Έκθεση γλυπτικής «Κόσμος»

Τετ, 22 Νοε. 2023 - Σαβ, 09 Δεκ. 2023
11:00- 13:00
Μια πολύ σημαντική έκθεση ετοίμασε και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Πασάντας στην Λευκωσία στην γκαλερύ “Αποκάλυψη” με τίτλο “Κόσμος”.
 
Ο γλύπτης προσπαθεί μέσω του έργου του να αποδώσει το σήμερα και τα κοινωνικά δεδομένα. Το έργο του είναι απόλυτα ανθρωποκεντρικό και προσωπικά συναισθηματικό. Τα γλυπτά του όπως και ο ίδιος λέγει είναι ένας τρόπος επικοινωνίας με το κοινό, ένας τρόπος να εκφράσει αυτό που τον απασχολεί την δεδομένη στιγμή. Με την δουλειά του ο Πασάντας θέλει να μεταφέρει στον θεατή όσο πιο απτά γίνεται το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται το τι συμβαίνει στον κόσμο μας πως το ερμηνεύει, πως το φιλτράρει μέσα πάντοτε από την δική του οπτική.
 
Η παρούσα έκθεση έχει τον τίτλο “Κόσμος” με διπλή σημασία. Από την μία ο κόσμος ως κοινωνία, ως σύνολο ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις, ιδέες, πεποιθήσεις, ένα ψηφιδωτό διαφορετικών προσώπων και φιλοσοφιών και από την άλλη ο “Κόσμος” ως συμπαντική έννοια, το άπειρο συνεχές που μας περιβάλλει ο συνεκτικός ιστός μέσα στον οποίο όλοι συνυπάρχουμε.
 
Μέσα από την παρούσα δουλειά ο καλλιτέχνης επιδιώκει να προσφέρει στον θεατή έργα που να προβληματίσουν και να ευαισθητοποιήσουν. Έργα που αγγίζουν τόσο το συνειδητό, όσο και το υποσυνείδητο, μεταφέροντας έτσι αβίαστα τους δικούς του προβληματισμούς, συναισθήματα, διλήμματα, αξίες.
 
Οι φιγούρες που πλάθει ο Πασάντας έχουν μεγάλο μέγεθος σ’ αυτή τη σειρά, διατηρούν την λιτή γραμμή από το παρελθόν την πλαστικότητα, χωρίς να απεικονίζουν λεπτομέρεια. Η έμφαση, δίδεται στην κίνηση και στην αφήγηση της προσωπικής του φιλοσοφίας. Ταυτόχρονα, το κάθε γλυπτό σύνθεση μέσα από την αφηγηματική του δεινότητα, εμπεριέχει και το στοιχείο του αναπάντεχου, το στοιχείο της αγωνίας, το στοιχείο της ανακούφισης, είναι ακριβώς ωσάν ο θεατής παρακολουθεί να διαδραματίζεται ένα δρώμενο.
 
Η περιγραφική αφήγηση στη γλυπτική του Πασάντα αν και είναι δύσκολο εγχείρημα στον τομέα της γλυπτικής, στο έργο του αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό.
 
Αριστούχος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών με καθηγητή τον Θόδωρο Παπαγιάννη, ο Παναγιώτης έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις. Μερικές από αυτές είναι:-
Φεστιβάλ Μαριονέτας με θέμα “Η Μάσκα” το 1998 στο Sar le Vivel της Γαλλίας. Έπαινος στο διαγωνισμό γλυπτικής διαμόρφωσης των υπογείων διαβάσεων της Αθήνας το 1999. Συμπόσιο γλυπτικής σε πέτρα μεταξύ Ελλήνων και Ιταλών γλυπτών το 2000 στην Grancona της Ιταλίας. Συμμετοχή στην έκθεση Art Athena ’05 με την Αίθουσα Τέχνης Αθηνών το 2005.
 
Ζώντας στην Αθήνα κάποια χρόνια μετά την αποπεράτωση των σπουδών του, παρουσιάζει δύο ατομικές εκθέσεις εκεί. Η παρούσα έκθεση στην Αποκάλυψη αποτελεί την 7η ατομική του διακεκριμένου δημιουργού. Η έκθεσης “Κόσμος”, θα ανοίξει την Τετάρτη στις 22 του Νιόβρη, η ώρα 19:30 και θα διαρκέσει έως τις 9 του Δεκέμβρη.