Μεγάλη χρηματοδότηση για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Μεγάλη χρηματοδότηση για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Παρ, 04 Αυγ. 2017 12:10
Δημιουργείται στην καρδιά της εντός των τειχών πόλης- Σημαντική η συνεργασία του Δήμου Λευκωσίας και των δημόσιων Πανεπιστημίων με την αρωγή του Κράτους

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης ανακοίνωσε στην παρουσία όλων των εταίρων και συνεργατών του έργου την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία κοινοποίησε ο Επίτροπος Έρευνας και Καινοτομίας, κ. Carlos Moedas, να χορηγήσει την αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους €15 εκατομμυρίων για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της Λευκωσίας, με την επωνυμία RISE «Research centre on Interactive media, Smart systems and Emerging technologies». 

Το Κράτος ταυτόχρονα έχει αποφασίσει να χρηματοδοτήσει με ισόποση χρηματοδότηση τις προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, με ορίζοντα 15ετίας. Ενώ οι Πρυτάνεις των δημόσιων Πανεπιστημίων κατάθεσαν τη δέσμευση τους να εντατικοποιήσουν την προσπάθειες τους.

Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία και δραστηριοποίηση του Κέντρου για τα επόμενα 7 περίπου χρόνια. Επιπλέον, στο Κέντρο θα παρασχεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €50 εκατομμύρια περίπου και συμπεριλαμβάνει τους πόρους που θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη που έχει συντονιστή εταίρο Δήμο και επιτυγχάνει τη συνένωση των δυνάμεων των δημόσιων πανεπιστημίων και ενός μεγάλου εύρους φορέων που στοχεύουν στην προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας. Τόσο η επιλογή του RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η δέσμευση μας να δημιουργήσουν ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας, που βγαίνει εκτός του χώρου των πανεπιστημίων, τιμά τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου που διαθέτουν», ανάφερε ο Δήμαρχος Λευκωσίας.

Την κοινοπραξία αποτελούν ο Δήμος Λευκωσίας, ως συντονιστής εταίρος, το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Max Planck Institute της Γερμανίας και το University College London του Ηνωμένου Βασιλείου. 

Το RISE θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του Δήμου για την ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης.

Στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, θα δημιουργηθεί η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων.  Συνορεύει με την νεκρή ζώνη που διαιρεί την πόλη μας και το ιστορικό της κέντρο. Ευελπιστούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, να καταρτιστεί σχέδιο για δημιουργία παρόμοιας συνοικίας στα κατεχόμενα.

Είναι ένα Κέντρο που θα είναι ανοικτό σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενων Τ/Κ συμπατριωτών μας που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριότητα του.

Τέλος ο Δήμαρχος κ. Γιωρκάτζης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν και στήριξαν αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, τον Επίτροπο κ. Carlos Moedas, τον Γενικό Διευθυντή κ. Robert Jans Smits της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργίου. Ευχαρίστησε επίσης όλους τους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό που στήριξαν την πρόταση πλαισιώνοντας την με δεσμεύσεις για συνεργασία και παροχή πόρων. Απεύθυνε θερμές ευχαριστίες σε όλους τους εταίρους για τη συνεργασία, τη δέσμευση σε αυτό το πολύ σημαντικό και πρωτοποριακό έργο, για την πρωτεύουσα αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο. Ευχαρίστησε ειδικότερα την ομάδα έργου για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο φιλόδοξο αυτό σκοπό.

Όλοι οι Πρυτάνεις ή εκπρόσωποι τους κατάθεσαν τη δέσμευση τους να εργαστούν δυναμικά για την επίτευξη των στόχων και επιδιώξεων του Κέντρου.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στη δική του ομιλία μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι και η αλλαγή της κουλτούρας στους νέους. Ο αναλφαβητισμός στον 21ον αιώνα δεν έχει πλέον σχέση με τον γραμματικό αναλφαβητισμό αλλά με τον ψηφιακό και ηλεκτρονικό αναλφαβητισμό. Το RISE αποτελεί ένα πραγματικό εργαλείο καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού». Και συνέχισε, «θα το πω και με όρους τουριστικής ανάπτυξης. Το μέγεθος αυτού του προγράμματος αντιστοιχεί με την έλευση 30,000 τουριστών, χωρίς  βέβαια να λαμβάνονται υπόψη τα θετικά της επόμενης μέρας. Δηλαδή εκπαίδευση στους νέους, ευρεσιτεχνίες, νέες επιχειρήσεις, κτλ.»

Εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, δήλωσε ότι «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με απόφαση της Συγκλήτου έχει διασφαλίσει την ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη του RISE ούτως ώστε να επιτευχθούν στο έπακρο οι στόχοι δημιουργίας του κέντρου.

Ο αντιπρόεδρος Διοίκησης  και Οικονομικών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Χαράλαμπος Προύντζος ανάφερε μεταξύ άλλων είπε ότι, «Η συμβολή του Ανοικτού Πανεπιστημίου στο εμβληματικό Κέντρο Αριστείας αξιοποιεί πλήρως τη δεκαετή εμπειρία και τεχνογνωσία του στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και την υπερσύγχρονη Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης που έχει αναπτύξει.»

Ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔ ΕΠΣΑ κ. Γιώργος Γεωργίου μεταξύ άλλων ανάφερε ότι, «η Κυβέρνηση, αξιολογώντας εξαρχής τις θετικές προοπτικές που διανοίγονταν για την Κύπρο με την δημιουργία Κέντρων Αριστείας σε Έρευνα και Καινοτομία, και λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της εξαιρετικά ανταγωνιστικής αυτής διαδικασίας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, παρείχε στις Κυπριακές προτάσεις την απαραίτητη πολιτική και οικονομική στήριξη, ώστε η πορεία τους, που άρχισε από το 2014, να έχει την θετική κατάληξη που γνωστοποιείται σήμερα και για το RISE. Προς τον σκοπό αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο, από το 2015, είχε αποφασίσει όπως οι Προτάσεις που θα επιλεγούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για υλοποίηση, λάβουν και ισόποση χρηματοδότηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε ορίζοντα 15ετίας. Με τον τρόπο αυτό, η κρατική στήριξη προς τα Κέντρα Αριστείας θα τους δώσει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν και να εξελιχθούν μέσα σε ένα διαχρονικό πλαίσιο λειτουργίας, επιτρέποντάς τους να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ικανούς και άριστα καταρτισμένους ερευνητές, αποτελώντας ένα πυρήνα εξάπλωσης επιστημονικής αριστείας και καινοτομίας και μια επένδυση με μεγάλη δυναμική.»

Δημοσιογραφική Διάσκεψη - Ανακοίνωση χρηματοδότησης
Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας RISE από την Ε. Επιτροπή

Λευκωσία 4 Αυγούστου 2017

Εισαγωγική ομιλία Δημάρχου Λευκωσίας, Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη

Κύριε Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου
Κύριε Πρύτανη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
Κύριε Πρόεδρε της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου
Κύριε Γενικέ Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Συντονισμού της Ανάπτυξης
Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, Αγαπητοί Συνεργάτες
Φίλες και φίλοι, εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση που σας καλωσορίζουμε στο Δημαρχείο Λευκωσίας σήμερα  για  να ανακοινώσουμε –από κοινού με όλους τους εταίρους και συνεργάτες μας– μιαν πολύ σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία μας κοινοποίησε πριν από μερικές μέρες ο Επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, κ. Carlos Moedas.

Ότι εξασφαλίσαμε την αιτούμενη χρηματοδότηση ύψους €15 εκατομμυρίων για τη δημιουργία Κέντρου Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία στην καρδιά της Λευκωσίας, με την επωνυμία RISE «Research centre on Interactive Media, Smart systems and Emerging technologies».  (Η χρηματοδότηση γίνεται στο πλαίσιο της 2ης Φάσης της Δράσης WIDESPRED 2016-2017 – Teaming, του προγράμματος Ορίζοντας 2020).

Η χρηματοδότηση θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία και δραστηριοποίηση του Κέντρου για τα επόμενα 7 περίπου χρόνια. Επιπλέον, στο Κέντρο θα παρασχεθεί συμπληρωματική χρηματοδότηση €15 εκατομμυρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα €50 εκατομμμύρια περίπου και συμπεριλαμβάνει τους πόρους που θα συνεισφέρουν οι εταίροι της κοινοπραξίας, τους πόρους που θα διατεθούν για τη συγχρηματοδότηση της υποδομής του και επιλεγμένων δράσεων στήριξης της επιχειρηματικότητας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ 2014 – 2020, οι οποίοι έχουν κατανεμηθεί στο Δήμο Λευκωσίας για την υλοποίηση της Στρατηγικής του για Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, καθώς και πόρους από επιπλέον φορείς που αποφάσισαν να στηρίξουν το Κέντρο. Σημειώνεται ότι το Κέντρο θα διαθέτει τη δυνατότητα να αντλεί πόρους από Ερευνητικά Προγράμματα και Ταμεία της ΕΕ και άλλες πηγές.

Στην Κοινοπραξία που σχεδίασε και πρότεινε τη δημιουργία και λειτουργία του RISE, της οποίας συντονιστής είναι ο Δήμος Λευκωσίας, μετέχουν το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τα ιδρύματα επιστημονικής αριστείας με εγνωσμένο διεθνές κύρος Max Planck Institute της Γερμανίας και University College London του Ηνωμένου Βασιλείου.  Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο για τη Λευκωσία και την Κύπρο ολόκληρη.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η δική μας πρόταση είναι η μόνη που έχει Δήμο ως συντονιστή εταίρο και επιτυγχάνει τη συνένωση των δυνάμεων των δημόσιων πανεπιστημίων και ενός μεγάλου εύρους φορέων που στοχεύουν στην προαγωγή της επιχειρηματικής καινοτομίας.

Τόσο η επιλογή του RISE από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και η δέσμευση τους να δημιουργήσουν ένα κέντρο επιστημονικής αριστείας, που βγαίνει εκτός του χώρου των πανεπιστημίων, τιμά τα Δημόσια Πανεπιστήμια μας και το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό διεθνούς επιπέδου που διαθέτουν.    

Το RISE, ως νέο Κέντρο Αριστείας, έχει πολλά να αντλήσει από την εμπειρία και γνώση των διακεκριμένων εταίρων μας από το εξωτερικό. Ευχαριστώ θερμά όλους τους εταίρους για τη συνεργασία και τη δέσμευση σε αυτό το πολύ σημαντικό έργο. Ευχαριστώ ειδικότερα την ομάδα έργου για τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο φιλόδοξο σκοπό.

Εκ μέρους ολόκληρης της κοινοπραξίας, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Επίτροπο κ. Carlos Moedas και το Γενικό Διευθυντή κ. Robert Jans Smits της Γενικής Διεύθυνσης Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, και το Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργίου. Χωρίς τη στήριξη τους δεν θα ήταν δυνατή η σημερινή ανακοίνωση. Ευχαριστώ επίσης τους Διευθυντές και τα στελέχη των Διευθύνσεων Έρευνας και Καινοτομίας και Ευρωπαϊκών Ταμείων, της ίδιας Γενικής Διεύθυνσης για τη στήριξη του οράματος μας. Τέλος ευχαριστώ όλους τους φορείς στην Κύπρο και στο εξωτερικό που στήριξαν την πρόταση μας πλαισιώνοντας την με δεσμεύσεις για συνεργασία και παροχή πόρων. 

Φίλες και φίλοι,

Με ολιστική αντίληψη, το RISE, θα συμβάλει, αφενός στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της επιχειρηματικής, της ακαδημαϊκής κοινότητας και του σχεδιασμού της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης και αφετέρου στη βιώσιμη ανανέωση, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια της οικονομικής βάσης του τόπου.  Βασική παράμετρος του σχεδιασμού του είναι να λειτουργήσει ως ένα Κέντρο ανοικτό στην ευρύτερη επιστημονική και ερευνητική κοινότητα, στην επιχειρηματική κοινότητα, ιδιαίτερα των καινοτόμων και νεοφυών επιχειρήσεων, στοχεύοντας στην μεταφορά της τεχνολογίας στην οικονομία και στην κοινωνία, με επικέντρωση σε τομείς προτεραιότητας που ορίζει η εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Ένα Κέντρο που θα είναι ανοικτό σε όλες τις κοινότητες της Κύπρου συμπεριλαμβανόμενων Τ/Κ συμπατριωτών μας που θα μπορούν να επωφεληθούν από τη δραστηριότητα του.

Το RISE θα φιλοξενηθεί στο κέντρο της Λευκωσίας, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική μας για ανάπτυξη ενός συστήματος καινοτομίας και δημιουργικότητας, με πυρήνα την κεντρική περιοχή της πόλης.

Στην ίδια περιοχή, με χρηματοδότηση των Διαρθρωτικών Ταμείων της ΕΕ, θα δημιουργηθεί η συνοικία δημιουργικών επιχειρήσεων με στόχο τη στήριξη της κοινότητας νεοφυών επιχειρήσεων.  Ο χώρος που έχει επιλεγεί δεν είναι τυχαίος. Συνορεύει με την νεκρή ζώνη που διαιρεί την πόλη μας και το ιστορικό της κέντρο. Ευελπιστούμε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ενιαίου Ρυθμιστικού Σχεδίου Λευκωσίας για την αναζωογόνηση του κέντρου της πόλης, να καταρτιστεί σχέδιο για δημιουργία παρόμοιας συνοικίας στα κατεχόμενα.

Η ενδεχόμενη δημιουργία συνδέσεων των δύο περιοχών, εκατέρωθεν της νεκρής ζώνης, εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα δημιουργήσει τεράστιες δυνατότητες για αλληλεπίδραση και ανάπτυξη πρωτοβουλιών συνεργασίας μεταξύ δημιουργικών φορέων από τις δυο κοινότητες. 

Φίλες και φίλοι,

Το κοινό μας όραμα για τη ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς οικονομίας γνώσης στο κέντρο της πρωτεύουσας γίνεται πραγματικότητα.

Σας ευχαριστώ.
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
(Click the icon to open the file)
Άλλες Ανακοινώσεις