Ρεσιτάλ για βιολί & πιάνο

Παρ, 31 Μαρ. 2023
20:30
The Shoe Factory
Ρεσιτάλ για βιολι & πιανο
GUIDO SANT’ANNA βιολί
DAMIR DURMANOVIC πιάνο

Η μοναδική ιστορία του «παιδιού θαύματος» Guido Sant'Anna δεν μοιάζει με καμία άλλη ιστορία που θα συναντούσατε ποτέ. Γεννημένος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, άρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία 5 ετών με τη βοήθεια των μεγαλύτερων αδελφών του. Έκανε το ντεμπούτο του στην ηλικία των 7, και με την οικονομική στήριξη μιας ομάδας φίλων κατάφερε να διευρύνει τις σπουδές του. Το 2015, ο νεαρός βιρτουόζος κέρδισε μια από τις σημαντικότερες υποτροφίες της Βραζιλίας για εξαιρετικά χαρισματικούς Βραζιλιάνους μαθητές, και το 2018, έγινε ο πρώτος Βραζιλιάνος που συμμετείχε ποτέ στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Γεχούντι Μενουχίν, όπου κέρδισε το Βραβείο του Κοινού και το Βραβείο Μουσικής Δωματίου. Έκτοτε, η καριέρα του επεκτάθηκε, και το 2022, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Guido Sant'Anna κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον σπουδαίο Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Φριτς Κράισλερ στη Βιέννη, έχοντας μαγέψει το κοινό και την κριτική επιτροπή με τη συγκινητική ερμηνεία του στο Κοντσέρτο για Βιολί σε Ρε ελάσσονα του Μπραμς. Την Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023, στο The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ, το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για βιολί και πιάνο με αυτόν τον συναρπαστικό βιολονίστα, ο οποίος θα ενώσει τις δυνάμεις του για πρώτη φορά με τον εκπληκτικό νεαρό πιανίστα Damir Durmanovic, έπειτα από την ευγενική στήριξη του Keyboard Charitable Trust. Οι δύο μουσικοί θα ερμηνεύσουν ένα εντυπωσιακό και άκρως δεξιοτεχνικό πρόγραμμα με έργα των Μπετόβεν, Παγκανίνι, Ραβέλ, Υζάυ και Κλαούντιο Σαντόρο.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Εζέν Υζάυ (1858-1931)
Σονάτα για σόλο Βιολί Αρ.5 σε Σολ μείζονα
 
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827)
Σονάτα για Βιολί & Πιάνο Αρ.9, Έργο 47 σε Λα μείζονα «Κρόιτσερ» 
 
Διάλειμμα
 
Κλαούντιο Σαντόρο (1919-1989)
Σονάτα για Βιολί & Πιάνο, Αρ.4
 
Νικολό Παγκανίνι (1782-1840)
Καπρίτσιο Αρ.24 σε Λα ελάσσονα για σόλο Βιολί
 
Μορίς Ραβέλ (1875-1937)
Τσιγγάνα για Βιολί & Πιάνο
 
GUIDO SANTANNA βιολί
Γεννημένος στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ο Guido Sant'Anna άρχισε να μαθαίνει βιολί σε ηλικία 5 ετών, με τη βοήθεια της οικογένειάς του, και αργότερα υπό την καθοδήγηση της Marcia Fukuda Uhleman. Σε ηλικία 7 ετών, έκανε το ντεμπούτο του ως σολίστ, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο για Βιολί σε Λα ελάσσονα του Μπαχ με την Ορχήστρα Δωματίου της Ιλαμπέλα υπό τη διεύθυνση του Julio Medaglia. Εν συνεχεία, με την οικονομική στήριξη μιας ομάδας φίλων, συνέχισε τις σπουδές του υπό την Elisa Fukuda, και έλαβε υποτροφίες από τα ιδρύματα Magda Tagliaferro και Cultura Artistica για να διευρύνει τις σπουδές και τις συναυλιακές του εμφανίσεις στην Βραζιλία και το εξωτερικό. Το 2015, ο νεαρός βιρτουόζος κέρδισε μια πολυπόθητη θέση στο Πρόγραμμα Graded Scholar της Βραζιλίας – μια περίβλεπτη υποτροφία για εξαιρετικά χαρισματικούς Βραζιλιάνους μαθητές.
 
Το 2018, σε ηλικία 12 ετών, ο Guido ήταν ο πρώτος Βραζιλιάνος που επιλέχθηκε ποτέ για να συμμετάσχει στον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Γεχούντι Μενουχίν, στον οποίο έγινε φιναλίστ ανάμεσα σε 300 διαγωνιζόμενους, και νικητής του Βραβείου Κοινού και του Βραβείου Μουσικής Δωματίου. Η διεθνής του καριέρα απογειώθηκε ακολούθως, και δανειζόμενος ένα βιολί Iorio του 1833 από το Ίδρυμα Caris, εμφανίσθηκε σε Λονδίνο, Γκστάαντ, Μαδρίτη, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη και Μόσχα, συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ του  Άμπου Ντάμπι, στο Φεστιβάλ AMIS και το περίφημο Μουσικό Πρόγραμμα Πέρλμαν, μεταξύ άλλων. Το 2021, ο Guido κέρδισε το Πρώτο Βραβείο στον διαγωνισμό Νέοι σολίστ της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Σάο Πάολο και το Πρώτο Βραβείο στον Διαγωνισμό Βιολιού της Αστάνα στο Καζακστάν. Ο Guido έχει εμφανισθεί ως σολίστ υπό τη διεύθυνση μαέστρων όπως οι Joji Hattori, Gordon Back, Jetro Meira de Oliveira, Leonardo David, Andre Muniz, Oliver Yatsugafu, Jose Maria Florencio, μεταξύ άλλων.
 
Τον Σεπτέμβριο του 2022, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Guido Sant'Anna κέρδισε το Πρώτο Βραβείο σε έναν από τους σημαντικότερους διαγωνισμούς για βιολί στον κόσμο – τον Διεθνή Διαγωνισμό Βιολιού Φριτς Κράισλερ στη Βιέννη, έχοντας μαγέψει το κοινό και την κριτική επιτροπή με τη συγκινητική ερμηνεία του στο Κοντσέρτο για Βιολί σε Ρε ελάσσονα του Μπραμς.  Επί του παρόντος, μόλις ολοκλήρωσε το ντεμπούτο του με τη Γερμανική Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου Βρέμης στο Κοντσέρτο για Βιολί του Μπραμς, και ετοιμάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά έπειτα από δισκογραφικό συμβόλαιο με τη NAXOS, μια περιοδεία στην Ασία, και το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο του με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βιέννης. Ο Guido παίζει σε ένα βιολί Ζαν Μπατίστ Βιγιώμ (1798-1875), που του παραχωρήθηκε από τον Luthier Marcel Richters.
 
DAMIR DURMANOVIC πιάνο
Ένας διεθνώς περιζήτητος ερμηνευτής, ο Damir Durmanovic έχει εμφανισθεί σε συναυλιακές αίθουσες και φεστιβάλ όπως Γουίγκμορ Χολ του Λονδίνου, Champs Hill Studios, Φεστιβάλ Ιδρύματος Νεαρών Πιανιστών του Άμστερνταμ, Αμφιθέατρο Βασιλίσσης Σοφίας στη Μαδρίτη, Φεστιβάλ Μενουχίν στο Γκστάαντ, Πολυθρησκειακό Κέντρο του Ντάρμπι, Φλουμσερέι Φλουμς στην Ελβετία, και Μπαλενλάγκερ στο Βαντούζ του Λιχτενστάιν.
 
Ο Damir έχει κερδίσει βραβεία σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, μεταξύ άλλων, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Αντίλια Αλίεβα στη Γενεύη, στον Διεθνή Διαγωνισμό Πιάνου Ισιντόρ Μπάγιτς στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, και στον Διαπανεπιστημιακό Διαγωνισμό Νέων Μπετόβεν στο Λονδίνο. Έχει συμμετάσχει σε εργαστήρια μουσικής από εξέχοντες καλλιτέχνες όπως οι Κλαούντιο Μαρτίνεθ-Μένερ, Ντμίτρι Μπασκίροφ, Πασκάλ Ντεβογιόν, Ζακ Ρουβιέ, Ρόμπερτ Λεβίν, Ζαν-Μπερνάρ Πομιέ, Τατιάνα Σαρκισόβα, και σύνολα μουσικής δωματίου όπως το Κουαρτέτο Εγχόρδων Emerson. Έχει παράλληλα διατελέσει υπότροφος της Μουσικής Ακαδημίας του Λιχτενστάιν.
 
Ο Damir ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία οκτώ ετών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό τη Maja Azabagic, προτού συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Γεχούντι Μενουχίν, όπου φοίτησε υπό τον Marcel Baudet.
 
Πληροφορίες & Box Office:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)      
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος