Έκθεση "ReThinking CRAFTSMANSHIP"

Πεμ, 09 Μαρ. 2023 - Κυρ, 28 Μαϊ. 2023
10:00- 19:00
Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου
Σε ποιον τελικά ανήκει η πολιτιστική μας κληρονομιά και πώς θα την προσδιορίσουμε αλλά και αξιοποιήσουμε στο μέλλον;
 
Αυτά τα ερωτήματα αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020 “Redefining the Future of Culture Heritage, through a disruptive model of sustainability” (ReInHerit), το οποίο αποτελεί κοινή συνεργασία πολλών πολιτιστικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
 
Σε μια συλλογική διαδικασία,  τα τρία μουσεία-εταίροι, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Tραπέζης Κύπρου,  το Μουσείο του Γκρατς  (Αυστρία) και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Αθήνα) ανέπτυξαν τρείς περιοδικές και τρεις ψηφιακές εκθέσεις με θέμα  “Social Issues- Κοινωνικά θέματα ”, με τις πιο κάτω θεματικές
 
* ReThinking CRAFSTMANSHIP (ΠITK)- Μάρτιος - Μάιος 2023
* ReThinking CONFLICTS (Graz Museum) - Ιούνιος - Αυγουστος 2023 
* ReThinking IDENTITIES (Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης) - Σεπτέμβρης - Νοέμβριος 2023 
 
Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται ψηφιακά στο χώρο από τα τρία μουσεία λαμβάνουν μια αντισυμβατική μορφή προβολής που προσφέρει καινοτόμους τρόπους αλληλεπίδρασης.

Τα θέματα και οι προβληματισμοί αυτών των εκθέσεων είναι οι διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες που καλλιεργούμε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά ζητήματα καθώς και πώς οι μουσειακές συλλογές μπορούν να λειτουργήσουν ως αφετηρία για την προβολή, την ερμηνεία και την πλαισίωση των κοινωνικών θεμάτων μέσω μιας πανευρωπαϊκής αντίληψης.
 
Η πρώτη έκθεση ReThinking CRAFTSMANSHIP: Χειροτεχνία σε εξέλιξη” θα ανοίξει για το κοινό στις 9 Μαρτίου 2023 στον χώρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου.
 
Στόχος της είναι να αναδείξει διαφορετικά είδη άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς όπως παραδόσεις, γνώσεις και τεχνικές που έχουν κληροδοτηθεί από τους προγενέστερους στον χώρο της χειροτεχνίας σε σχέση με τα φυσικά υλικά, τις διαδικασίες στις οποίες υποβάλλονται, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται με την βιωσιμότητα και κλιματική αλλαγή.
 
Με ψηφιακά και αναλογικά μέσα, η έκθεση χρησιμοποιεί αντικείμενα και από τα τρία μουσεία για να ερευνήσει διαφορετικές πτυχές του θέματος και να δώσει την ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την άυλη πολιτιστική κληρονομιά μας, τη σχέση μας με το περιβάλλον και την ταυτότητα μας.
 
Παράλληλα με τη έκθεση «ReThinking CRAFSTMANSHIP: Χειροτεχνία σε εξέλιξη» o Κύπριος καλλιτέχνης Χρήστος Συμεωνίδης θα εκθέσει το έργο του IDENTITY OBJECTS, μια οπτικοακουστική εγκατάσταση με την οποία επαναπροσδιορίζει και εξετάζει την έννοια της ταυτότητας μέσα από χαρακτηριστικά δείγματα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 19:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα
 
Πληροφορίες: 22 128175
 
Είσοδος ελεύθερη