Γεώργιος Πολ. Γεωργίου - Κύπρος Παντοτινή

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Συνεχόμενες / Γεώργιος Πολ. Γεωργίου - Κύπρος Παντοτινή
Τετ, 23 Νοε. 2022 - Κυρ, 26 Φεβ. 2023
Λεβέντειος Πινακοθήκη
Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κύπριου καλλιτέχνη 
Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου (1901-1972), η Λεβέντειος Πινακοθήκη συνεργάζεται με την
οικογένεια του καλλιτέχνη και οργανώνει την έκθεση Κύπρος Παντοτινή - Γεώργιος Πολ. Γεωργίου.

Μέσα από την έκθεση δίνεται στο κοινό η ξεχωριστή ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικά έργα του μεγάλου αυτού δημιουργού, από ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, και στους ερευνητές να ανακαλύψουν νέες πτυχές της τόσο σημαντικής εικαστικής πορείας του ζωγράφου. Ιδιαίτερα την έκθεση εμπλουτίζουν έργα που ανήκουν στην οικογένεια του καλλιτέχνη που πρόσφατα επιστράφηκαν από την Αμμόχωστο με τη συμβολή της Δικοινοτικής Επιτροπής Πολιτισμού.

Ο τίτλος της έκθεσης, Γεώργιος Πολ. Γεωργίου - Κύπρος η Παντοτινή, δίνει την ευκαιρία να παρουσιαστούν για πρώτη φορά μαζί στο κοινό τα έργα που φιλοτέχνησε, ο καλλιτέχνης και παρουσιάζουν πτυχές της σύγχρονης ιστορίας του τόπου μας ενώ παράλληλα οι αναφορές στις ρίζες της Κυπριακής ιστορίας. Αρχαίες κολώνες και ειδώλια, γοτθικά μνημεία και βυζαντινές εκκλησίες όλα μαζί με φιγούρες από τον απλό καθημερινό κόσμο του τόπου συνθέτουν μνημειώδη έργα που δημιουργεί ο Γεωργίου όπως η Αναγέννηση της Κύπρου, Κύπρια Σάγα, Ο Άγιος Σπυρίδωνα, Η Συμβολική Διαίρεση της Κύπρου. Μέσα από τα έργα που επιλέχθηκαν αντικατοπτρίζεται η αγάπη του για την πατρίδα, οι γνώσεις, οι αγωνίες, τα πάθη, ο δικός του προβληματισμός για όλα εκείνα που πέρασαν στην ιστορία. Με αλληγορικό τρόπο ζωγραφίζει εσταυρωμένους, μητέρες με παιδιά σαν Παναγίες, σημαίες, σύμβολα, μνημεία και ταπεινά σπιτάκια, βρακοφόρους, ξωκλήσια και καθεδρικούς ναούς διπλά από καφενεία. Και όλα αυτά μπλέκονται με στοιχεία που θυμίζουν, παραπέμπουν και προσδιορίζουν αυτό που λέγεται Κύπρος: ο τόπος, ο κόσμος, το είναι της.

Την έκθεση επιμελούνται οι Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ, Διευθύντρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης, Ελένη Σ. Νικήτα, Επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης και Κατερίνα Στεφανίδου, Επιμελήτρια της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

Παράλληλα με αυτή την έκθεση θα παρουσιαστεί, επίσης, μικρότερη προσωρινή έκθεση Κύπρος η Παντοτινή - Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, αφιερωμένη στους τόπους όπου κάποτε ζούσε και ζωγράφιζε ο καλλιτέχνης – την «πόλη φάντασμα» του Βαρωσιού στη συνοικία της Αμμοχώστου και στις αναμνήσεις γνωστών και φίλων του Γεώργιου Πολυβίου Γεωργίου. Αυτή η παράλληλη, συμπληρωματική έκθεση, την οποία επιμελείται από την Κατερίνα Στεφανίδου, την Θεοδώρα Δημητρίου, και την Δέσποινα Χριστοφίδου, έχει ως στόχο να προσφέρει μια ματιά μέσα από πολλαπλούς φακούς και στρώματα αναμνήσεων, καθώς και μια ευκαιρία για το κοινό να ζήσουν το δικό τους ταξίδι και να «συναντηθούν» με τον καλλιτέχνη Γεώργιο Πολ. Γεωργίου και την δική του Κύπρο.