέπουμε και γιατί, πώς και πότε να πάρουμε μια απόφαση; την δημιουργία προϋποθέσεων για αποφυγή εκπλήξεων, τους κινδύνους που βρίσκουμε εντός και εκτός πόλης, προστατευτικό εξοπλισμό αναβάτη, συντήρηση μοτοσυκλέτας και την παρουσίαση εξομοιωτή. Γενικά θα τονιστούν όλοι οι απαραίτητοι παράγοντες για αμυντική και ασφαλή οδήγηση! Δράση σε συνεργασία με: Λέσχη Μοτοσικλετιστών Λευκωσίας «ΛΗΔΡΑ», Κυπριακή Ακαδημία Μοτοσυκλέτας Κύπρου και Σύνδεσμος Ασφάλειας και Υγείας Κύπρου.

Ομιλητές: Θανάσης Χούντρας, Γιώργος Σουλιώτης και Ανδρέας Φιλιππίδης
Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016, 18:30-20:00

ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

«Επίτευξη Στόχων»
Νέο έτος! Νέα αρχή! Νέοι στόχοι ή ανεκπλήρωτοι παλιοί! Κάθε Ιανουάριο οι άνθρωποι γεμίζουν με ελπίδα και όνειρα για το νέο έτος που ξεκινά. Με πολλή αισιοδοξία είτε θέτουν στόχους για να τους ολοκληρώσουν μέσα στη νέα χρονιά, είτε αναδιοργανώνουν παλιούς ανεκπλήρωτους στόχους για να τους εκπληρώσουν μέσα στο νέο έτος που ξετυλίγεται μπροστά τους. Τις πλείστες φορές όμως όχι μόνο δεν υλοποιούνται αυτοί οι στόχοι αλλά τα άτομα σταματούν και την προσπάθεια για την εκπλήρωση τους. Αυτό οδηγεί στο αίσθημα της αποτυχίας και της απογοήτευσης. Μέσω αυτών των βιωματικών εργαστηρίων μπορείτε να μάθετε πώς οι άνθρωποι δε θα παρατούν την προσπάθεια και τι συντείνει στην επίτευξη των στόχων.

1/3, 8/3, 15/3, 22/3 και 5/4 2016-19:00-20:30 (5 συνεχόμενα εργαστήρια-Τρίτη)
Εκπαιδεύτρια: Κωνσταντίνα Χρίστου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

«Ενισχύοντας την αυτοεκτίμηση μας»
Μέσα από αυτό το βιωματικό εργαστήριο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και τρόπων χειρισμού των δυσκολιών στην αυτοεκτίμηση και στη διεκδίκηση, θα παρουσιαστούν πιο πρακτικοί τρόποι ενδυνάμωσης της αυτοεκτίμησης, και θα αναλυθεί το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος, προσφέροντας μια καλύτερη κατανόηση της έννοιας των δυσκολιών που μας κρατούν πίσω και πώς όλα αυτά αλληλεπιδρούν και μας επηρεάζουν. Οι συμμετέχοντες θα ενισχυθούν όσον αφορά τις δυνατότητές τους, τις σχέσεις τους και τα συναισθήματά τους. Ολοκληρώνοντας την διαδικασία, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να βιώσουν την καθημερινότητα με μια ακόμα πιο ενδυναμωμένη αίσθηση του εαυτού. Η ομάδα θα είναι κλειστού τύπου, δηλαδή θα συμμετέχουν μόνο όσοι ξεκινήσουν από την πρώτη συνάντηση, και δεν θα προστεθούν άλλοι πιο μετά διότι η κάθε συνάντηση θα χτίζει και θα προχωρά βασισμένη στην προηγούμενη.

3/3, 10/3, 17/3, 24/3, 7/4 και 14/4 2016-18:30-20:00 (6 συνεχόμενα εργαστήρια-Πέμπτη)
Εκπαιδεύτρια: Άντρια Ανδρέου, Ψυχολόγος-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

«Γονείς: Πρακτικός χάρτης προσέγγισης εφήβων»
Στόχος του βιωματικού εργαστηρίου είναι να εκπαιδεύσει πρακτικά τους γονείς, ενισχύοντας τον ρόλο τους στην ανατροφή υπεύθυνων και συναισθηματικά ισορροπημένων εφήβων. Κύριος σκοπός είναι η βελτίωση της ποιοτικής επικοινωνίας γονέων-εφήβων, εστιάζοντας και ενδυναμώνοντας την μεταξύ τους σχέση και αλληλεπίδραση. Το εργαστήριο αποτελείται από έξι αλληλένδετες ενότητες όπου θα αναδεικνύονται πρακτικοί τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης της «ταραχώδους» φάσης της εφηβείας.

21/3, 28/3, 4/4, 11/4, 18/4 και 25/4 2016-18:30-20:00 (6 συνεχόμενα εργαστήρια-Δευτέρα)
Εκπαιδεύτρια: Έλενα Κατσέξου, Πτυχιούχος Ψυχολόγος-Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

«Παλιά Αγορά Παλλουριώτισσας»,Αγ. Ανδρέα 7, 1040 Λευκωσία
Για συμμετοχές τηλεφωνήστε: 22797864, 22797870, polidinamo@nicosiamunicipality.org.cy
Αριθμός θέσεων περιορισμένος
Δωρεάν φύλαξη παιδιών ηλικίας άνω των 5 ετών
Η συμμετοχή είναι δωρεάν