Ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Δημάρχων με τίτλο «Cities Summit of the Future»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Ανακοινώσεις / Ανακοινώσεις 2024 / Ο Δήμαρχος Λευκωσίας συμμετείχε στο 4ο Συνέδριο Δημάρχων με τίτλο «Cities Summit of the Future»
Τετ, 02 Οκτ. 2024 11:15
Συνάντηση Δημάρχων στη Γενεύη

Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Χαράλαμπος Προύντζος συμμετείχε από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2024 στο 4ο Συνέδριο των Δημάρχων με τίτλο «Cities Summit of the Future» στη Γενεύη.
 
Το Forum of Mayors είναι μια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη - Οικονομική Επιτροπή για την Ευρώπη (UNECE) που στοχεύει στην εγκαθίδρυση διαλόγου μεταξύ των Δημάρχων των πόλεων που συμμετέχουν για την χάραξη πολιτικής και την ανταλλαγή καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν την αστική ανάπτυξη και τις προκλήσεις που καλούνται οι πόλεις να αντιμετωπίσουν.
 
Στο συνέδριο  συζητήθηκαν οι προεκτάσεις για τις Τοπικές Αρχές  της Συμφωνίας “Pact for Future” η οποία έχει υιοθετηθεί στην συνάντηση των Επικεφαλής των Κρατών των ΗΕ στην Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου 2024.
 
Συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι με τους οποίους οι πόλεις μπορούν να συμβάλουν στην υλοποίηση των Στόχων της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με θεματικές όπως:

1. Βιώσιμη ανάπτυξη και η χρηματοδότησή της
2. Διεθνής ειρήνη και ασφάλεια.
3. Επιστήμη, τεχνολογία, καινοτομία και  ψηφιακή συνεργασία
4. Νεολαία και μελλοντικές γενιές
5. Μετασχηματισμός της παγκόσμιας διακυβέρνησης
 
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ συζητήθηκε και υπογράφηκε Δήλωση από τους Δημάρχους, με την οποία τονίζεται ο ουσιαστικός ρόλος των τοπικών και περιφερειακών κυβερνήσεων στην παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη και διακυβέρνηση.
 
Η Δήλωση αφορά τις “Τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις για  ανανεωμένο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον” και τα κύρια σημεία της είναι:
 
Παγκόσμιες Προκλήσεις και Αστικοποίηση: Οι δήμαρχοι εκφράζουν ανησυχία για παγκόσμια ζητήματα όπως η φτώχεια, η κλιματική αλλαγή και οι συγκρούσεις, τονίζοντας ότι οι πόλεις είναι κρίσιμες για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων λόγω της αυξανόμενης τάσης αστικοποίησης (το 70% του πληθυσμού θα ζει σε αστικές περιοχές έως το 2050).
 
Πολυμερές Σύστημα και Διακυβέρνηση: Η δήλωση υποστηρίζει τη μεταμόρφωση της παγκόσμιας διακυβέρνησης, όπως περιγράφεται στο πρόσφατα υιοθετημένο Pact for the Future, και τονίζει την αποκέντρωση για τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την ευθυγράμμιση των τοπικών δράσεων με τους παγκόσμιους στόχους ανάπτυξης, όπως η Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και η Συμφωνία των Παρισίων.
 
Βιώσιμη Ανάπτυξη: Οι δήμαρχοι ζητούν συνεκτικές πολιτικές και καλύτερη χρηματοδότηση για την τοπική εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG). Αυτό περιλαμβάνει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, στις καταστροφές και τη βελτίωση του αστικού σχεδιασμού και της διαχείρισης αποβλήτων.
 
Ειρήνη, Ασφάλεια και Ισότητα των Φύλων: Οι τοπικές κυβερνήσεις θεωρούνται βασικοί παράγοντες για την προώθηση της ειρήνης, της πρόληψης των συγκρούσεων και της ισότητας των φύλων μέσω πρωτοβουλιών που βασίζονται στην κοινότητα.
 
Επιστήμη και Καινοτομία: Οι πόλεις δεσμεύονται να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης και των ψηφιακών εργαλείων, διαχειριζόμενες παράλληλα τους σχετικούς κινδύνους για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης και της βιωσιμότητας.
 
Νεολαία και Μελλοντικές Γενιές: Δίνεται έμφαση στην εμπλοκή της νεολαίας και των γυναικών, την προώθηση της εκπαίδευσης και την ενίσχυση της ισότητας των φύλων για την οικοδόμηση ισχυρότερων και πιο ανθεκτικών κοινοτήτων.