Διάλεξη της Τετάρτης: «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά…» από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Φεβρουάριος / Διάλεξη της Τετάρτης: «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά…» από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα
Τετ, 28 Φεβ. 2024
19:30
Η Λεβέντειος Πινακοθήκη αρχίζει τη σειρά των Διαλέξεων της Τετάρτης για τη νέα χρονιά, με μια διάλεξη με αφορμή την προσωρινή έκθεση «Από τη Μικρά Ασία στην Κύπρο: Λάμψη – Καταστροφή – Ξεριζωμός – Δημιουργία», με τίτλο «Να τα ταξιδέψω θέλω της Αττάλειας τα νερά…» από τον φιλόλογο Θοδωρή Κοντάρα, στις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Ένα νοσταλγικό ταξίδι μνήμης από τον «έξοχο λιμένα Ατταλείας» και την απόρθητη καστροπολιτεία της Αλάγιας μέχρι τους πρόποδες του αγέρωχου Αργαίου, στην Καππαδοκία των ακριτών, των θρύλων και των τρωγλοδυτών. Και από την απόμακρη Σύλλη μέχρι τις σφριγηλές ρωμαίικες κοινότητες των Αδάνων και της Μερσίνας, με τους δραστηριότατους εμπόρους και την έντονη κοινωνική ζωή. Εκεί…, από τις εσχατιές του Ελληνικού Κόσμου της Μικρασίας στην πολυφίλητη Κύπρο.

Ο Θοδωρής Κοντάρας ασχολείται με τη λαογραφία και την ιστορία του Ελληνισμού της Μικρασίας, κυρίως των περιοχών Ιωνίας, Αιολίδας και Προποντίδας. Άρθρα, εργασίες και μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε λαογραφικά και ιστορικά βιβλία, σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες μικρασιατικών σωματείων. Καλεσμένος σωματείων και φορέων, έχει δώσει εκατοντάδες διαλέξεις με μικρασιατικά θέματα σε όλη την Ελλάδα και έχει τιμηθεί για την προσφορά του στη μικρασιατική ιδέα από πολλά μικρασιατικά σωματεία.

*Κρατήσεις απαραίτητες, μέχρι τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024.

Για δηλώσεις:
| rsvp@leventisgallery.org
| 22668838

Οι πόρτες θα κλείσουν στις 19:40. Παρακαλούμε για την έγκαιρη προσέλευσή σας.

*Η διάλεξη θα δοθεί στα ελληνικά.

Είσοδος ελεύθερη.