Berlinale Selection 2023 - Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Ιανουάριος / Berlinale Selection 2023 - Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)
Παρ, 27 Ιαν. 2023
20:00
Κινηματογράφος Πάνθεον
Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους (Rabiye Kurnaz vs. George W. Bush)
Κινηματογραφική ταινία // 2022// 119’
 
Στα πλαίσια της σειράς Berlinale Selection 2023 του Ινστιτούτου Γκαίτε Κύπρου, που πραγματοποιείται στις 27-29 Ιανουαρίου 2023 στον Κινηματογράφο Πάνθεον, προβάλλεται η ταινία του Γερμανού σκηνοθέτη Αντρέας Ντέρζεν "Ραμπιγιέ Κουρνάζ εναντίον Τζορτζ Μπους".

Την Ραμπιγιέ Κουρνάζ θα την αποκαλούσαν απλή γυναίκα. Με δύναμη τούρμπο όμως. Στο σπίτι της στη Βρέμη, διευθύνει το κατάστημα, φροντίζει τα παιδιά της καθώς και πολλά άλλα. Όταν ο γιος της Μουράτ κατηγορείται για τρομοκρατία λίγο μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και (ως ένας από τους πρώτους) μεταφέρεται στις φυλακές του Γκουαντάναμο, αρχίζει για την αποφασιστική Γερμανοτουρκάλα ένα ταξίδι στην καρδιά της παγκόσμιας πολιτικής. Μαζί με τον δικηγόρο ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μπέρναρντ Ντόκε, τον οποίο σύντομα έχει απόλυτα στο πλευρό της (όπως σχεδόν όλους γύρω της), αγωνίζεται για την απελευθέρωση του γιου της, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια αγγλικά μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο της Ουάσινγκτον.
Η Μελτέμ Καπτάν (κωμικός, συγγραφέας, παρουσιάστρια και πολλά άλλα) με έδρα την Κολωνία ταιριάζει γάντι με το ιδιαίτερο ταλέντο του Αντρέας Ντρέσεν να συνδυάζει εκρηκτικά θέματα (στην προκειμένη περίπτωση βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα) και καθημερινές ανησυχίες των απλών ανθρώπων. Η ερμηνεία της Καπτάν ως Ραμπιγιέ είναι συγκλονιστική, όχι μόνο για τον δικηγόρο (Alexander Scheer) που γίνεται γρήγορα φίλος. Μια παθιασμένη γυναίκα που κρατάει το τιμόνι του αγαπημένου της οχήματος τόσο σταθερά στο χέρι της όσο και όλα τα νήματα σε αυτή την ταινία υψηλής ταχύτητας.
 
Πρεμιέρα στο διαγωνιστικό μέρος της 72ης Berlinale το 2022
 
Σκηνοθεσία: Andreas Dresen
Σενάριο: Laila Stieler
Παραγωγή: Claudia Steffen, Christoph Friedel
Μουσική: Johannes Repka, Cenk Erdoğan
Κάμερα: Andreas Höfer
Μοντάζ: Jörg Hauschild
Καστ: Meltem Kaptan, Alexander Scheer, Charly Hübner, Nazmi Kirik, Sevda Polat, Abdullah Emre Öztürk, Şafak Şengül, Jeanette Spassova, Abak Safaei-Rad, Alexander Hörbe
 
Διακρίσεις:
Γερμανικό Βραβείο Κινηματογράφου 2022: Ασημένιο Βραβείο Κινηματογράφου ως Καλύτερη Κινηματογραφική Ταινία
Καλύτερος Α' Γυναικείος Ρόλος (Μελτέμ Καπτάν)
Καλύτερος Β' Αντρικός Ρόλος (Alexander Scheer)
Γερμανικό Βραβείο Υποκριτικής 2022: Καλύτερη Ηθοποιός σε δραματικό πρωταγωνιστικό ρόλο (Μελτέμ Καπτάν)
 
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙA: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 στις 8μμ
ΤΟΠΟΣ: Κινηματογράφος Πάνθεον, Διαγόρου 29, 1097 Λευκωσία 
ΓΛΩΣΣΑ: Στα γερμανικά με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους.
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Ελεύθερη είσοδος
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: +357 22 674606, kultur-nikosia@goethe.de, www.goethe.de/kypros

Με την στήριξη του Ομίλου Φίλων Κινηματογράφου.