Ρεσιτάλ για πιάνο τέσσερα χέρια ECKOduo

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Απρίλιος / Ρεσιτάλ για πιάνο τέσσερα χέρια ECKOduo
Παρ, 21 Απρ. 2023
20:30
The Shoe Factory
ρεσιταλ για πιανο τέσσερα χερια
ECKOduo
 
Παρασκευή 21 Απριλίου 2023
The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ
 
Στοχεύοντας στην προώθηση σημαντικών Κυπρίων μουσικών, η Σειρά Κυπρίων Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για πιάνο τέσσερα-χέρια με το ECKOduo, το οποίο αποτελείται από τους πιανίστες Emre Öztek από την Κύπρο και Chisato Kusunoki από την Ιαπωνία. Ο Emre Öztek, απόφοιτος του Κονσερβατορίου Μουσικής του Πανεπιστημίου Λόρενς στο Ουισκόνσιν και του Κολλεγίου Μουσικής Τρίνιτι στο Λονδίνο, έχει κερδίσει πλειάδα βραβείων και διαγωνισμών, καθώς και διεθνή αναγνώριση ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Το 2015, συνάντησε τη Γιαπωνέζα δεξιοτέχνη Chisato Kusunoki μέσα στο πλαίσιο της Διεθνούς Εαρινής Σχολής Πιάνου του Bromley στην Αγγλία, όπου διατελούσαν καθηγητές. Έχοντας επευφημηθεί για την λυρική της ένταση και την εκλεπτυσμένη της δεξιοτεχνία, καθώς και τα «θαυμάσια γοργά και εύπλαστα δάχτυλά της, που εντοπίζουν γρήγορα τις εσωτερικές φωνές της μουσικής», η Chisato είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου απέσπασε το περίφημο Βραβείο Gibbs στην Ερμηνεία, και της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου. Τους δύο μουσικούς τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για το υπέροχο ρεπερτόριο για πιάνο τέσσερα χέρια και δύο πιάνα, και το 2021, ίδρυσαν το ECKOduo, ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα πιανιστικά ντούο της μουσικής σκηνής των ημερών μας. Για το ρεσιτάλ τους την Παρασκευή 21 Απριλίου 2023, στο The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ, το ECKOduo θα ερμηνεύσει ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα για πιάνο τέσσερα-χέρια με έργα των Μότσαρτ, Μπραμς, Σούμπερτ, Μέντελσον, Ντβόρζακ και Σμέτανα.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904)
Σλαβονικός Χορός σε Μι ελάσσονα, Έργο 72 Αρ.2 (1886)                     
Σλαβονικός Χορός σε Σολ ελάσσονα, Έργο 46 Αρ.8 (1878)
 
Φραντς Σούμπερτ (1797-1828)
Φαντασία σε Φα ελάσσονα, D.940 για πιάνο τέσσερα χέρια (1828)
 
Γιοχάννες Μπραμς (1833-1897)
Ουγγρικοί Χοροί, Αρ.1 σε Σολ ελάσσονα & Αρ.4 σε Φα ελάσσονα (1868)                   
 
Δύο Παραδοσιακά Τραγούδια                                                       
Trad./Oztek:  Kış Kış Dedi                                                                 
Aziz/Oztek: Al Yemeni Mor Yemeni                                      
           
Β.Α. Μότσαρτ (1756-1791) / Αρκάντι Βολόδος (γ.1972)
Παράφραση του «Rondo Alla Turca» από τη Σονάτα για Πιάνο σε Λα, K.331 (1783)
 
Διάλειμμα
 
Β.Α. Μότσαρτ (1756-1791)
Σονάτα για πιάνο τέσσερα χέρια σε Ρε μείζονα, KV.381 (1772)
 
Φέλιξ Μέντελσον Μπαρτόλντι (1809-1847)
Andante e Allegro Brillant για πιάνο τέσσερα χέρια, Έργο 92 (1841)               
 
Μπέντριχ Σμέτανα (1824-1884)
Die Moldau για πιάνο τέσσερα χέρια (1874)                     
 
ECKOduo
 
Emre Öztek / πιάνο
Chisato Kusunoki / πιάνο
 
Το 2015, δύο ταλαντούχοι πιανίστες από δυο χώρες μακρινές, ο Emre Öztek από την Κύπρο και η Chisato Kusunoki από την Ιαπωνία, συναντήθηκαν στο πλαίσιο της Διεθνούς Εαρινής Σχολής Πιάνου του Bromley στην Αγγλία, όπου διατελούσαν καθηγητές. Τους δύο δεξιοτέχνες τους ένωσε η κοινή τους αγάπη για το παραμελημένο ρεπερτόριο του πιάνου και το πάθος τους για το υπέροχο ρεπερτόριο για πιάνο τέσσερα χέρια και δύο πιάνα. Το 2021, οι δύο μουσικοί ίδρυσαν το ECKOduo, ένα από τα πιο δυναμικά και καινοτόμα πιανιστικά ντούο της μουσικής σκηνής των ημερών μας.
 
Ο Emre Öztek ξεκίνησε μαθήματα πιάνου στη Λευκωσία υπό τον Oskay Hoca. Στα 16 του μετοίκησε στις ΗΠΑ, όπου συνέχισε τις σπουδές του στο πιάνο στο Κολλέγιο Γρινέλ της Αϊόβα υπό την Δρ. Patrice Ewoldt και τον Δρ. Eugene Gaub. Στο Γρινέλ, του απονεμήθηκε το Βραβείο Μουσικής Αριστείας (Hill Award) και το Βραβείο Εξαιρετικού Οργανοπαίχτη (Curd Award). Εν συνεχεία, έλαβε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του στο Κονσερβατόριο Μουσικής του Πανεπιστημίου Λόρενς στο Ουισκόνσιν, όπου ειδικεύτηκε στην ερμηνεία του πιάνου υπό τον Michael Kim, κερδίζοντας πλειάδα βραβείων και διαγωνισμών, συμπεριλαμβανομένου και του Διαγωνισμού των Αποφοίτων. Ακολούθως, ο Emre μετοίκησε στο Λονδίνο για να συνεχίσει με μεταπτυχιακές σπουδές στην ερμηνεία του πιάνου στο Κολλέγιο Μουσικής Τρίνιτι, υπό την καθοδήγηση του Mikhail Kazakevich. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε σε εργαστήρια μουσικής από καταξιωμένους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων, Claude Frank, Deniz Arman Gelenbe, Douglas Finch, Genevieve Lee και Μαρτίνου Τιρίμου. Ο Emre Öztek έχει κερδίσει διεθνή αναγνώριση ως σολίστ και μουσικός δωματίου – ειδικά για τη σειρά συναυλιών του ανά την Ευρώπη με το ντούο για πιάνο Con Fuoco με την πιανίστρια Harriet Stubbs, και το Τρίο Larkhall, που δημιούργησε το 2015, με τη βιολονίστρια Roberta Cannas και τσελίστρια Oda Matilda Lundin.
 
Οι ερμηνείες της Chisato Kusunoki χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης για τη λυρική τους ένταση και την εκλεπτυσμένη τους δεξιοτεχνία. Η εφημερίδα Times αναφέρθηκε στα «θαυμάσια γοργά και εύπλαστα δάχτυλά της, που εντοπίζουν γρήγορα τις εσωτερικές φωνές της μουσικής, και είναι ικανά να χρωματίσουν και να αρωματίσουν». Η Chisato σπούδασε Μουσική στο University College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, από όπου αποφοίτησε με το διεθνούς κύρους Βραβείο Gibbs στην Ερμηνεία. Εν συνεχεία, ολοκλήρωσε με διάκριση το μεταπτυχιακό της δίπλωμα στην ερμηνεία, στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής. Σπούδασε υπό τους Nicholas Austin και Hamish Milne, καθώς και τους Dmitri Bashkirov, Alexander Satz, Rosalyn Tureck και Ronald Stevenson. Το 2003, η Chisato Kusunoki βραβεύτηκε στον Διεθνή Διαγωνισμό για Νεαρούς Πιανίστες του Νιούπορτ. Δραστήρια ως σολίστ και μουσικός δωματίου, έχει εμφανισθεί σε ορισμένες από τις πιο ξακουστές συναυλιακές αίθουσες ανά το παγκόσμιο, μεταξύ άλλων, South Bank Centre και Wigmore Hall του Λονδίνου, Sumida Triphony Hall του Τόκυο, και Victoria Concert Hall της Σιγκαπούρης, ενώ έχει φιλοξενηθεί από το Τρίτο Πρόγραμμα του Ραδιοφώνου του BBC, και έχει συμπράξει με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Allegri σε μια σειρά επευφημημένων συναυλιών. Το εκτεταμένο της ρεπερτόριο κυμαίνεται από τα πρώιμα αριστουργήματα για πληκτροφόρα έως σύγχρονα έργα για πιάνο, ενώ επιδίδεται στην εξερεύνηση των λιγότερο γνωστών έργων, κυρίως της ύστερης ρομαντικής περιόδου. Καλλιτέχνης Steinway, η Chisato έχει διεξάγει ειδική έρευνα για τη μουσική του Νικολάι Μέντνερ, πάνω στην οποία έχει δουλέψει στενά με τον Hamish Milne. Έχει συνεργαστεί επίσης με αρκετούς κορυφαίους συνθέτες της εποχής μας όπως Ronald Stevenson, David Hackbridge Johnson, Justin Connolly και Murad Kazhlaev, έργα των οποίων έχει παρουσιάσει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση σε συναυλίες και ηχογραφήσεις. Η Chisato Kusunoki έχει κυκλοφορήσει ηχογραφήσεις για τις εταιρείες Quartz και Naxos.
 
Πληροφορίες & Box Office:
Ίδρυμα Τεχνών Φάρος
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος