Ενώνουμε δυνάμεις για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς. Μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους για την ένταξη υπηκό

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2017 / Ενώνουμε δυνάμεις για μια πόλη χωρίς αποκλεισμούς. Μαζί ανοίγουμε νέους δρόμους για την ένταξη υπηκό
Παρ, 15 Δεκ. 2017 14:00
Με πρωτοποριακές δράσεις το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» συνέχισε την επιτυχημένη πορεία του και το 2017

Οι καινοτόμες δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος Ένταξης υπηκόων τρίτων χωρών (YTX) στην τοπική κοινωνία «Νέοι Δρόμοι Ένταξης» παρoυσιάστηκαν την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017 στο Δημαρχείο Λευκωσίας, με την ολοκλήρωση των δράσεων του προγράμματος για το 2017. Το πρόγραμμα υλοποιείται με συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020. Στην παρουσίαση συμμετείχαν αρκετοί εκπρόσωποι μεταναστευτικών ομάδων και φορέων των ΥΤΧ, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά στη διαβούλευση και στο Δίκτυο Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών που λειτουργούν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κα Ελένη Λουκαΐδου, εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, ανάφερε ότι  κατά το 2017 ο Δήμος Λευκωσίας, ως τελικός δικαιούχος και επικεφαλής της κοινοπραξίας, και το Πολυδύναμο Κέντρο του, μαζί με τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας και τις εταιρείες συμβούλων NVK Advent Consulting και Losadeal, παρείχαν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών και ευκαιριών σε αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Ανέδειξαν ταυτόχρονα τη δύναμη μιας κοινωνίας που σέβεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και επιτρέπει σε όλους, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, το χρώμα και τη θρησκεία τους, να ζουν και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ενθάρρυνσης. Συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού και έστειλαν ένα δυνατό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία!

Παρουσιάστηκε το φάσμα των υπηρεσιών που παρείχαν οι εταίροι στο πλαίσιο του Προγράμματος του 2017 που περιλαμβάνει: 
- Προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης
- Εργαστήρια και σεμινάρια προσανατολισμού και ενημέρωσης
- Ευκαιρίες για διαπολιτισμικές ανταλλαγές και πολιτιστική έκφραση

- Προγράμματα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας
- Εκμάθηση αθλημάτων και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
- Ανάπτυξη της δικτύωσης, διαβούλευσης και συνεργασίας των μεταναστευτικών οργανώσεων με τις Τοπικές Αρχές και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης. 

Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ΥΤΧ, όλων των ηλικιών, έλαβε υπηρεσίες από το φετινό πρόγραμμα:

- Από τις υπηρεσίες που λειτούργησε το Πολυδύναμο Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας έλαβαν εξειδικευμένες υπηρεσίες πέραν των 300 ΥΤΧ, μέσω των προγραμμάτων καθημερινής φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών 5-12 χρονών, διατήρησης της πολιτισμικής ταυτότητας για  παιδιά κινεζικής και αραβικής καταγωγής, πληροφόρησης, συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης του Κέντρου Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ) και του Γραφείου Πληροφόρησης στην Πλατεία Σολωμού, καθώς και καινοτόμα σεμινάρια και εργαστήρια, όπως το βιωματικό και δημιουργικό εργαστήριο Μουσικής Ακρόασης «Re-bE» σε συνεργασία με την διεθνούς κύρους Μουσικοσυνθέτρια και Ερμηνεύτρια Αλέξια Βασιλείου.
- Από το Δήμο Αγίου Δομετίου πέραν των 80 ατόμων έλαβαν υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής για ψυχοκοινωνική στήριξη και ενημέρωση και συμμετείχαν σε καινοτόμα σεμινάρια που στόχευσαν στη βελτίωση τις ικανότητας των υπηκόων τρίτων χωρών να διαχειριστούν συναισθήματα και καταστάσεις που αντιμετωπίζουν λόγω της μετανάστευσης, ενώ εκατοντάδες μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας συμμετείχαν, μαζί με πλήθος Κυπρίων πολιτών, στο θεσμοθετημένο πια Πολυπολιτισμικό Παιδικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε ο Δήμος.

- Αθρόα υπήρξε και η συμμετοχή ΥΤΧ στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιγνιδιών του Δήμου Έγκωμης, παρέχοντας την ευκαιρία για γνωριμία με τις παραδόσεις της Κύπρου και διαφόρων χωρών, από κοινού ψυχαγωγία και αλληλογνωριμία  σε ανθρώπους από την Κύπρο και άλλες Ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

- Στο καθιερωμένο Λαογραφικό Φεστιβάλ που προσφέρεται ως πλατφόρμα πολιτιστικής έκφρασης και γιορτή πολυπολιτισμικότας, στα μαθήματα και στο Τουρνουά Κρίκετ που που διοργάνωσε ο Δήμος Λακατάμιας, συμμετείχαν ενεργά πέραν των 250 ΥΤΧ, ενώ πλήθος άλλων παρακολούθησε.

Όλοι οι εκπρόσωποι των Δήμων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα υπογράμμισαν ότι οι Τοπικές Αρχές είναι το καλύτερο επίπεδο διακυβέρνησης για την υλοποίηση μιας επιτυχημένης κοινωνικής πολιτικής, επειδή είναι κοντά στους πολίτες και ξέρουν να λειτουργούν καταλυτικά και συμμετοχικά.  Τόνισαν ότι είναι αναγκαία η κατοχύρωση του ρόλου τους στον τομέα αυτό, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

Επίσης όλοι οι Δήμαρχοι αναφέρθηκαν στη μεγάλη επιτυχία και του φετινού  προγράμματος και στην επίτευξη των στόχων του. Λόγω των εξαιρετικών αποτελεσμάτων του προγράμματος η Συμφωνία Επιδότησης θα ανανεωθεί για το 2018.

Συγκεκριμένα η Δήμαρχος Λακαταμιας Δρ Φωτούλα Χατζήπαπα σημείωσε ότι «η ομαλή ένταξη των ΥΤΧ και η αξιοποίηση του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας περιέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία. Ενώ ο Δήμαρχος Αγίου Δομετίου Δρ Κώστα Πέτρου σημείωσε ότι  τομέας της ένταξης ΥΤΧ με την υλοποίηση προγραμμάτων για ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία ανοίγει πιο πολύ το δρόμο και με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για άλλες  υπηρεσίες με σκοπό την ποιοτική ζωή των μεταναστών και την  προάσπιση των δικαιωμάτων τους γενικότερα.

Χαιρετισμός από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κας Ελένης Λουκαΐδου, εκ μέρους του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ», την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017, στις 10:30 π.μ., στο Δημαρχείο Λευκωσίας

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στη σημερινή συνάντηση που γίνεται με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του Προγράμματος ‘Ενταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών από Τοπικές Αρχές του 2017 «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη». Για 6η συνεχή χρονιά το Πρόγραμμα αυτό στηρίζει με συνέπεια και αξιόλογα αποτελέσματα την ένταξη και ευρύτερη αποδοχή μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας πληθυσμού στην τοπική κοινωνία. Το τρέχον πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία  στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020. 
Για ένα ολόκληρο χρόνο ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Κέντρο του, μαζί με τους Δήμους Αγίου Δομετίου, Έγκωμης και Λακατάμιας και τις εταιρείες συμβούλων NVK Advent Consulting και Losadeal, παρείχαν ένα σημαντικό πακέτο υπηρεσιών και ευκαιριών σε αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού. Ανέδειξαν ταυτόχρονα τη δύναμη μιας κοινωνίας που σέβεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και επιτρέπει σε όλους, ανεξάρτητα από την εθνική προέλευση, το χρώμα και τη θρησκεία τους, να ζουν και να δημιουργούν σε ένα περιβάλλον αποδοχής και ενθάρρυνσης. Μαζί συνέβαλαν στην ευαισθητοποίηση του κοινού για τις επιπτώσεις των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού που επηρεάζουν τους ίδιους τους υπηκόους τρίτων χωρών αλλά και ολόκληρη την κοινωνία μας. Μαζί έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία! 

Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε για να φθάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στο θέμα της υποδοχής, ένταξης και σεβασμού όλων των δικαιωμάτων των υπηκόων τρίτων χωρών που φιλοξενεί η χώρα μας. Οι πόροι που λαμβάνουμε στο πλαίσιο του προγράμματος είναι δυσανάλογα περιορισμένοι σε σχέση με τις ανάγκες και προσβλέπουμε σε αύξηση τους για να ανταποκριθούμε πιο ολοκληρωμένα στις ουσιαστικές ανάγκες που υπάρχουν.

Με το πρόγραμμα «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη»  έχουμε αποδείξει ότι οι Τοπικές Αρχές μπορούν καλύτερα! Φέραμε αποτελέσματα που μόνο μια Τοπική Αρχή θα μπορούσε να πετύχει, επειδή είναι κοντά στους πολίτες και ξέρει να λειτουργεί καταλυτικά και συμμετοχικά. Γι’ αυτό ζητούμε διαχρονικά την κατοχύρωση του ρόλου τους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων τους και διασφάλιση των αντίστοιχων πόρων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε τη συνεχή ενίσχυση της συνεργασίας των τοπικών αρχών με οργανωμένα σύνολα και ομάδες υπηκόων τρίτων χωρών. Διασφαλίζεται έτσι ο σχεδιασμός υπηρεσιών και δράσεων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και προσδοκίες των ανθρώπων από τρίτες χώρες που ζουν, εργάζονται και προσφέρουν στην ευημερία και ανάπτυξη του τόπου μας. Η συνεργασία μαζί τους δίνει πνοή στις προσπάθειες μας και διασφαλίζει την επιτυχία του προγράμματος μας. 

Το φάσμα των υπηρεσιών που παρείχαν οι συνεργαζόμενοι εταίροι στο πλαίσιο του Προγράμματος του 2017 περιλαμβάνει: 
- Προγράμματα κοινωνικής φροντίδας και ψυχοκοινωνικής στήριξης
- Εργαστήρια και σεμινάρια προσανατολισμού και ενημέρωσης
- Ευκαιρίες για διαπολιτισμικές ανταλλαγές και πολιτιστική έκφραση
- Προγράμματα διατήρησης και ανάδειξης της πολιτισμικής ταυτότητας
- Εκμάθηση αθλημάτων και συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες
- Ανάπτυξη της δικτύωσης, διαβούλευσης και συνεργασίας των μεταναστευτικών οργανώσεων με τις Τοπικές Αρχές και άλλους φορείς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της κοινωνικής ένταξης. 

Τα φετεινά αποτελέσματα είναι σημαντικά και ενθαρρύνουν τη συνέχιση των προσπαθειών μας. Επωφελήθηκαν εκατοντάδες υπήκοοι τρίτων χωρών, είτε άμεσα λαμβάνοντας υπηρεσίες σε προσωπική βάση, είτε έμμεσα μέσω της συμμετοχής σε εκδηλώσεις ή της πρόσβασης τους σε τοπικές υποδομές και υπηρεσίες.
Από τις υπηρεσίες που εκτελεί το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας, μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου ωφελήθηκαν πέραν των 300 υπηκόων τρίτων χωρών από τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Το προγράμμα καθημερινής φύλαξης και δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 5-12 χρονών, που προσφέρεται κατά τα απογεύματα της σχολικής περιόδου και ολοήμερα τις διακοπές.
- Το πρόγραμμα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας για παιδιά κινεζικής καταγωγής, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Κυπρο-Κινεζικής Φιλίας ( Chinese Friendship Association Cyprus).
-  To πρόγραμμα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας για αραβόφωνα παιδιά, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κυπριο-Αραβικό Πολιτιστικό Κέντρο (Cypriot-Arabic Cultural Centre) 
-  Την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα και οικογένειες στο Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Μεταναστών, γνωστό ως ΚΕΠΛΥΜ.
- Την παροχή πληροφοριών και καθοδήγησης σε υπήκους τρίτων χωρών και τις εκστρατείες ενημέρωσης από το Γραφείο Πληροφόρησης Μεταναστών του ΚΕΠΛΥΜ  στην Πλατεία Σολωμού.
-  Την εξυπηρέτηση των μεταναστευτικών οργανώσεων για την εξασφάλιση πρόσβασης  σε τοπικές υποδομές για δικές τους εκδηλώσεις.
-  Τη δράση «Γνωρίζω την πόλη μου παίζοντας» που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Ορειβασίας, Αγωνιστικής Αναρρίχησης και Προσανατολισμού.
-  Το δημιουργικό και καινοτόμο μουσικό εργαστήριο «Re-bE» της διεθνούς κύρους μουσικοσυνθέτριας και ερμηνεύτριας Αλέξιας Βασιλείου, για γυναίκες μετανάστριες.

Στο Δήμο Αγίου Δομετίου εξυπηρετήθηκαν περαν των 85 ατόμων από τις ακόλουθες υπηρεσίες:
- Το πρόγραμμα ατομικής συμβουλευτικής για ψυχοκοινωνική στήριξη κατά τις Κυριακές και επιλεγμένα απογεύματα τις καθημερινίες
- Τα καινοτόμα σεμινάρια για τη διαχείριση συναισθημάτων και καταστάσεων που σχετίζονται με την εμπειρία και τις συνθήκες της μετανάστευσης υπηκόους τρίτων χωρών, τα οποία πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή ειδικών.
Επιπλέον εκατοντάδες μέλη της μεταναστευτικής κοινότητας συμμετείχαν στο Πολυπολιτισμικό Παιδικό Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο φέρνει μαζί Κύριους και Υπηκόους Τρίτων Χωρών όλων των ηλικιών. Ταυτόχρονα, η ομάδα κοινωνικών λειτουργών του Δήμου Αγίου Δομετίου προσέγγισε δεκάδες άτομα στις Κυριακάτικες εξορμήσεις της. 

Στο Δήμο Έγκωμης πλήθος υπηκόων τρίτων χωρών συμμετείχαν με ενθουσιασμό στο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών, που παρέχει την ευκαιρία αλληλογνωριμίας, ανάμιξης και από κοινού ψυχαγωγίας σε υπηκόους τρίτων χωρών, Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες. 

Πέραν των 250 υπηκόων τρίτων χωρών συμμετείχαν στις δραστηριότητες που διοργάνωσε ο Δήμος Λακατάμιας ενώ πλήθος άλλων τις παρακολούθησε και συγκεκριμένα: 
- Το Λαογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο έγινε με τη συνεργασία συγκροτημάτων χορού από κοινότητες υπηκόων τρίτων χωρών και την Κύπρο
- Τα μαθήματα κρίκετ και το Πρωτάθλημα Κρίκετ Λακατάμιας, που αγκαλιάζονται ιδιαίτερα από μετανάστες με Ασιατική καταγωγή αλλά και από Ευρωπαίους πολίτες. 

Το Δίκτυο Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών, συνέχισε τη δράση του αναπτύσσοντας την επικοινωνία και αναδεικνύοντας σημαντικά θέματα για τη ζωή και ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών στην κοινωνία μας. Η πρόσφατη συνάντηση του δικτύου ανέδειξε τη σημασία τόσο της δυνατότητας για ποιοτική απασχόληση και αξιοποίηση των μη αναγνωρισμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων των υπηκόων τρίτων χωρών, όσο και της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας αυτής της ομάδας πολιτών, για τους ίδιους αλλα και για την ανάπτυξη και πρόοδο της κοινωνίας υποδοχής.    

Αυτά δεν θα επιτυγχάνονταν χωρίς συνεργασία και συλλογική δουλειά. Ευχαριστώ  ιδιαίτερα τους συνεργάτες εκπρόσωπους και τα μέλη των οργανώσεων και ομάδων υπηκόων τρίτων χωρών για την ανεκτίμητη συμβολή τους σε όλη την πορεία του έργου.
Εκφράζω τις ευχαριστίες όλων μας στον Επικεφαλής και τα στελέχη της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Ξεχωριστές ευχαριστίες απευθύνω στον κάθε ένα από τους εταίρους της κοινοπραξίας μας και τα στελέχη τους για την πολύτιμη συμβολή τους στο Πρόγραμμα. 

Ευχαριστώ επίσης την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας για τη σταθερή υποστήριξη στο έργο. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη του Πολυδύναμου Κέντρου μας που με αφοσίωση υλοποιούν τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο Δήμο μας, καθώς και του Γραφείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου μας που στηρίζουν ολόπλευρα την κοινοπραξία και έχουν την ευθύνη συντονισμού και διαχείρισης του προγράμματος.
Μαζί θα συνεχίσουμε να κτίζουμε μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς! 

Σας ευχαριστώ.

ΧΑΙΡΕTΙΣΜΟΣ  ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΟΜΕΤΙΟΥ ΔΡ. ΚΩΣΤΑ ΠΕΤΡΟΥ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» 2017, ΔΗΜΟΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017


Χαιρετίζω με ιδιαίτερη χαρά την ολοκλήρωση των εργασιών του προγράμματος «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» για το 2017, εκτιμώντας ότι ήταν ακόμα μια περίοδος που αποκτήσαμε επιπλέον γνώσεις και εμπειρίες στα θέματα που ενδιαφέρουν και απασχολούν τους μετανάστες.

Πιστεύω ο τομέας της ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών με την υλοποίηση προγραμμάτων για ενσωμάτωση τους στην τοπική κοινωνία για έκτη συνεχή χρονιά, μας ανοίγει πιο πολύ το δρόμο και με την επικείμενη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για άλλες υπηρεσίες με σκοπό την ποιοτική ζωή των μεταναστών και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους γενικότερα.

Η τοπική κοινωνία είναι ο φυσικός χώρος που ζουν, εργάζονται ή φοιτούν οι μετανάστες ΥΤΧ έχοντας συναναστροφή με τους Κύπριους πολίτες. Οι πολιτικές ένταξης έχει αποδειχτεί ότι υλοποιούνται καλύτερα σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, όπως αναφέρεται και στις Κοινές Βασικές Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ένταξη. Στην πραγματικότητα, η ένταξη πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο, ως μέρος της καθημερινής ζωής που ο καθένας έχει το ρόλο του. Για να πετύχει  η ένταξη θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινωνία υποδοχής ευκαιρίες πλήρους  συμμετοχής των ΥΤΧ, με έναν διαδραστικό τρόπο επικοινωνίας, για να συμβάλλει στην μείωση του ρατσισμού, του κοινωνικού αποκλεισμού και στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

Η εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στην από κοινού δράση είναι εξαιρετικά  σημαντική όπως και το  γεγονός ότι η ένταξη ξεκινά και ολοκληρώνεται στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, φτάνει να υπάρχουν οι ανάλογες προϋποθέσεις νομοθετικές και οικονομικές.

Στο Δήμο Αγίου Δομετίου οι υπηρεσίες που προσφέρθηκαν ήταν η  ψυχοκοινωνική στήριξη με ατομική συμβουλευτική, τα σεμινάρια ενημέρωσης, καθώς και το θεσμοθετημένο πολυπολιτισμικό παιδικό φεστιβάλ, τα οποία εφάρμοσαν Κοινωνικοί Λειτουργοί, ψυχολόγοι και άλλοι εκπαιδευτές διαφόρων τεχνών, μέσω της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων και της  Πολιτιστικής και Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας, που έχουν την ευθύνη για την μελέτη και την υλοποίηση του προγράμματος.

Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες μου σε όλους τους φορείς της κοινοπραξίας και σε όλους τους συνεργάτες, καθώς και στην Υπεύθυνη Αρχή, για τη στενή συνεργασία που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία των προγραμμάτων ένταξης των μεταναστών.    
             
Σας ευχαριστώ!

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΚΑΤΑΜΙΑΣ, ΦΩΤΟΥΛΑΣ ΧΑΤΖΗΠΑΠΑ, ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ - ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ» ΤΟΥ 2017, ΣΤΙΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017, 10,30Π.Μ. ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Φίλοι Δήμαρχοι, Εκπρόσωπε της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Φίλες και Φίλοι,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή τελική παρουσίαση του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» που στοχεύει στην ένταξη και προσαρμογής μιας ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας αξιοποιώντας σύγχρονες συμμετοχικές προσεγγίσεις.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται ανάμεσα μας είναι άνθρωποι που προσφέρουν πολλά στην κοινωνία και την οικονομία του τόπου μας, άνθρωποι που αναζητούν την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Η ομαλή ένταξη τους και η αξιοποίηση του πλούτου της πολυπολιτισμικότητας περιέχει σημαντικά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για την τοπική και ευρύτερη κοινωνία.

Στο πλαίσιο του φετινού προγράμματος ο Δήμος Λακατάμιας ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία δράσεις που προσεφέραν ευκαιρίες έκφρασης, αλληλογνωριμίας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία αλλά και μεταξύ ομάδων υπηκόων τρίτων χωρών με διαφορετική εθνική προέλευση. Ο πολιτισμός, οι παραδόσεις των λαών και η αθλητική τους παράδοση συμβάλλουν πολυεπίπεδα στη διαδικασία της ένταξης.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Λακατάμιας ολοκλήρωσε με επιτυχία το Σεπτέμβριο του 2107 το 2ημέρο Λαογραφικό φεστιβάλ, όπου την πρώτη ημέρα παρουσιάστηκε το αφιέρωμα με τίτλο Αλησμόνητες Πατρίδες «Οι πρόγονοι διδάσκουν». Η αξιόλογη αυτή  μουσικοχορευτική εκδήλωση μετέφερε ιστορίες γεμάτες νοσταλγία και αισιόδοξα μηνύματα, που ταξίδεψαν του θεατές νοερά στη Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη και κατεχόμενη Κύπρο. Στην εκδήλωση συμμετείχαν μέλη του Λαογραφικού Ομίλου του Δήμου Λακατάμιας από τις ομάδες Νέων, Εφήβων και Ενηλίκων και το μουσικό σχήμα του Μιχάλη Χατζήμιχαηλ.

Τη δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν, μέσω του χορού και της μουσικής, πολιτιστικά στοιχεία υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν στην Κύπρο. Συμμετείχαν ο Λαογραφικός όμιλος του Δήμου Λακατάμιας και χορευτικές ομάδες από τη Σρι Λάνκα, το Νεπάλ, την Ινδία, τη Γεωργία, τη Ρωσία, τις Φιλιππίνες και την Κίνα. Με συνολικές συμμετοχές πέρα των 250 χορευτών.

Επίσης από τον Αύγουστο μέχρι και τέλος Νοεμβρίου 2017 παραδίδονταν μαθήματα κρίκετ εντός του Δημοτικού Σταδίου όπου εκπαιδεύονταν περίπου 30 άτομα σε κάθε συνάντηση. Η δράση αυτή ολοκληρώθηκε με την διεξαγωγή τουρνουά Κρίκετ εντός του Δημοτικού Σταδίου Λακατάμιας όπου συμμετέχουν 4 ομάδες από 18 παίκτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 με τον Τελικό Αγώνα.

Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι η εξουσία που είναι πιο κοντά στους πολίτες, στους ανθρώπους και φορείς κάθε πόλης. Είμαστε σε καλύτερη θέση να διαπιστώσουμε τις ανάγκες τους και να δημιουργήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοκατανόησης. Είμαστε το επίπεδο διακυβέρνησης που μπορεί να παρέχει σταθερές και ποιοτικές υπηρεσίες και να προωθεί την ουσιαστική συμμετοχή αυτής της ομάδας πληθυσμού στην τοπική ζωή. Καλούμε την πολιτεία να αναγνωρίσει χειροπιαστά αυτό το ρόλο  με την απόδοση περισσότερων πόρων σε μακροχρόνια βάση και κατοχυρωμένων αρμοδιοτήτων στις τοπικές αρχές. 

Κλείνοντας, ευχαριστώ όλους τους εταίρους και συνεργάτες που συνέβαλαν στην επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος.