Ρεσιτάλ για πιάνο - Matan Porat

Παρ, 10 Μαρ. 2023
20:30
The Shoe Factory
Το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ με τον συναρπαστικό Matan Porat ο οποίος αποτελεί μια από τις πιο αυθεντικές φωνές της εποχής μας, διαγράφοντας μια τεράστια καλλιτεχνική πορεία ως πιανίστας και συνθέτης. Έχοντας εμφανισθεί ανά το παγκόσμιο, σε ορισμένες από τις σημαντικότερες αίθουσες συναυλιών, ο Porat έχει επευφημηθεί για τα ποικίλα και εντυπωσιακά προγράμματα των συναυλιών του, τα οποία εκτείνονται από την Μπαρόκ εποχή μέχρι και το σύγχρονο ρεπερτόριο: «Ο Porat ερμηνεύει με εξαίσιο ήχο και εκφραστική δεινότητα» (The New York Times), «Ένα εκπληκτικό επίτευγμα μουσικής δημιουργικότητας» (The New Yorker), «Ο Σβιατοσλάβ Ρίχτερ θα αγαπούσε την ερμηνεία του συγκλονιστικού πιανίστα Matan Porat» (La Croix). Για την επιστροφή του στο The Shoe Factory, την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023 / 8:30μμ, ο Matan Porat θα μας μεταφέρει σε μια γλαφυρή περιήγηση μέσα από χορούς που εκτείνονται σε τέσσερις αιώνες μουσικής, και περιλαμβάνουν βαλς των Μπραμς, Ποράτ, Μπιλ Έβανς, Σκριάμπιν και Σοστακόβιτς, καθώς και ζεύγη από Μαζούρκες (Σκριάμπιν και Αντές), Μινουέτα (Ραβέλ και Κ.Φ.Ε. Μπαχ), Ταγκό (Στραβίνσκι και Νανκάροου), Σαραμπάντες (Ραμώ και Σατί), και Φουρλάνες (Κουπρέν και Ραβέλ).
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

 
ΜΠΡΑΜΣ: Βαλς Έργο 39 (επιλογή)
                             
ΣΚΡΙΑΜΠΙΝ: Μαζούρκα Έργο 25 Αρ.2
ΑΝΤΕΣ: Μαζούρκα Αρ.2
 
ΡΑΒΕΛ: Μινουέτο από το Tombeau de Couperin
Κ.Φ.Ε. ΜΠΑΧ: Μινουέτο σε Σολ μείζονα
 
ΠΟΡΑΤ: Βαλς, για τον Μπιλ
ΜΠΙΛ ΕΒΑΝΣ: Βαλς για την Ντέμπι
 
ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ: Ταγκό
ΝΑΝΚΑΡΟΟΥ: Σπουδή Αρ.6 “Ταγκό”
 
ΡΑΜΩ: Σαραμπάντα από τη Σουίτα σε Λα
ΣΤΑΤΙ: Σαραμπάντα Αρ.3        
       
ΣΚΡΙΑΜΠΙΝ: Βαλς Έργο 38        
       
ΚΟΥΠΡΕΝ: Φουρλάνα από το Τέταρτο Βασιλικό Κοντσέρτο
ΡΑΒΕΛ: Φουρλάνα από το Tombeau de Couperin
 
ΛΑΧΕΝΜΑΝ: Shadow Dace
ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ: Βαλς Σκέρτσο

MATAN PORAT πιάνο

Έχοντας επαινεθεί από την εφημερίδα New York Times για «τον υπέροχο ήχο του και την εκφραστική του δεινότητα», ο πιανίστας και συνθέτης Matan Porat έχει εμφανισθεί σε σημαντικές συναυλιακές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων, Φιλαρμονικής του Βερολίνου, Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης, Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Κοντσερτγκεμπάου του Άμστερνταμ, Αμφιθέατρο του Λούβρου στο Παρίσι και Παλαιά Όπερα της Φρανκφούρτης. Ο Matan έχει συμπράξει με ορχήστρες όπως Συμφωνική του Σικάγο, Συμφωνική Ορχήστρα της Πολωνικής Εθνικής Ραδιοφωνίας, Ορχήστρα Sinfonia Varsovia, Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα RTE Ιρλανδίας, Καμεράτα της Γενεύης, Συμφωνική Ορχήστρα του Ραδιοφώνου της Στουτγάρδης, Φιλαρμονική του Ελσίνκι και Συμφωνιέτα του Χόνγκ Κόνγκ, υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως Πιερ Μπουλέζ, Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, Αντράς Κέλλερ, Σουσάνα Μάλκι, Λούντοβικ Μορλό, Φρανσουά‐Ξαβιέ Ροτ και Ίλαν Βολκόφ.
 
Ο Matan Porat έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμα διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων, Μάρλμπορο, Λόκενχάουζ, Ραβίνια, Βερμπιέ, Χόχενεμς, Ραϊνγκαου, La Folle Journée, Λα Ροκ-ντ'Αντερόν, Piano aux Jacobins και Musicfest Βερολίνου. Έχει συμπράξει σε συναυλίες μουσικής δωματίου με σύνολα όπως τα κουαρτέτα εγχόρδων Artemis, Ysaÿe, Casals, Pacifica, Dover, Modigliani, Schumann και Jerusalem. Η αγάπη του για τις παραστατικές τέχνες τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με τον θρυλικό σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ σε μια περιοδεύουσα παραγωγή του Μαγικού Αυλού του Μότσαρτ για σόλο πιάνο και 7 τραγουδιστές, με το Μπαλέτο στον Ρήνο στο Όπερνχαους του Ντίσελντορφ, και με τη μουσικοθεατρική ομάδα Nico and the Navigators στο Μποζάρ και στο Μέγαρο Μουσικής του Βερολίνου. Ο Porat επίσης αυτοσχεδιάζει μουσική για τον βωβό κινηματογράφο, έχοντας επευφημηθεί από τον Alex Ross του περιοδικού New Yorker ως «ένα εκπληκτικό επίτευγμα δημιουργικής μουσικότητας».
 
Ο Porat είναι γνωστός για τα μοναδικά, αφηγηματικά προγράμματα των συναυλιών του, και το ρεπερτόριό του διαλαμβάνει από τις Παρτίτες του Μπαχ και τις Σονάτες του Σούμπερτ μέχρι τη Σονάτα Κόνκορντ του Άιβς και το Κοντσέρτο για Πιάνο του Λίγκετι. Το δισκογραφικό του ντεμπούτο από την εταιρεία MIRARE, Variations on a theme by Scarlatti – ένα εξηνταπεντάλεπτο πρόγραμμα με έργα διαφόρων συνθετών, από τον Κουπρέν μέχρι τον Μπουλέζ – έλαβε διθυραμβικές κριτικές από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung: «ένα φανταστικό άλμπουμ που επιβάλλεται να ακούσεις ξανά και ξανά». Ακολούθησαν δύο άλμπουμ που έλαβαν 5* από τα περιοδικά Diapason και Classica: το Lux – ένα ρεσιτάλ κομματιών που έχουν ως άξονα το φως, από την αυγή μέχρι το σούρουπο, και το Carnaval – ένα ρεσιτάλ που επικεντρώνεται στο Καρναβάλι, Έργο 9 του Σούμαν.
 
Γεννημένος στο Τελ Αβίβ, ο Matan Porat σπούδασε υπό τους Ιμάνουελ Κρασόφσκι, Μαρία Ζοάο Πίρες και Μάρεϊ Περάχια. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό τίτλο Master’s από την Σχολή Τζούλιαρντ. Σπούδασε επίσης σύνθεση υπό τους Ρούμπεν Σερούσι και Τζορτζ Μπέντζαμιν. Έχει λάβει αναθέσεις από μουσικούς όπως οι Νικόλας Άλτσταντ, Άβι Αβιτάλ, Ντέιβιντ Γκράιλσαμερ, Βλάντιμιρ Γιουρόφσκι, Κιμ Κασκασιάν, Μαρία Ζοάο Πίρες, Αντρέας Σολ, τα κουαρτέτα Casals και Dover, καθώς και από το Σύνολο United Berlin και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ιερουσαλήμ. Τα έργα του περιλαμβάνουν δύο όπερες, τέσσερα κουαρτέτα εγχόρδων, ένα ρέκβιεμ, και ένα κοντσέρτο για μαντολίνο.
 
Πληροφορίες & Box Office:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)         
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος