Η τελευταία μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης
ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ο Δήμαρχος
Προηγούμενοι Δήμαρχοι
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αντιδήμαρχοι
Μέλη Συμβουλίου
Δημοτικές Επιτροπές
Δημοσιοποίηση Αποφάσεων
Ο ΔΗΜΟΣ
Όραμα & Αποστολή
Υπηρεσίες
Έργα
Απολογισμός Έργου
Πολιτικοί Γάμοι
Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο Λευκωσίας
Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Ιστορία Δήμου Λευκωσίας
Διδυμοποιήσεις με Δήμους
Συνεργασίες με Δήμους
Πλάκα της Τιμής & Σημαία της Τιμής
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ανακοινώσεις
Εκδηλώσεις
Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας
Ανοικτό Σχολείο Αγλαντζιάς
Πολυδύναμο Αγίου Δομετίου
Λευκωσία 2030
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2025
Σχέδια Χορηγιών και Κινήτρων
Δημόσιες Προσφορές
Κενές Θέσεις Εργασίας
Πολεοδομικά Θέματα
Περιβαλλοντικές Μελέτες
Απόψεις περιοίκων για αιτήσεις ανάπτυξης (ιδιωτικές)
Εγγραφή στο Ενημερωτικό Δελτίο
Κατασκευή, επανακατασκευή και βελτίωση οδών (Άρθρο 52)
Μέτρα αυτοπροστασίας από το σεισμό
Υποτροφίες σε Δημότες
Ευρωπαϊκά Προγράμματα
Εκστρατείες & Προγράμματα
Σύμφωνο των Δημάρχων - Σχέδια Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας
Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ
Ιστορία
Αξιοθέατα
Μουσεία
Θέατρα
Πινακοθήκες & Κέντρα Τεχνών
Βιβλιοθήκες
Εμπορικοί Δρόμοι
Διαμονή
Χάρτης της πόλης
Πολιτιστικά Κέντρα
Πλατείες
Πάρκα & Κήποι
Δημοτικές Αγορές
Χώροι Λατρείας
Ξεναγήσεις
Κυβερνητικά Κτίρια
Ποδηλατόδρομοι
Ιστορικά Σχολεία
Εκπαίδευση
Αθλητικοί Χώροι
Καλλιτέχνες της Πόλης
Πισίνες & Κολυμβητήρια
Συγκοινωνίες
Χώροι Στάθμευσης
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Επικοινωνήστε μαζί μας
Γραφείο Εξυπηρέτησης & Πληροφόρησης του Δημότη
Πρόγραμμα περισυλλογής σκυβάλων / ανακύκλωσης / χάρτινων σακουλιών
Ηλεκτρονικές Αιτήσεις
Έντυπα & Αιτήσεις
Online Πληρωμές
Πράσινα Σημεία Επαρχίας Λευκωσίας
Υποβολή Αιτήματος / Εισήγησης
Επαλήθευση Πιστοποιητικών Γάμου
Συχνές Ερωτήσεις
Κοινοτάρχες Ενοριών
Υπηρεσίες Άμεσης Ανάγκης
Εξωτερικές Συνδέσεις
Ελληνικά
English
Russian
Webmail
e-λευκωσία
DMS
Η πρωτεύουσα κερδίζει το στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
/
Ανακοινώσεις
/
Ανακοινώσεις 2026
/
Η πρωτεύουσα κερδίζει το στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πεμ, 18 Ιουν. 2026
16:38
659 αποφάσεις, με συλλογικότητα, διαφάνεια, όλοι σαν ΕΝΑ
Ιδιαίτερα θετικό είναι το πρόσημο για τον νέο Μητροπολιτικό Δήμο Λευκωσίας, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή της Μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τον απολογισμό της πρώτης διετίας παρουσίασε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Χαράλαμπος Προύντζος, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2026, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων της πόλης και της χώρας.
Αναφερόμενη στην πορεία της μετάβασης, η Γενική Διευθύντρια του Δήμου, Μύρια Πηλακούτα, υπογράμμισε ότι η επιτυχία της μεταρρύθμισης οφείλεται πρωτίστως στους ανθρώπους του Δήμου, οι οποίοι πίστεψαν στο εγχείρημα και εργάστηκαν με αίσθημα ευθύνης για την υλοποίησή του δείχνοντας την αγάπη τους για την πόλη.
Κατά την παρουσίαση του Δημάρχου Λευκωσίας, αναδείχθηκαν οι σημαντικές προκλήσεις που κλήθηκε να διαχειριστεί ο νέος Δήμος μετά τη συνένωση των δημοτικών αρχών, όπως οι οικονομικές εκκρεμότητες, οι ανάγκες συντήρησης υποδομών και η έλλειψη εξοπλισμού. Παρά τις δυσκολίες, ο Δήμος κατάφερε να μεταβεί από τη φάση της συνένωσης στη δημιουργία ενός ενιαίου και πιο αποτελεσματικού Οργανισμού που βελτιώνει την καθημερινότητα και σχεδιάζει και υλοποιεί σημαντικά έργα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικονομική εξυγίανση, με μείωση του ελλείμματος κατά 80%, εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών και πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στην εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω της λειτουργίας ενιαίων υπηρεσιών, πέντε Γραφείων Εξυπηρέτησης Δημοτών, ενιαίου τηλεφωνικού κέντρου και αξιοποίησης ψηφιακών κανάλια
. Από τα 22.594 αιτήματα που υποβλήθηκαν την τελευταία διετία σε 84 κατηγορίες, επιλύθηκαν τα 17.457, με ποσοστό ολοκλήρωσης άνω του 77% με τα υπόλοιπα να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σημαντικές ήταν και οι δράσεις στους τομείς του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, με περισσότερες από
22.000 νέες φυτεύσεις
, συντήρηση
1.052 χώρων πρασίνου
,
καθαρισμό 4599 οικοπέδων
και βελτίωση κατά 50% των υπηρεσιών αποκομιδής σκυβάλων. Καταγράφηκαν και συντηρούνται
177 πάρκα με 106 παιδότοπους ενώ δημιουργήθηκαν και αναβαθμίστηκαν 15 παιδότοποι.
Παράλληλα, προωθήθηκαν πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης και ενεργειακής μετάβασης,
όπως η δημιουργία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας Πολιτών «Λευκοθέα».
Μεγάλη είναι η βελτίωση στα θέματα καθαριότητας και δημόσιας υγείας με 4585 φορτηγά κλαδεμάτων, ογκωδών και άχρηστων αντικειμένων να απομακρύνονται, 465 καθαρισμούς ακατοίκητων υποστατικών, 2199 απομακρύνσεις ακινητοποιημένων οχημάτων και 159 διεκπεραιωθείσες υποθέσεις περιβαλλοντικής οχληρίας με 122 περιβαλλοντικά εξώδικα. Για πρώτη φορά δημιουργήθηκαν 21 σημεία οργανωμένης σίτισης γάτων, νέα πάρκα σκύλων και διεξήχθηκαν 883 έλεγχοι σε υποστατικά τροφίμων. Εκδόθηκε το πρώτο δικαστικό διάταγμα στην Κύπρο για ανθυγιεινή κατοίκηση και σφραγίστηκε αριθμός κτιρίων που προκαλούσαν οχληρία.
Ο Δήμος Λευκωσίας παρουσίασε επίσης την πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη έξυπνων υποδομών.
Ολοκληρώθηκε το σύστημα αυτόματης άρδευσης με τεχνολογίες IoT,
αναπτύσσεται ολοκληρωμένο GIS
, λειτουργούν εφαρμογές
Smart Parking και Smart Waste με δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, ενώ προωθείται επέκταση με 7.000 αισθητήρες
μέσα από το έργο Smart Cyprus.
Στον πολιτισμό, η Λευκωσία ενισχύει τον ρόλο της ως πόλη εμπειριών και δημιουργίας, με το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας,
3 δημοτικά μουσεία, 30 πολιτιστικούς χώρους
εκδηλώσεων και περισσότερες από
150
διοργανώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με μετρήσιμη επιτυχία όπως οι σημαντικές διεθνείς βραβεύσεις με τα βραβεία Europa Nostra 2025 και 2026 αλλά και το European Best Cultural Destination 2025.
Στον τομέα της κοινωνικής συνοχής, παρουσιάστηκαν οι κοινωνικές υποδομές και υπηρεσίες του Δήμου,
με 3.578 εξυπηρετούμενους το 2025
, στήριξη παιδιών, ηλικιωμένων, οικογενειών, οργανώσεων αλληλεγγύης και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων. Ο Δήμος παρείχε
άμεσες επιχορηγήσεις ύψους €522.000 σε φιλανθρωπικά ιδρύματα
, ενώ ο προϋπολογισμός προγραμμάτων και έργων των ιδρυμάτων του Δήμου για το 2026 ανέρχεται σε €2.952.515, ο μεγαλύτερος που κατανεμήθηκε ποτέ για κοινωνική πολιτική.
Ο Δήμος ολοκλήρωσε και υλοποιεί έργα ζωτικής σημασίας σε όλη την έκταση του. Μεγάλη είναι η σημασία των έργων ανάπλασης και φοιτητικών εστιών στο Ιστορικό Κέντρο που έφεραν και την κάθοδο του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Φανερωμένη με περίπου 1000 φοιτητές να φοιτούν στην περιοχή μέχρι το 2029.
Στα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνονται η
δημιουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου Δυτικής Λευκωσίας στον χώρο της Κρατικής Έκθεσης
και
το
μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της πόλης
, η ανάπλαση του ΣΟΠΑΖ
, η οποία αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της Ανατολικής Λευκωσίας. Παράλληλα, η πόλη ενίσχυσε τη διεθνή παρουσία της μέσω της επιτυχούς Προεδρίας της ΕΕ, της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά δίκτυα και διακρίσεων στον τομέα της καινοτομίας.
Ο απολογισμός της πρώτης διετίας καταδεικνύει ότι η Λευκωσία ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις απαιτήσεις της μεταρρύθμισης, θέτοντας τις βάσεις για έναν πιο σύγχρονο, λειτουργικό και βιώσιμο δήμο. Αυτό τεκμηριώνεται και με την έντονα θετική άποψη των δημοτών οι οποίοι σε ποσοστό 73% (από 66% τον προηγούμενο χρόνο) επικροτούν το έργο του Δήμου σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Cyprus Forum Cities. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο παραμένουν η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η καθαριότητα, το πράσινο, οι υποδομές, η κοινωνική πολιτική και η περαιτέρω ανάπτυξη της πρωτεύουσας. Σημαντικός προς τούτο, θα είναι ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα που πλέον έχει ενεργοποιηθεί από το Δήμο, μέσω του νεοσύστατου Επιχειρηματικού Συμβουλίου αλλά και του Κράτους το οποίο αξίζει να στηρίξει περαιτέρω την μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Άλλες Ανακοινώσεις
18 Ιουν
Η πρωτεύουσα κερδίζει το στοίχημα της...
17 Ιουν
Κλειστό το Δημοτικό Κολυμβητήριο στις 22...
15 Ιουν
Στο επίκεντρο η ανάπτυξη της Λευκωσίας...
12 Ιουν
Αποτελέσματα διαδικασίας πλήρωσης μίας κενής...