Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» της περιόδου Ιούλ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2021 / Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις του προγράμματος «Νέοι Δρόμοι για την Ένταξη» της περιόδου Ιούλ
Πεμ, 16 Δεκ. 2021 12:40
Μονόδρομος η ομαλή ένταξη των υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή σε μια φιλοπρόοδη και ανοιχτή Λευκωσία!

Οι δράσεις και τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Νέοι Δρόμοι Ένταξης των ΥTX στην τοπική κοινωνία»  κατά την περίοδο Ιούλιος 2020 - Δεκέμβριος 2021 παρoυσιάστηκαν την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021 σε Δημοσιογραφική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του 9ου κύκλου δραστηριότητας του Έργου στο Δημαρχείο Λευκωσίας. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Δήμο Λευκωσίας ως Επικεφαλής - Συντονιστή εταίρο και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας (ΠΔΚΛ), τον Δήμο Έγκωμης και τις εταιρίες Συμβούλων NVK Advent Consulting Ltd και Losadeal Ltd., με συγχρηματοδότηση ύψους €200,000 περίπου από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία, στο πλαίσιο του Έργου «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές». 

Στη Διάσκεψη παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό η Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Δήμου Λευκωσίας Ελένη Λουκαΐδου εκ μέρους του Δημάρχου    Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη,  ο Δήμαρχος Έγκωμης Ζαχαρίας Κυριάκου και ο Κωνσταντίνος Κυπριανού Προϊστάμενος της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων (Μ.Ε.Τ.) του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι και η Υπεύθυνη Αρχή για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου που παραχωρούνται στην Κύπρο.

Η ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου του Έργου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την έναρξη λειτουργίας του Προγράμματος με σημαντική συγχρηματοδότηση πάντα από την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία. Στο πλαίσιο του ο Δήμος Λευκωσίας ως Επικεφαλής – Συντονιστής εταίρος, πάντα με την παροχή πολύτιμων υπηρεσιών από το ΠΔΚΛ, συνεργάστηκε με διάφορους Δήμους της ευρύτερης αστικής περιοχής Λευκωσίας και όχι μόνο. Στην πορεία αυτή το έργο παρείχε υπηρεσίες και ευκαιρίες απόκτησης δεξιοτήτων και συμμετοχής στην τοπική κοινωνία σε χιλιάδες ΥΤΧ χτίζοντας στέρεες γέφυρες εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις κοινότητες μεταναστών. Όπως ανέφερε η κυρία Λουκαΐδου, «Είμαστε πραγματικά περήφανοι που το πρόγραμμα αυτό υπήρξε πρωτοπόρο τόσο ως το πρώτο πρόγραμμα ένταξης ΥΤΧ από Τοπικές Αρχές στην Κύπρο αλλά και ως το πρόγραμμα που ανέδειξε τις ανάγκες για πολυεπίπεδες τοπικές υπηρεσίες και πέτυχε να προσεγγίσει και να συνεργαστεί με ένα ευρύ φάσμα κοινοτήτων των μεταναστών.»  

Αναφερόμενος στην αδιάλειπτη και επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος για αρκετά χρόνια και αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες διαχείρισης και ένταξης του μεγάλου αριθμού ΥΤΧ στην πόλη και επαρχία Λευκωσίας, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα αποτελέσματα του θα αποδειχθούν  βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επωφελή για την ένταξη των ΥΤΧ στην κοινωνία της Κύπρου και καθοριστικά ως προς τη δημιουργία αμοιβαίας αξίας μεταξύ των πολιτών».  Συγχαίροντας την κοινοπραξία για την βούληση που επιδεικνύουν συμμετέχοντας σε  έργα ένταξης, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η εφαρμογή του συνόλου των δράσεων που περιλαμβάνει το έργο «όχι μόνο θέτει γερές βάσεις για την καταπολέμηση της απομόνωσης, του αποκλεισμού και των διακρίσεων αλλά αποτελεί ταυτόχρονα και έρεισμα της προόδου της ευημερίας και του εκσυγχρονισμού της κοινωνίας».   

Κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, παρά τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας και την αναγκαία αναπροσαρμογή των δράσεων ανάλογα με τα  εκάστοτε ισχύοντα μέτρα, οι συνεργαζόμενοι εταίροι με στοχοπροσήλωση και επιμονή τίμησαν τη δέσμευση τους να στηρίξουν ενεργά την ομαλή ένταξη και την ευρύτερη αποδοχή των YTX στην κοινωνία.  Παρείχαν ένα σημαντικό σύνολο υπηρεσιών και ευκαιριών σε αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού και έστειλαν το μήνυμα της αλληλεγγύης, του σεβασμού της διαφορετικότητας και του αμοιβαίου οφέλους που προσφέρει η ένταξη αυτών των ανθρώπων στην κοινωνία μας.

Όλοι οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημασία του ρόλου των τοπικών αρχών στη διαδικασία ένταξης, καθώς η ομαλή ένταξη είναι μια διαδικασία που πρέπει να πραγματοποιείται σε τοπικό επίπεδο. «Οι Τοπικές Αρχές επιβάλλεται να είναι παρούσες. Είμαστε κοντά στους πολίτες, γνωρίζουμε τις ανάγκες, λειτουργούμε καταλυτικά, συμμετοχικά και πολλαπλασιαστικά» είπε η κα Λουκαΐδου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την προσδοκία των τοπικών αρχών να αποδοθούν κατάλληλοι πόροι και άλλα μέσα για το σκοπό αυτό μέσω της αξιοποίησης των πόρων της νέας δημοσιονομικής περιόδου της ΕΕ 2021-2027 αλλά και της αναμενόμενης μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Κυπριανού επιβεβαίωσε τον στόχο της Μ.Ε.Τ. ως Διαχειριστικής Αρχής των Ταμείων Εσωτερικών Υποθέσεων στην νέα περίοδο να είναι στο πλάι των Τοπικών Αρχών και κάθε ενδιαφερόμενου φορέα και να συμβάλει «στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αναφύονται  στον τομέα του ασύλου της μετανάστευσης και της ένταξης…».

Κατά τον τελευταίο  ενάμιση χρόνο εκατοντάδες ΥΤΧ, ενήλικες, παιδιά και οικογένειες ως σύνολο, ωφελήθηκαν από τις υπηρεσίες και δράσεις του προγράμματος παρά τον επιβεβλημένο περιορισμό  του αριθμού των συμμετεχόντων λόγω των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της COVID-19. 

Συνοπτικά εφαρμόστηκαν:

- Προγράμματα κοινωνικής στήριξης, όπως:
  • Οι καθημερινές Υπηρεσίες Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών ΥΤΧ, απογευματινές κατά την σχολική περίοδο και ολοήμερες κατά τις διακοπές. (Από το ΠΔΚΛ)
  • Οι  Υπηρεσίες Συμβουλευτικής και Κοινωνικής Στήριξης σε άτομα και οικογένειες, δια ζώσης και μέσω τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης,  καθώς και η πληροφόρηση και δικτύωση για τις κοινωνικές υπηρεσίες στην πόλη, στο πλαίσιο τη Λειτουργίας του Κέντρου Πληροφόρησης και Υποστήριξης Μεταναστών (ΚΕΠΛΥΜ) στην Παλλουριώτισσα. (Από το ΠΔΚΛ)
- Προγράμματα Κατάρτισης και Εκπαίδευσης σε θέματα που στηρίζουν την ένταξη ΥΤΧ ενδυναμώνοντας και παρέχοντας τους αναγκαίες γνώσεις και δεξιότητες για την αντιμετώπιση σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή ζωή τους όπως:
  • Το πρόγραμμα διατήρησης πολιτισμικής ταυτότητας για παιδιά Κινέζικης καταγωγής με τη συνεργασία του Cyprus -China Art, Culture and Education Centre, με φυσική παρουσία και τη χρήση τηλεκπαίδευσης για σκοπούς προσαρμογής στις συνθήκες της πανδημίας (Από το ΠΔΚΛ).
  • Τα σεμινάρια για "Εκπαίδευση στις Πρώτες Βοήθειες"  παρέχοντας στους συμμετέχοντες πιστοποίηση πρώτου βοηθού    (Από τον Δήμο Έγκωμης).
  • Τα σεμινάρια για αντιμετώπιση φαινομένων παρενόχλησης και βίας καθώς και για την ενίσχυση της ικανότητας αυτο-οργάνωσης και συνεργασίας με τοπικούς φορείς όπως:
- "Παρενόχληση και σεξουαλική παρενόχληση: Τρόποι αναγνώρισης και διαχείρισης σχετικών περιστατικών".
- "Ενσωματώνοντας τους μετανάστες  στην τοπική κοινωνία:  Ανάπτυξη δεξιοτήτων, καθοδήγηση  και δημιουργία ομάδων συνεργασίας για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών και δικτύωση".
- "Εκπαίδευση εθελοντών στην παροχή καθοδήγησης και  υποστηρικτικών υπηρεσιών σε θύματα ενδοοικογενειακής ή και σεξουαλικής βίας» που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΣΠΑΒΟ και τη στήριξη του  Ρωσικού Πολιτιστικού Κέντρου. (Από την ΝVK Advent Consultants Ltd)

- Προγράμματα Δημιουργικής Έκφρασης και Γνωριμίας με τον Πολιτισμό για παιδιά ΥΤΧ  και ενήλικες, όπως:   
  • Τα πρωτοποριακά εργαστήρια μουσικής και κρουστών για παιδιά κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2021, σε συνεργασία με το Sistema Cyprus. (Από το ΠΔΚΛ)
  • To καινοτόμο Βιωματικό Μουσικό Εργαστήριο «Re-bE Κοινωνική Ένταξη - Ενσωμάτωση» για ενήλικες ΥΤΧ, της διεθνούς κύρους μουσικοσυνθέτριας Αλέξιας  Βασιλείου   (Από τους Συμβούλους Losadeal Ltd)
  • To Βιωματικό Πειραματικό Εργαστήρι Δημιουργικότητας και Τέχνης με θέμα «Μοτίβα και Ήχος» (Από τους Συμβούλους Losadeal Ltd )
- Προγράμματα Προώθησης της αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία και της αποδοχής της διαφορετικότητας όπως:
  • Βιωματικά Διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά ΥΤΧ, Κυπρίων και άλλων Ευρωπαίων πολιτών που διοργάνωσε η Losadeal Ltd σε συνεργασία με το Kids Alternativities με τη συμμετοχή παιδιών με καταβολές από 11 διαφορετικές χώρες.
- Ενέργειες προώθησης της Ενεργού Συμμετοχής των ΥΤΧ  όπως:
  • Δράσεις προώθησης της δικτύωσης και συνεργασίας με τις μεταναστευτικές κοινότητες. (Από όλους τους εταίρους)
  • Η λειτουργία του Δικτύου Συνεργασίας Μεταναστευτικών Οργανώσεων, ΜΚΟ και Τοπικών Αρχών και η διοργάνωση Φόρουμ Διαλόγου του Δικτύου (Κύρια ευθύνη: Δήμου Λευκωσίας και ΠΔΚΛ με τη συνδρομή της NVK Advent Consulting Ltd)
- Ενέργειες Δημοσιότητας και Πληροφόρησης για τους σκοπούς και τις δράσεις του Έργου στους άμεσα ενδιαφερόμενους ΥΤΧ και σε ένα ευρύ κοινό,  καθώς και την ευαισθητοποίηση της ευρύτερης κοινωνίας με διάφορα μέσα όπως:
  • Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδα του Έργου (www.localintegration.eu)
  • Ενημερωτικά έντυπα (διανομή σε χώρους συνάθροισης ΥΤΧ / επισκέψιμους από το κοινό)
  • Ηλεκτρονικά ενημερωτικά δελτία
  • Καταχώρηση διαφήμισης σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης
  • Προβολή δράσεων σε τηλεοπτικά κανάλια κ.ά. (Από τους Συμβούλους Losadeal Ltd )
Κατά τη διάσκεψη τύπου υπογραμμίστηκαν από την κα Λουκαΐδου η ανθρωπιστική κρίση και οι εκτενείς συνυφασμένες προκλήσεις στις γειτονιές και στα πάρκα της πόλης, στο κέντρο της Λευκωσίας αλλά και σε οικιστικές περιοχές, λόγω της εντεινόμενης εισροή  προσφύγων και αιτητών διεθνούς προστασίας και των ελλείψεων στο σύστημα υποδοχής, ασύλου και ένταξης που αντιμετωπίζει η χώρα, οι οποίες αυξάνουν τις ανάγκες και ευθύνες των Τοπικών Αρχών, έναντι τόσο των ΥΤΧ όσο και του ντόπιου πληθυσμού.  

Τονίστηκε ότι η ένταξη των ΥΤΧ και η αξιοποίηση της ποικιλομορφίας και της πολυπολιτισμικότητας είναι μονόδρομος για την επίτευξη της κοινωνικής συνοχής και τη βιώσιμη κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, ενώ από τον κ. Κυπριανού επισημάνθηκε ότι «ο κοινωνικός αποκλεισμός των νόμιμα διαμενόντων, πέραν της ανθρωπιστικής πτυχής του ελλοχεύει κινδύνους που μακροπρόθεσμα μπορεί να λάβουν επικίνδυνες κοινωνικές διαστάσεις». 

Η κοινοπραξία που υλοποιεί το πρόγραμμα έστειλε το μήνυμα ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ομαλή και δημιουργική ένταξη των ΥΤΧ  στην τοπική κοινωνία και να στέλνει με κάθε ευκαιρία δυνατό μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία!

Η Λευκωσία, μια πόλη που ανέκαθεν υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών όπως αποτυπώνεται στα πιο ιστορικά της τμήματα αλλά και στη σύγχρονη πραγματικότητα, θα παραμείνει μια ανοιχτή πόλη που αγκαλιάζει όλους τους κατοίκους της, ανεξάρτητα από την εθνική τους καταγωγή, το χρώμα, τη θρησκεία ή την πολιτισμική τους ταυτότητα.

Οι Τοπικές Αρχές θα βρίσκονται στην πρωτοπορία για μια ανθρώπινη και φιλοπρόοδη πόλη και επαρχία Λευκωσίας χωρίς αποκλεισμούς!