Μια αγκαλιά για τα ευάλωτα παιδιά

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2020 / Μια αγκαλιά για τα ευάλωτα παιδιά
Τρι, 13 Οκτ. 2020 12:35
  • Αυξάνεται χρόνο με το χρόνο η συμμετοχή παιδιών στα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου του Δήμου Λευκωσίας
Αυξάνονται χρόνο με το χρόνο τα παιδιά που συμμετέχουν στα προγράμματα του Πολυδύναμου Δημοτικού Κέντρου. Την ίδια ώρα τα προγράμματα, ανταποκρινόμενα στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες εξελίσσονται, επεκτείνονται και εμπλουτίζονται εξυπηρετώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλο και περισσότερα παιδιά, κυρίως τα πιο ευάλωτα. Σχεδόν 2500 παιδιά συμμετείχαν στα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου από το 2008 μέχρι τον Μάρτιο 2020.

Ο δε στόχος της συμφιλίωσης της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή παραμένει προτεραιότητα για το Πολυδύναμο Κέντρο το οποίο απαντά στα κοινωνικά προβλήματα με στοχευμένες δράσεις και προγράμματα τα οποία αποδεικνύονται πραγματική βοήθεια και στήριξη για χιλιάδες οικογένειες κάθε χρόνο.

Ενδεικτικοί της προσπάθειας που γίνεται είναι οι αριθμοί των παιδιών που συμμετέχουν στα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου στο πλαίσιο των οποίων λειτουργούν Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών 5-12 ετών, η Κατ’ Οίκον Φροντίδα Βρεφών και Νηπίων, τα Καλοκαιρινά Προγράμματα και συγκεκριμένες δράσεις για την Ένταξη παιδιών Υπηκόων Τρίτων Χωρών. 

Το 2008, χρόνος λειτουργίας του 1ου  Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών στα κτήρια του Πολυδύναμου Κέντρου Λευκωσίας, φιλοξενήθηκαν 40 παιδιά (20 στο καλοκαιρινό πρόγραμμα και 20 μετά το σχολείο). Χρόνο με το χρόνο το πρόγραμμα επεκτεινόταν και ταυτόχρονα εμπλουτιζόταν με τον αριθμό των παιδιών που συμμετέχουν να αυξάνεται σημαντικά. Αρκεί να σημειωθεί ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2020 φοίτησαν 109 παιδιά.

Σε ότι αφορά το Καλοκαιρινό σχολείο Αγίου Ανδρέα, λειτούργησε το 2013 με 40 παιδιά. Ετησίως παρατηρείται μια αυξητική τάση σε σχέση με την προσέλευση παιδιών ως εξής: To 2014 φοίτησαν 56 παιδιά, το 2015 76 παιδιά, το 2016 77 παιδιά, το 2017 93 παιδιά, το 2018 97 παιδιά, το 2019 105 παιδιά. Το καλοκαίρι του 2020, λόγω των μέτρων για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού, το πρόγραμμα φιλοξένησε 47 παιδιά.

Δύο χρόνια αργότερα (2015) το Πολυδύναμο Κέντρο ανταποκρινόμενο στην ανάγκη για Προστασία και Φροντίδα Παιδιών το Καλοκαίρι επέκτεινε το πρόγραμμα του καλοκαιρινού σχολείου και στο Δημοτικό Αγίων Ομολογητών. Εξήντα παιδιά φοίτησαν το πρώτο χρόνο της λειτουργίας του με όλο και περισσότερα παιδιά, κάθε χρόνο, να αγκαλιάζουν το πρόγραμμα . Το 2019 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 85 παιδιά.

Το 2016 το πρόγραμμα επεκτάθηκε και στο Δημοτικό Σχολείο Χατζηγεωργάκης Κορνέσιος. Κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του προγράμματος (σχολική περίοδος και καλοκαίρι) φοίτησαν συνολικά 70 παιδιά. Το 2019 στο πρόγραμμα συμμετείχαν 110 παιδιά, 5-12 ετών, ενώ η αυξητική τάση συνεχίστηκε μέχρι και τον Μάρτη 2020. Παρ’ όλους τους περιορισμούς, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 50 παιδιά, μετά το σχολείο.

Η υπεύθυνη του Πολυδύναμου Κέντρου Ρούλα Γεωργοπούλου τόνισε ότι οι στόχοι που τέθηκαν από το Δήμο Λευκωσίας, μέσω του Πολυδύναμου του Κέντρου είναι η προώθηση της κοινωνικής συνοχής με την προσφορά ίσων ευκαιριών κυρίως σε παιδιά με λιγότερες ευκαιρίες, η αποδέσμευση των γονέων και κυρίως των γυναικών από την απογευματινή φύλαξη των παιδιών τους ώστε να είναι εφικτή η ένταξη ή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και η προώθηση και καλλιέργεια της πολυπολιτισμικότητας μέσω της αλληλεπίδρασης παιδιών διαφόρων εθνικοτήτων.

«Η προώθηση των πιο πάνω στόχων αποτελούν τομείς προτεραιότητας της στρατηγικής του Δήμου Λευκωσίας» είπε για να προσθέσει ότι «η δέσμευση του Δήμου Λευκωσίας για διαρκή κοινωνική στήριξη και προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών έχει τεθεί σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο και απόδειξη αποτελεί η προσπάθεια για διατήρηση και επέκταση των υπηρεσιών φροντίδας παιδιών όλων των ηλικιών, αξιοποιώντας σημαντικές πηγές χρηματοδότησης από το κράτος, από τα ευρωπαϊκά ταμεία και από ιδιώτες χορηγούς». 

Αναλυτικότερα τα προγράμματα του Πολυδύναμου Κέντρου αφορούν:
* Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας: Ξεκίνησε το 2008 στο κυρίως κτίριο του Πολυδύναμου Κέντρου (Νικηφόρου Φωκά 40) με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και ακολούθως συνεχίστηκε με κόστος συμμετοχής και άλλες χρηματοδοτήσεις. Κατά την έναρξη του στόχευε κυρίως στην εξυπηρέτηση παιδιών μεταναστριών χαμηλών εισοδημάτων. Σήμερα λαμβάνει Κρατική Ενίσχυση, καθώς και χορηγία από το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και δίνει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση παιδιών ευάλωτων οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα (κυρίως μονογονεϊκές, πενταμελείς, πολύτεκνες και με άνεργους γονείς).

* Ουράνιο Τόξο: Ξεκίνησε το 2009 στο κυρίως κτίριο του Πολυδύναμου Κέντρου με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση (Νορβηγικά Ταμεία) και έδινε έμφαση σε παιδιά μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, χαμηλών εισοδημάτων. Η χρηματοδότηση επαναλήφθηκε το 2014/15 και περιλάμβανε εκτός από Kέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών, υπηρεσίες Κατ’ Οίκον Φροντίδας Βρεφών και Νηπίων. Μετά το πέρας των χρηματοδοτήσεων, τα παιδιά του Κέντρου Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών ενσωματωθήκαν στο Πολυπολιτισμικό Κέντρο Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας ενώ η Κατ’ Οίκον Φροντίδας Παιδιών και Νηπίων συνεχίζεται με ίδιους πόρους και κόστος συμμετοχής. Στα πλαίσια των προγραμμάτων των Διαρθρωτικών Ταμείων, αναμένεται αρχές του 2021 η επέκταση του προγράμματος «Ουράνιο Τόξο» το οποίο θα στεγάζεται πλέον σε νέο κτίριο της οδού Ηρακλέους. Αναμένεται επίσης επέκταση των υπηρεσιών της Κατ’ Οίκον Φροντίδας Βρεφών και Νηπίων.

* Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές: Το πρόγραμμα λειτουργεί από το 2012 εξυπηρετώντας 20-40 παιδιά Υπηκόων Τρίτων Χωρών/ετησίως με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μεταναστών και Ένταξης.

* Μετά το Κουδούνι: Λειτουργεί από το 2013 και περιλαμβάνει τρία εγγεγραμμένα Κέντρα Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών τα οποία λειτουργούν στα Δημοτικά Σχολεία Αγίου Ανδρέα, Αγίων Ομολογητών και Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου. Τα δύο πρώτα λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι και το τρίτο συνεχώς. Προτεραιότητα συμμετοχής δίνεται στα παιδιά που φοιτούν στα εν λόγω σχολεία. Το καθαρό κόστος των προγραμμάτων καλύπτεται από τους γονείς, ενώ από το 2018 λαμβάνεται κρατική ενίσχυση η οποία καλύπτει κυρίως το διοικητικό κόστος, καθώς και το κόστος για την συμμετοχή άπορων παιδιών και παιδιών ΑμεΑ (κόστος συνοδών) στα καλοκαιρινά προγράμματα. Καλύπτει επίσης τη συμμετοχή άπορων παιδιών των Δημοτικών Σχολείων Αγίου Κασσιανού και Φανερωμένης στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του Πολυπολιτισμικού Κέντρου Φροντίδας Παιδιών Λευκωσίας.

Από το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας