11η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ (EEA) - Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Δεκέμβριος / 11η Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ (EEA) - Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας
Τρι, 05 Δεκ. 2023
10:00
Μέσα στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης από Παράνομες Ουσίες και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (AAEK) από το 2013 έχει καθιερώσει Eβδομάδα Eυαισθητοποίησης για το Aλκοόλ (EEA). Η φετινή ΕΕΑ 2023 θα διεξαχθεί από τις 4 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου του 2023.

Στόχος της Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για το Αλκοόλ για 11η συνεχή χρονιά θα είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται με την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ ανάμεσα σε παιδιά και νέους, αλλά και σε ευάλωτες ομάδες συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και θηλαζουσών γυναικών που ενδέχεται να κάνουν χρήση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών. Για την προώθηση των στόχων της ΕΕΑ,  η ΑAEK σε συνεργασία  με τον Σύνδεσμο Ασθενών Ήπατος και Φίλων Κύπρου  «ΠΡΟΜΗΘΕΑ» θα διοργανώσει Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα «Πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβλαβούς χρήσης αλκοόλ ανάμεσα σε ανήλικα άτομα και έγκυες και θηλάζουσες  μητέρες» στις 5 Δεκεμβρίου του 2023.  

Τρία χρόνια μετά την τροποποίηση του Περί Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Νόμου του 2020, παρατηρούμε ότι δεν έχει καταστεί δυνατή η συστηματική εφαρμογή της νομοθεσίας για την πώληση αλκοολούχων ποτών, αφήνοντας τα παιδιά και τα ανήλικα άτομα απροστάτευτα. Χωρίς τη συλλογική προσπάθεια αποτροπής της προσβασιμότητας και διαθεσιμότητας του αλκοόλ, όπως επίσης της βαριάς επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ ανάμεσα στα ανήλικα άτομα, η κοινωνία μας ουσιαστικά αντιμετωπίζει τα παιδιά ως ενήλικες και τα αφήνει ευάλωτα σε πιο επικίνδυνες συμπεριφορές.

Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη επιστημονική τεκμηρίωση για την σύνδεση του αλκοόλ με σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως του καρκίνου, της κύρωσης του ήπατος, καρδιολογικών παθήσεων και άλλα. Κατ’ επέκταση, η ανάδειξη του ζητήματος προστασίας των ανήλικων ατόμων αλλά και των ευάλωτων ομάδων που πληθυσμού ευρύτερα αποτελεί θέμα δημόσιας υγείας. Οι πολιτικές προστασίας των ατόμων με ευαλωτότητα βασίζονται στην ανάγκη ανάληψης στοχευμένων δράσεων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τους, για διασφάλιση τόσο της ασφάλειας τους,  όσο και της δημόσιας υγείας. Προς αυτή την κατεύθυνση το Σχέδιο Δράσης 2021-24 για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων θέτει ως στόχο τη στήριξη ευάλωτων ομάδων όπως οι ανήλικοι, τα αγέννητα παιδιά και τα νεογνά, όπως επίσης οι έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.