Εικαστική περιοδική έκθεση «Στον Ίδιο Τόπο»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Συνεχόμενες / Εικαστική περιοδική έκθεση «Στον Ίδιο Τόπο»
Σαβ, 18 Μαρ. 2023 - Κυρ, 10 Σεπ. 2023
Κυπριακό Μουσείο
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανακοινώνει την εικαστική περιοδική έκθεση «Στον Ίδιο Τόπο» της ζωγράφου Κατερίνας Ατταλίδου. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Κυπριακό Μουσείο και θα διαρκέσει από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2023. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023, ώρα 11.00 π.μ. και η προσέλευση είναι ελεύθερη σε όλους.

Μέσα από μια ενότητα 86 υδατογραφιών, τοποθετημένων με ιδιαίτερη επιμέλεια εντός και εκτός προθηκών στους εκθεσιακούς χώρους του Κυπριακού Μουσείου, πλάι στα αντικείμενα με τα οποία σχετίζονται, η ζωγράφος προσεγγίζει τη μόνιμη συλλογή του Κυπριακού Μουσείου με ιδιαίτερη ευαισθησία, καθοδηγούμενη από τους τόπους εύρεσης των αρχαίων εκθεμάτων. Ο τίτλος της έκθεσης δηλώνει τόσο τη συνύπαρξη των υδατογραφιών της με τα εκθέματα του Κυπριακού Μουσείου, όσο και την παρουσία της κυριολεκτικά ‘στον ίδιο τόπο’ όπου ανασκάφηκαν ή βρέθηκαν τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

Οι υδατογραφίες, συνοδευόμενες από τις αφηγήσεις της ζωγράφου για τους τόπους τους οποίους επισκέφτηκε και κατέγραψε, προβάλλουν τη φυσική, αρχαιολογική και ιστορική διάσταση κάθε τόπου, ως μια υπενθύμιση της σημαντικότητας και μοναδικότητας των φυσικών στοιχείων του νησιού και του πόσο αυτά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την κατανόηση τόσο του παρελθόντος, όσο και του παρόντος.

Τρόοδος, Ακάμας, Καρπασία, Αμμόχωστος, Ριζοκάρπασο, Λεονάρισσο, Αρνάδι, Γαληνόπορνη, Όβγορος, Πλατάνι, Περιστερώνα, Βιτσάδα, Λευκόνοικο, Αφάνεια, Μπέλλαπαϊς, Καζάφανι, Κλεπίνη, Κυθραία, Αμπελικού, Κερύνεια, Λάπηθος, Ακανθού, Λάρνακας της Λαπήθου, Πέτρα του Λιμνίτη, Βουνί, Αγία Ειρήνη, Φιλιά, Μανσούρα, Πωμός, Γιαλιά, Πόλη Χρυσοχούς, Κρίτου Μαρόττου, Σουσκιού, Λέμπα, Κισσόνεργα, Κούριο, Ερήμη, Παρεκκλησιά, Μαρί, Μαρώνι, Χοιροκοιτία, Αγία Βαρβάρα, Δένεια, Κατύδατα, Έγκωμη, Άρσος, Μελούσια, Τρεμετουσιά, Δρομολαξιά, Λάρνακα, Πέρα Ορεινής, Δάλι, Σωτήρα, Παραλίμνι...

Η αναζήτηση της ζωγράφου, το ταξίδι πίσω από κάθε της έργο, μας ωθούν να αφουγκραστούμε την αύρα του τόπου, γεφυρώνοντας κατά κάποιο τρόπο την ‘απόσταση’ που δημιουργείται όταν ένα αρχαιολογικό αντικείμενο απομακρύνεται από τον τόπο εύρεσής του και μεταφέρεται στην προθήκη ενός μουσείου. Οι τόποι της Ατταλίδου προσφέρουν απλόχερα αλλά διακριτικά τη δυνατότητα μιας αλλιώτικης μουσειακής εμπειρίας. Παράλληλα μας παρακινούν να κινηθούμε και να παρατηρήσουμε τους τόπους που μας περιβάλλουν. Τα έργα της αναδιπλώνουν τον πολυδιάστατο χαρακτήρα κάθε τόπου, τις απτές και τις άυλές του ποιότητες και υπενθυμίζουν ταυτόχρονα το ενιαίο και αδιαίρετο του νησιού μας.