Ημέρα Ανάμνησης Πεσόντων των Α’ & Β’ Παγκοσμίων Πολέμων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Ημέρα Ανάμνησης Πεσόντων των Α’ & Β’ Παγκοσμίων Πολέμων
Δευ, 11 Νοε. 2019 14:05
Η εκδήλωση για την Ημέρα Ανάμνησης των εθελοντών και των πεσόντων κατά τη διάρκεια των δυο Παγκοσμίων Πολέμων στον χώρο του μνημείου Κυπρίων πεσόντων κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπροστά από το οίκημα της ΠΑΣΥΔΥ πραγματοποιήθηκε στην παρουσία εκπρόσωπων του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, πολλών Πρεσβευτών, Βουλευτών και εκπροσώπων των Προέδρων των κομμάτων τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019.

Η  Ημέρα  Ανάμνησης,  γνωστή  επίσης  ως  Ημέρα  της  Παπαρούνας,  έχει  καθιερωθεί  για  να  τιμούνται  τα  εκατομμύρια  των  ανδρών  και  γυναικών  που  είχαν  θυσιάσει  τη  ζωή  τους  για  την  ελευθερία  κατά  τους  δύο  Παγκόσμιους  Πολέμους.

Το  έμβλημα  της  κόκκινης  παπαρούνας  είχε  επιλεγεί  διότι  χιλιάδες  παπαρούνες  είχαν  ανθίσει  στα  πεδία  των  μαχών  που  διεξήχθησαν  στις  Φλάνδρες  κατά  τον  πρώτο  Παγκόσμιο  Πόλεμο,  με  το  κόκκινο  τους  χρώμα  σύμβολο  της  αιματοχυσίας  κατά  τον  πόλεμο  των  χαρακωμάτων.

Ο καθηγητής Πέτρος Παπαπολυβίου, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου των Βετεράνων ε Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, κ. Αντώνη  Χ¨Ιωσήφ, ανέφερε ότι «είναι  η  πρώτη  φορά  που  δυστυχώς  πραγματοποιείται  αυτή  η  εκδήλωση  χωρίς  την  παρουσία  Βετεράνων.  Δυστυχώς  ο  χρόνος  είναι  αδυσώπητος  και  όλοι  πλέον  βρισκόμαστε  σε  πολύ  προχωρημένη  ηλικία  με  πολλά  προβλήματα  υγείας  και  διακίνησης. 

Έντιμε  κ.  Δήμαρχε,  σύντομα  οι  Βετεράνοι  όπως  και  ο  Σύνδεσμος  μας  δεν  θα  υπάρχουν  πια.  Θέλουμε  για  ακόμα  μια  φορά  να  σας  ευχαριστήσουμε  θερμά  για  την  απόφαση  σας  να  αποδεχτείτε  την  πρόταση  του  Συνδέσμου  μας  για  να  αναλάβετε το  Μνημείο  Πεσόντων  Β’  Παγκοσμίου  Πολέμου  και  την  συντήρηση  του  όπως  επίσης  και  την  οργάνωση  και  πραγματοποίηση  αυτής  της  εκδήλωσης  κάθε  χρόνο,  γιατί  με  την  απόφαση  σας  αυτή  θα  κρατήσετε  ζωντανή,  στην  μνήμη  των  μελλοντικών  γενεών,  την  τόσο  σημαντική  προσφορά  των  Κυπρίων  εθελοντών  κατά  τον  Β’  Παγκόσμιο  Πόλεμο,  να  αποτίνετε  τον  οφειλόμενο  φόρο  τιμής  και  να  αποδίδετε  την  πρέπουσα  αναγνώριση  της  θυσίας  όλων  εκείνων  που  πρόσφεραν  τη  ζωή  τους  για  την  ελευθερία,  τη  δικαιοσύνη,  τη  δημοκρατία  και  την  ειρήνη  στον  κόσμο. Αιωνία τους η Μνήμη».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την οποία ανέγνωσε ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι η καθιέρωση της παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στέλνει τα δικά της ηχηρά μηνύματα, τονίζοντας την αναγκαιότητα, την υποχρέωση και ταυτόχρονα τη σημασία και την αξία να παλεύουμε και να αγωνιζόμαστε για την επικράτηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας.

Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων και ευρύτερα των λαών επιτυγχάνεται μέσα από την διαφύλαξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ισότητα, την ανοχή και την αποδοχή της διαφορετικότητας.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, έχουν πολύ μεγάλη σημασία, ακριβώς γιατί  επαναφέρουν στη μνήμη τραγικά γεγονότα, τα οποία η ανθρωπότητα όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχάσει αλλά κυρίως θα πρέπει παλεύει και να αγωνίζεται ουσιαστικά, ώστε να μην επαναληφθούν.

Αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση μας να τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς, που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος, υπερασπιζόμενοι αξίες οικουμενικές και πανανθρώπινες. Ταυτόχρονα, όμως αποτελεί και υποχρέωσή μας να αφουγκραζόμαστε συνειδητά και με αντικειμενική σκέψη τις διδαχές, τα μηνύματα και τις ερμηνείες της ιστορίας, αν επιθυμούμε να διαμορφώσουμε με τους καλύτερους οιωνούς το παρόν και το μέλλον για μας και τα παιδιά μας.»

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στον χαιρετισμό του ανάφερε ότι «Είναι τιμή και ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στο φασισμό. Οφείλουμε παντοτινή ευγνωμοσύνη σε όσους αγωνίστηκαν για την επικράτηση της δικαιοσύνης, της παγκόσμιας ειρήνης και της ισότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Για έναν κόσμο ευημερίας, προόδου και διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών.

Η συμμετοχή των Κύπριων εθελοντών στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτελεί μια από τις χρυσές σελίδες της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας. Με 20 και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους συμπατριώτες μας, η μικρή μας Κύπρος συγκριτικά είναι η πρώτη χώρα παγκοσμίως σε εθελοντική συμμετοχή κατά αναλογία πληθυσμού. Το τίμημα αυτής της συμμετοχής, όμως, ήταν βαρύ. Σε 10 στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κεντρική Ευρώπη φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν 2,500 χιλιάδες Κύπριοι αιχμάλωτοι μέχρι τη λήξη του πολέμου. 

Σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 16 χωρών της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής βρίσκονται πέραν των εξακόσιων τάφων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους απόδειξη της μεγάλης τους προσφοράς.

Έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι σε αυτούς που έδωσαν την ζωή τους και χρέος ως κοινωνία να αντισταθούμε σθεναρά στα σημερινά φαινόμενα των νεοφασιστικών και νεορατσιστικών κινημάτων που δειλά-δειλά εμφανίζονται. Αποτελεί υποχρέωση, τόσο των εκάστοτε Κυβερνήσεων όσο και της κοινωνίας μας γενικότερα, να θυμούνται και να τιμούν τους ανθρώπους που έδωσαν το υπέρτατο αγαθό, της ζωής, στον αγώνα υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στη φετινή εκδήλωση δεν έχουμε μαζί μας Βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στα αυτούς όμως θα κατοπτρίζεται πάντα ο αγώνας τους για ελευθερία και δημοκρατίας, η μάχη τους ενάντια στις σκοτεινές δυνάμεις και θα παραμείνουν φωτεινά παραδείγματα στους νέους. Οφείλουμε ένα παντοτινό χρέος προς όλους εκείνους που πολέμησαν και με τη θυσία τους έσωσαν την ανθρωπότητα από την ναζιστική τυραννία. Αυτούς τιμούμε σήμερα και τους ευχαριστούμε.»