Κάτω από έναν ουρανό - «Η χαρακτική και πέρα από αυτήν»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2023 / Συνεχόμενες / Κάτω από έναν ουρανό - «Η χαρακτική και πέρα από αυτήν»
Πεμ, 20 Απρ. 2023 - Σαβ, 05 Αυγ. 2023
Έκθεση με πρόσφατα έργα του Φρίξου Παπαντωνίου και εργαστήρι πειραματικής χαρακτικής.
 
Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή, Λευκωσία
20 Απριλίου - 5 Αυγούστου 2023
 
Εγκαίνια: Πέμπτη 20 Απριλίου, 18:00
Πειραματικό Εργαστήρι Χαρακτικής: Παρασκευή 21 Απριλίου 9:00 - 18:00
 
Σε αυτό το σύνολο πειραματικών έργων χαρακτικής που εκτίθενται στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στη Λευκωσία από τις 20 Απριλίου έως τις 5 Αυγούστου 2023, ο Φρίξος Παπαντωνίου χρησιμοποιεί κυρίως τη μέθοδο της λινοτυπίας, αλλά και προεκτείνει αυτή την τεχνική μερικά βήματα πιο πέρα ​​για να δημιουργήσει πειραματικά έργα. Όχι μόνο χαράσσει το λινόλεουμ, αλλά χρησιμοποιεί και την καυστική σόδα για να δημιουργήσει πιο δυνατές υφές. Στη διαδικασία της χάραξης και χημικής αντίδρασης, χρησιμοποιεί υλικά και αντικείμενα όπως ξύλο, σκοινί, κολλητική ταινία και άλλα.
 
Χρησιμοποιεί τις χαραγμένες και κομμένες πλάκες σε συνδυασμό με την ζωγραφική, τις μπογιές και το κολάζ. Οι πλάκες επαναλαμβάνονται πολλές φορές, τυπώνονται από πάνω σε πολλές κατευθύνσεις με ποικίλη πίεση της πρέσας για να επιτευχθούν οι απαιτούμενοι τόνοι και επίπεδα.
 
Με το έργο του ο καλλιτέχνης θέλει να εξερευνήσει τη σχέση των ανθρώπων με τον ουρανό, τη θάλασσα, τη γη και κυρίως μεταξύ τους.
 
Φρίξος Παπαντωνίου: Τι κάνει τη δουλειά μου να παίρνει μορφή:
 
«Ό,τι φτιάχνω προέρχεται από τις εμπειρίες μου στη ζωή, καλές, κακές, τις ανησυχίες και τις ελπίδες μου, αυτά που περνάω και πολλές φορές αυτά που θα ήθελα να ζήσω.

Τα πάντα γύρω μου επηρεάζουν τη δουλειά που κάνω, το παρόν και το περιβάλλον που βιώνουμε επηρεάζει τη δημιουργική μας διαδικασία. Πειραματισμοί με τον φωτισμό, το χρώμα, την οσμή και τον ήχο, προκαλούν διαφορετικά συναισθήματα μέσα μας που με τη σειρά τους αυτές οι αισθητηριακές εμπειρίες εισβάλλουν στη δημιουργική μας διαδικασία, την απουσία ανθρώπων, το φως, το σκοτάδι, τον θόρυβο, τη μουσική. Η μουσική είναι η πιο όμορφη μορφή τέχνης. Βγάζει τα συναισθήματά μας από βαθιά μέσα μας, μας κάνει χαρούμενους, μας στενοχωρεί και μας κάνει ευχάριστους. Ζηλεύω τόσο πολύ τους ανθρώπους που μπορούν να δημιουργήσουν μουσική. Νομίζω ότι είναι αυτοί που έχουν το καλύτερο δώρο από τους Θεούς!
 
Αν και οι σπουδές μου ήταν στη Γλυπτική, η Ζωγραφική, η Χαρακτική και η Κεραμική κυριάρχησαν στη δουλειά μου και πιο πρόσφατα η Εγκατάσταση με οδηγεί σε νέους τρόπους.

Με τη δουλειά μου δεν θέλω να καθοδηγήσω τους θεατές στο τι να σκεφτούν αλλά να τους επιτρέψω να μπουν στο δικό τους προσωπικό ταξίδι με νέες εμπειρίες».
 
Πειραματικό Εργαστήρι Χαρακτικής
Την Παρασκευή 21 Απριλίου ο Φρίξος Παπαντωνίου θα προσφέρει δωρεάν εργαστήρι για φοιτητές και επαγγελματίες καλλιτέχνες. Κατά τη διάρκεια αυτού του εργαστηρίου φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας μαζί με επαγγελματίες καλλιτέχνες θα δημιουργήσουν έργα με μεθόδους που χρησιμοποιεί ο Φρίξος Παπαντωνίου στη δουλειά του. Η μέθοδος πρέπει να προχωρήσει περισσότερο από την παραδοσιακή χάραξη, αλλά να αντιμετωπιστεί ως σημείο εκκίνησης για τη δημιουργία πιο περίπλοκων και πειραματικών εικόνων. Πολλαπλές εκτυπώσεις τις ίδιας πλάκας με πειραγμένες χαράξεις η μια πάνω στην άλλη, χρώμα, φόντο, αντίστροφες τοποθετήσεις της πλάκας, διαφορετική πίεση της πρέσας για πειραματισμό με τόνους και υφές κτλ.
 
Το στένσιλ και το κολάζ μπορούν να εισαχθούν για να αλλάξουν την εικόνα. Το πιο σημαντικό σε αυτό το εργαστήριο είναι η ελευθερία της έκφρασης και τα απροσδόκητα αποτελέσματα που πρέπει να επιτευχθούν. Για το εργαστήρι, δεν χρειάζεται προετοιμασία!
 
Για κρατήσεις καλέστε στο Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή: 22 496930 (Τρίτη - Παρασκευή 10:00 - 14:00)
Για συμμετοχή στο εργαστήρι, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Αριθμός συμμετοχών: 12 άτομα

Σύντομο Βιογραφικό του Καλλιτέχνη
Ο Φρίξος Παπαντωνίου γεννήθηκε στην Αμμόχωστο. Το πρώιμο του ενδιαφέρον για την Τέχνη, τον οδήγησε σε σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Kingston υπό την βοήθεια και την καθοδήγηση του γλύπτη John Robson και στη συνέχεια σε μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Institute of Education). Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο ως καθηγητής Τέχνης και επαγγελματίας καλλιτέχνης. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις και είχε επιλεγεί για μια σειρά από ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ελλάδα, καθώς και στην Κύπρο. Έχει βραβευτεί στο The Sefton OPEN, στο Southport, στο Fresh Art, στο Islington Business Centre, London και πρόσφατα επιλέχθηκε σαν ένας από τους 3 νικητές στο Lauderdale House του Λονδίνου.