Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή με θέμα το Κυπριακό “Θέρος”

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή με θέμα το Κυπριακό “Θέρος”
Δευ, 11 Ιουλ. 2022 11:05
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε (4/7/22-9/7/22) το πρώτο  εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή με θέμα το Κυπριακό “Θέρος”.

Το πρόγραμμα βασίστηκε σε λαϊκά σχέδια και αφηγήσεις της λαϊκής ζωγράφου Μαργαρίτας Α. Τσαγγάρη.

16 παιδιά ηλικίας από 7-11 χρονών είχαν μια μοναδική ευκαιρία να συ μμετέχουν στο πρόγραμμα αυτό και να έρθουν σε επαφή με εργαστήρια χαρακτικής, σχεδίου, animation, προφορικής αφήγησης, μουσικής, τραγουδιού, θεάτρου καθοδηγούμενα από καταξιωμένους λαογράφους, μουσικούς, καλλιτέχνες και παιδαγωγούς όπως η εθνικομουσικολόγος Δρ. Νικολέττα Δημητρίου, η χαράκτρια Ελένη Παναγίδου, ο ερευνητής παραδοσιακής μουσικής της Κύπρου Μιχάλης Τερλικκάς, οι καλλιτέχνες από την ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Animation της Κύπρου, Ελένη Χανδριώτου και Γιώργος Τσαγκάρης, ο εκπαιδευτικός Γιώργος Α. Κωνσταντίνου, η εκπαιδευτικός-μουσικός Δώρα Κωνσταντίνου, η αρχιτέκτονας Νατάσα Ιερείδου, ο καλλιτέχνης Γιώργος Τσαγγάρης, ο εκπαιδευτικός Νίκος Αντήλιος, η καλλιτέχνις Μαρία Ιερείδου, η καλλιτέχνις και παιδαγωγός Χριστίνα Χριστοφή και οι  εκπαιδευτικοί Ειρήνη Στυλιανίδου και Ολυμπία Νικολάου.

«Ανάμεσα στα ξανθά σιταροχώραφα του κυπριακού κάμπου, στέκει σαν ήρωας ο Θεριστής με το δρεπάνι του. Θερίζει τα στάχυα, τα δένει σε δεμάτια. Κι ύστερα την εποχή αυτή του κοπιαστικού Καλοκαιριού, στη Γιορτή των Αλώων, σε στρογγυλό αλώνι αλωνίζει. Και φορτώνει στην καρέττα τον χρυσό καρπό το σιτάρι για να το μεταφέρει στον μύλο να αλεστεί να γίνει αλεύρι και γλυκό ψωμί. Ένα ψωμί που στην ψίχα του κουβαλάει την ψυχή αυτού του τόπου. Και στα Ποθέρκα (τελευταία ημέρα του θερισμού) στρώνεται εορταστικό γεύμα στη μέση του χωραφιού, σε μαντηλιά στρωμένη καταγής, για να δοξάσουν τον Θεό που «έπεμψε ευλοΐαν» στα χωράφια τους. Κι όταν αποθερίσει μπλέκει με το τελευταίο δράγμα των σταχυών μια δέσμη σε σχήμα σταυρού, την ψαθαρούδα, που στέκει χορός ακίνητος στο εικονοστάσι του σπιτιού-αγιωτικό με θρησκευτική δύναμη». (Εισαγωγή από το εκπαιδευτικό τετράδιο Ζωγραφικής «Θέρος» του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή-2022 που βασίστηκε στο βιβλίο «Μαργαρίτα Α. Τσαγγάρη»).