Το έργο του καταξιωμένου Έλληνα Χαράκτη Λάμπρου Ορφανού στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2022 / Το έργο του καταξιωμένου Έλληνα Χαράκτη Λάμπρου Ορφανού στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή
Δευ, 17 Οκτ. 2022 14:00
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΞΙΩΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗ ΛΑΜΠΡΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΧΑΜΠΗ ΣΤΗ ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΠΛΑΙΣΙΩΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

19 Οκτωβρίου 2022 - 31 Μαΐου 2023
Στις 19 Οκτωβρίου 18:30 εγκαίνια και διάλεξη στις 19:00 με σπάνιο φωτογραφικό και  αρχειακό υλικό από τον Μίνωα Ορφανό
Στις 20 Οκτωβρίου το πρωί έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος


Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 18:30 η έκθεση χαρακτικής με τίτλο: Λάμπρος Ορφανός - Έλλη Μουρέλου-Ορφανού «Χαράσσοντας την ζωή» 1944 - 1966, στην παρουσία του Έλληνα Αρχιτέκτονα και συν-επιμελητή της έκθεσης Μίνωα Ορφανού.

Η σημαντική αυτή έκθεση που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κυπριακό κοινό, ξεκίνησε το ταξίδι της τον περασμένο Ιούλιο στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια και από τις 19 Οκτωβρίου 2022 μέχρι και τον Μάϊο του 2023 θα φιλοξενείτε στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Στα εγκαίνια της έκθεσης στη Λευκωσία ο Μίνωας Ορφανός θα προσφέρει μια μοναδική παρουσίαση με σπάνιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό από τη ζωή και το έργο του Λάμπρου Ορφανού και της Έλλης Μουρέλου.

Θα εκτίθενται 32 χαρακτικά του Λάμπρου Ορφανού, της περιόδου 1944 - 1966. Η έκθεση συμπληρώνεται με 3 χαρακτικά των δύο εικαστικών, αγαπημένων προσώπων του καλλιτέχνη, της γυναίκας του Έλλης Μουρέλου και του δασκάλου του στο Παρίσι, Robert Cami. Σε ειδικές προθήκες παρουσιάζονται επίσης μοναδικά προσχέδια και εκτυπώσεις μητρών του Λάμπρου Ορφανού, από τα προσωπικά του αρχεία.

Η χαράκτρια και Ιστορικός Τέχνης Δήμητρα Σιατερλή γράφει, μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της έκθεσης: «Πλάκες χαλκού χαραγμένες με μαεστρία αλλά πάνω από όλα, δουλεμένες με ευαισθησία και λεπτότητα. Ξύλα όρθια που λάμπουν στις καθαρότατες χαράξεις τους και τυπώνουν ίχνη μιας ζωής όπου η τέχνη θριαμβεύει με αμόλυντη αξιοπρέπεια. (…)
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου το πρωί θα εγκαινιαστεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα  με την συμμετοχή του πρώτου Δημοτικού Σχολείου από τη δημόσια εκπαίδευση. Το πρόγραμμα με τίτλο «Λάμπρος Ορφανός - Χαμπής Τσαγγάρης: Χαράσσοντας τη Ζωή» είναι βασισμένο στο έργο των δύο εκθέσεων που φιλοξενούνται αυτή τη περίοδο στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία.

Στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα θα αξιοποιηθούν διδακτικές προσεγγίσεις οι οποίες ενθαρρύνουν την ενεργητική και βιωματική μάθηση, την κριτική σκέψη, την ομαδικότητα και τη συμμετοχή στα κοινά. Οι διαδικασίες θέασης - παρατήρησης και παραγωγής - δημιουργίας, ως βασικές πρακτικές αρχές ενισχύονται μέσα από την επαφή των παιδιών με τον αυθεντικό χώρο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα  για τους δύο σπουδαίους χαράκτες Λάμπρο Ορφανό και Χαμπή Τσαγγάρη. Η επαφή των παιδιών με τα χαρακτικά τους έργα θα συμβάλει στη δημιουργία προσωπικών συσχετισμών και υποθέσεων, μέσα από την παρατήρηση και ενεργοποίηση της φαντασίας, μέσα από αναζήτηση και συγκρίσεις, διατύπωση ερωτημάτων, συσχετίσεις και αναφορές, τον στοχασμό και την εικαστική έρευνα, σύνδεσης του παρελθόντος με το παρόν.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε από την ομάδα των εκπαιδευτικών του Μουσείου μας στην Κύπρο με επικεφαλή την δρ Φωτεινή Λάρκου και θα πραγματοποιηθεί παράλληλα και σε συνεργασία με την Ελληνίδα εκπαιδευτικό ζωγράφο και χαράκτρια Θεοδώρα Χανδρινού που εφαρμόζει αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη Δημοτική εκπαίδευση στην Ελλάδα βασισμένο στο έργο του Λάμπρου Ορφανού.

Παράλληλα επίσης εγκαινιάζεται η συνεργασία του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή με τον πολύ έμπειρο εκπαιδευτικό και μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του προγράμματος Εrasmus του Ελληνικού Υπουργείου Παιδείας κύριο Βασίλη Σουβατζόγλου συνδέοντας έτσι σχολεία της Ελλάδας της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Κύπρου.

Η έκθεση δεν θα γινόταν χωρίς την ανεκτίμητη δωρεά και συνεργασία του Μίνωα Ορφανού ο οποίος τιμά με αυτό το τρόπο τη μνήμη και το σπουδαίο έργο των γονιών του.

Θεσμικός Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υφυπουργείο Πολιτισμού
Επιμέλεια έκθεσης: Helene Reeb - Tσαγγάρη και Μίνωας Ορφανός
Επιμέλεια εκπαιδευτικού προγράμματος: Dr Φωτεινή Λάρκου

Λάμπρος ΟΡΦΑΝΟΣ (Αθήνα 1916 - Αθήνα 1995)
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1938-1942), Ιστορία της Τέχνης, και χαρακτική (1943-1947) στο εργαστήρι τον Γιάννη Κεφαλληνού, από τον οποίο έμαθε την απαιτητική τεχνική του καλεμιού. Το 1949 προσλήφθηκε από το Νομισματοκοπείο της Τράπεζας της Ελλάδος ως χαράκτης.

Το 1952, έφυγε με υποτροφία για μετεκπαίδευση στο Παρίσι, όπου έμεινε μέχρι το 1955. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήρι του Robert Cami, συνέχισε τις χαρακτικές σπουδές του. Διατήρησε την ειδική σχέση με τον Δάσκαλό του και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα. Παράλληλα, στην École Estienne, εξειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου και τη χάραξη γραμματοσήμων.

Στο Παρίσι χάραξε στον χαλκό σκηνές της καθημερινής ζωής, και άλλα έργα εμπνευσμένα από  την προσωπική του ζωή και τα ταξίδια του.

Στην επιστροφή του στην Αθήνα, ξανασυνεργάστηκε με το Ίδρυμα Εκτυπώσεως Τραπεζογραμματίων και Αξιών.  Χαράσσει σε ατσάλι χαρτονομίσματα, σχεδιάζει κέρματα, μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1977. Σταμάτησε να χαράσσει προσωπικά έργα στο τέλος της δεκαετίας του ’50, επιλέγοντας τη ζωγραφική. Τότε φιλοτέχνησε ελαιογραφίες, ακουαρέλες, παστέλ.
Έργα του βρίσκονται σε πολλά μουσεία και συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1935 έργα του εκτέθηκαν σε πολλές εκθέσεις.

Έλλη ΜΟΥΡΕΛΟΥ-ΟΡΦΑΝΟΥ (Πειραιάς 1922 - Αθήνα 2011)
Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1940-1947) και του Παρισιού (1952-1955), όπως και την τέχνη της ψηφιδογραφίας, στην École d’Art Italien. στο εργαστήριο του Gino Severini. Παντρεύτηκε τον Λάμπρο Ορφανό το 1949.

Το καλλιτεχνικό της έργο περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, ψηφιδωτά, σχέδια, κολάζ, και ένα χαρακτικό. Υπήρξε Διευθύντρια του τμήματος εικαστικών στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών (Pierce College) όπου και δίδαξε για 30 χρόνια.