Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Δήμαρχος
Καλωσόρισμα
Ομιλίες & Άρθρα
Προηγούμενοι Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιδήμαρχοι
Μέλη Συμβουλίου
Δημοτικές Επιτροπές
Δημοσιοποίηση Αποφάσεων
Ο ΔΗΜΟΣ
Όραμα & Αποστολή
Υπηρεσίες
Έργα
Απολογισμός Έργου
Πολιτικοί Γάμοι
Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Ιστορία Δήμου Λευκωσίας
Διδυμοποιήσεις με Δήμους
Συνεργασίες με Δήμους
Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Δημοτικό Θέατρο - Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Ανοικτό Σχολείο Αγλαντζιάς
Πολυδύναμο Αγίου Δομετίου
Λευκωσία 2030
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2024
Σχέδια Χορηγιών και Κινήτρων
Δημόσιες Προσφορές
Κενές Θέσεις Εργασίας
Πολεοδομικά Θέματα
Περιβαλλοντικές Μελέτες
Απόψεις περιοίκων για αιτήσεις ανάπτυξης (ιδιωτικές)
Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο
Κατάλληλη Κατασκευή Οδών ( Άρθρο 17)
Μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό
Υποτροφίες σε Δημότες
Εκστρατείες & Προγράμματα
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Σύμφωνο των Δημάρχων - Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιστορία
Αξιοθέατα
Μουσεία
Θέατρα
Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών
Βιβλιοθήκες
Εμπορικοί Δρόμοι
Διαμονή
Χάρτης της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα
Πλατείες
Πάρκα & Κήποι
Δημοτικές Αγορές
Χώροι Λατρείας
Ξεναγήσεις
Κυβερνητικά Κτίρια
Ποδηλατόδρομοι
Ιστορικά Σχολεία
Εκπαίδευση
Αθλητικοί Χώροι
Καλλιτέχνες της Πόλης
Πισίνες & Κολυμβητήρια
Συγκοινωνίες
Χώροι Στάθμευσης
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο Εξυπηρέτησης & Πληροφόρησης του Δημότη
Πρόγραμμα περισυλλογής σκυβάλων / ανακύκλωσης / χάρτινων σακουλιών
Ηλεκτρονικές Αιτήσεις
Έντυπα & Αιτήσεις
Online Πληρωμές
Πράσινα Σημεία Επαρχίας Λευκωσίας
Υποβολή Αιτήματος / Εισήγησης
Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου
Συχνές Ερωτήσεις
Κοινοτάρχες Ενοριών
Υπηρεσίες Άμεσης Ανάγκης
Εξωτερικές Συνδέσεις
Ελληνικά
English
Russian
Webmail
e-λευκωσία
DMS
Πλήθος κόσμου για να τιμήσουν τον Χαμπή Τσαγγάρη
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
/
Ανακοινώσεις
/
Ανακοινώσεις 2023
/
Πλήθος κόσμου για να τιμήσουν τον Χαμπή Τσαγγάρη
Πεμ, 12 Οκτ. 2023
14:30
Ο καλλιτέχνης τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Βραβεία
Europa Nostra
2023
Την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 ο Δήμος Λευκωσίας διοργάνωσε εκδήλωση για τον χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη κατά την οποία τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Βραβεία Europa Nostra 2023.
Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης στο χαιρετισμό αφού συνεχάρη τον Χαμπή Τσαγγάρη για τη διάκρισή του ανέφερε ότι η κληρονομιά, που μας αφήνει ο «Χαμπής ο Χαράκτης», ο καλλιτέχνης, ο Δάσκαλος, ο άνθρωπος, είναι πλούσια και ανεκτίμητη και δεν πρέπει να χαθεί. Γι’ αυτό ο Δήμος Λευκωσίας, είναι ιδιαίτερα περήφανος που φιλοξενεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης του το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή.
Ο κ. Γιωρκάτζης πρόσθεσε ότι ο Δήμος Λευκωσίας μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον Χαμπή, ως προς το να έρθει η τέχνη της χαρακτικής πιο κοντά στον κόσμο, αλλά και επειδή για το Δήμο Λευκωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό η πορεία του Χαμπή να ενταχθεί στην πολιτιστική διαδρομή της πόλης και να ενισχύσει τη θέση της Λευκωσίας ως πρωτεύουσα πολιτισμού για την Κύπρο.
Ακολούθως η κυρία Μυρτώ Ζαμπάρτα, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο ανέφερε ότι οι καλλιτεχνικές επιλογές του Χαμπή Τσαγγάρη έχουν δημιουργήσει μια κοινότητα χαρακτικής στο νησί που διαδραματίζει ανεκτίμητο ρόλο στην προστασία της Κυπριακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόσθεσε ότι στην καλλιτεχνική φιλοσοφία του Χαμπή, η Κύπρος έχει πλούσια πολιτιστική κληρονομιά που συνεισφέρει στην πολυμορφία του κοινού Ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra, κυρία Sneska Quaedvlieg Mihalovic από την πλευρά της δήλωσε ότι ο Χαμπής Τσαγγάρης μέσα από την τέχνη του έχει συγκεντρώσει έναν πλούτο λαογραφίας, ιστοριών και λατρεμένων παραδόσεων, προστατεύοντας και προβάλλοντας έτσι την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και της Ευρώπης. Στον κ. Τσαγγάρη πρόσθεσε, δεν βρίσκουμε μόνο έναν πρωταθλητή της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και έναν οραματιστή του οποίου η δουλειά ξεπερνά τα σύνορα και μιλάει για την ίδια την ουσία αυτού που πρεσβεύει η Europa Nostra.
Στη συνέχεια στο δικό της χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, κυρία Ανδρούλα Βασιλείου ανέφερε ότι αποκορύφωμα της δημιουργικής σκέψης του Χαμπή αποτελεί το Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή το οποίο έγινε πραγματικότητα με τη παραχώρηση του χώρου, από τον Δήμο Λευκωσίας και την ένθερμη υποστήριξη του Δημάρχου Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη και της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου.
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης, Χαμπής Τσαγγάρης, στην αντιφώνησή του αφού ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους, ανέφερε πως ό,τι δημιούργησε στη ζωή του αποσκοπούσε στο να εκφράσει τον εαυτό του, να προβάλει και να διαφυλάξει την κυπριακή κληρονομιά. Επιπλέον, ανέφερε ότι τα δύο μουσεία Χαρακτικής που υπάρχουν στην Κύπρο προβάλλουν ανάμεσα σε άλλα τους πολιτισμούς, τις εθνικότητες και τα επιτεύγματά τους, φέρνοντας το κυπριακό κοινό πιο κοντά σε άλλους πολιτισμούς.
Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε η αποκάλυψη της πινακίδας της Europa Nostra για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023, η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο του Δημοτικού Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή. Το Μουσείο βρίσκεται στην οδό Αμμοχώστου 55 - 59 στην εντός των τειχών Λευκωσία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, πολιτικοί, βουλευτές, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και πλήθος κόσμου.
Άλλες Ανακοινώσεις
30 Απρ
Εργασίες επιδιόρθωσης σε οδούς στην Αγλαντζιά
30 Απρ
Κενή θέση για απασχόληση στο Πολυδύναμο...
30 Απρ
Εγγραφές Καλοκαιρινών Προγραμμάτων Παιδιών...
28 Απρ
Εργασίες στην οδό Δράμας και νέες κυκλοφοριακές...