Δήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2019 / Δήλωση του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη για τις εξαγγελίες του Υπουργού Εσωτερικών για
Δευ, 02 Δεκ. 2019 13:54
Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις συνενώσεις των δήμων και κοινοτήτων.

Ιδιαίτερα χαιρετίζω την πρότασή του για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Δήμου της Πρωτεύουσας με τη συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου (μέρος), Αγλαντζιάς, Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.

Ο λόγος που επιμένουμε στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στη συνένωση δήμων, είναι επειδή κάθε πόλη επιβάλλεται να έχει ένα ξεκάθαρο οικονομικό μοντέλο πάνω στο οποίο να μπορεί να στηρίξει τη βιωσιμότητά της σε βάθος χρόνου. Οι άλλες πόλεις της Κύπρου εστιάζουν την προσοχή στην πλούσια παραθαλάσσια τουριστική βιομηχανία και τη ναυτιλία.

Η Λευκωσία εκτός από Διοικητικό Κέντρο της χώρας πρέπει να έχει και το χαρακτήρα Πανεπιστημιούπολης, του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας. Κατ’ επέκταση, τα Πανεπιστήμια της Έγκωμης, αλλά κυρίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου, πρέπει να είναι εντός του Δήμου της πρωτεύουσας.

Καθορίζοντας το Μητροπολιτικό Δήμο της Λευκωσίας με συνένωση των Δήμων Λευκωσίας, Στροβόλου (μέρος), Αγλαντζιάς, Έγκωμης, και Αγίου Δομετίου, δίδεται ευκαιρία για ενιαία διοίκηση, για ενιαίο πολεοδομικό σχεδιασμό (βάζοντας φρένο στην οριζόντια εξάπλωση της πόλης νοτιότερα), για ενιαίο κυκλοφοριακό σχεδιασμό και ενιαία επιβολή της νομοθεσίας. Όλα τα πιο πάνω συντείνουν στην αύξηση της πυκνότητας του αστικού κέντρου, καθιστώντας το βιώσιμο.

Παράλληλα ο Μητροπολιτικός Δήμος της Πρωτεύουσας αποκτά κρίσιμη πληθυσμιακή μάζα, ενώ το μέτωπο της νεκρής ζώνης θα βρίσκεται κάτω από ενιαία αντιμετώπιση, επιλογή που έχει τη δική της εθνική σημασία.

Ευελπιστώ ότι η πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών θα τύχει θετικής αντιμετώπισης από το σύνολο της νομοθετικής εξουσίας αφού οι προσδοκίες και οι ανάγκες των πολιτών όπως και η οικονομική βιωσιμότητα και ανάπτυξη των πόλεων μας, επιβάλλουν άμεση αλλαγή από το σημερινό μοντέλο λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.