Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Μάρτιος / Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν
Σαβ, 30 Μαρ. 2024
20:00
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι δοκιμές του εμβληματικού έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσουάν, σε σκηνοθεσία Κώστα Σιλβέστρου. Η πρώτη παράσταση του έργου θα δοθεί την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024. Η προπώληση εισιτηρίων για τις παραστάσεις της Λευκωσίας θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024.
 
Πρόκειται για μια «θεατρική παραβολή», κατά τον συγγραφέα της, γραμμένη κατά το διάστημα 1926 -1941, που μοιάζει σήμερα εξίσου επίκαιρη και ιδεολογικά ισχυρή. Πώς συνδυάζει κανείς την καλοσύνη με τη σκληρότητα της πραγματικότητας, την ψυχική γαλήνη με την κοινωνική και ηθική κατάπτωση, και πώς μπορεί, τελικά, να ζήσει μέσα σε μια κοινωνία που δεν θα του επιβάλλει να φορέσει μια μάσκα για να επιβιώσει;
 
Για το έργο
 
Σε μια απομακρυσμένη επαρχία της Κίνας, το Σε Τσουάν, η Σεν Τε αναμετριέται με τις αντιφάσεις της ζωής αλλά και της καθημερινότητας, στην προσπάθειά της να επιβιώσει. Οι θεοί, που ταξιδεύουν στο Σε Τσουάν αναζητώντας καλές και γενναιόδωρες ψυχές, εντοπίζουν την καλόκαρδη πόρνη Σεν Τε, η οποία είναι η μόνη που δέχεται να τους φιλοξενήσει. Για να την ευχαριστήσουν, της προσφέρουν χρήματα. Έχουν όμως έναν όρο: να συνεχίσει να υπηρετεί το καλό. Η Σεν Τε καταφέρνει να αγοράσει ένα μικρό καπνοπωλείο, το οποίο πολύ γρήγορα κατακλύζεται από δεκάδες συμπολίτες της και τα υπερβολικά αιτήματά τους. Της ζητούν όλο και περισσότερα. Τόσο πολλά, μάλιστα, ώστε αναγκάζεται, προκειμένου να κρατήσει το μαγαζί της όρθιο, να επινοήσει ένα άλλο πρόσωπο. Πλάθει, λοιπόν, το αντίθετό της και μεταμορφώνεται στον «ξάδερφό» της, τον στυγνό επιχειρηματία Σούι Τα. Όμως πόσο θα αντέξει αυτόν τον διχασμό;
 
Ο σκηνοθέτης Κώστας Σιλβέστρος διεισδύει στο μπρεχτικό σύμπαν για να παρουσιάσει μια παράσταση εμπνευσμένη από το ιδεώδες του κορυφαίου συγγραφέα και ποιητή. Πρόθεσή του είναι να αφηγηθεί μια ιστορία με απήχηση στον σημερινό κόσμο, μέσα από την ενέργεια και τον παλμό ενός πολυφωνικού συνόλου έμπειρων και νεότερων ηθοποιών, με τον Αντώνη Κατσαρή και τον Σπύρο Σταυρινίδη στους ρόλους των θεών. Σεν Τε – Σούι Τα η Μαρίνα Αργυρίδου.

Ταυτότητα παράστασης
 
Μετάφραση: Άννυ Κολτσιδοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Σιλβέστρος
Σκηνικά: Μαρίζα Παρτζίλη
Κοστούμια: Κωνσταντίνα Ανδρέου
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Κίνηση-Χορογραφία: Παναγιώτης Τοφή
Επιμέλεια στίχων: Σταύρος Σταύρου
Μουσική διδασκαλία: Κωνσταντίνος Ανδρονίκου
Σχεδιασμός φωτισμών: Γεώργιος Κουκουμάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ανδρονίκου
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ιφιγένεια Αβραάμ
 
Παίζουν: Μαρίνα Αργυρίδου, Γιώργος Αναγιωτός, Γιώργος Ευαγόρου,
Άνθη Κάσινου, Αντώνης Κατσαρής, Σάββας Μενοίκου, Γιάννης Μπισμπικόπουλος,
Ονησίφορος Ονησιφόρου, Σπύρος Σταυρινίδης, Πέννυ Φοινίρη, Μαρίλια Χαριδήμου, Γιολάντα Χριστοδούλου, Βαρβάρα Χριστοφή
 
Παραστάσεις
 
●Λευκωσία
Θέατρο ΘΟΚ, Κεντρική Σκηνή Αίθουσα Εύης Γαβριηλίδης
Από 16 Φεβρουαρίου 2024
Παρασκευή, Σάββατο στις 20:00 και Κυριακή στις 18:00
 
●Λεμεσός
Θέατρο Ριάλτο
Σάββατο 27 Απριλίου 2024 στις 20:00
 
Υπερτιτλισμένες παραστάσεις
 
●Λευκωσία
Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)
Σάββατο 6 Απριλίου 2024 (ελληνικά)
 
●Λεμεσός
Σάββατο 27 Απριλίου 2024 (αγγλικά & τουρκικά)
 
Πληροφορίες / Εισιτήρια
 
Ηλεκτρονικά στη σελίδα www.thoc.org.cy
Ταμείο Θεάτρου ΘΟΚ, τηλ. 77772717 (Τρίτη-Κυριακή 10:00-13:30 & 16:00-18:00)
 
Η προπώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024.
 
Τιμές Εισιτηρίων
 
€12 / €6 (άνεργοι, συνταξιούχοι, πολύτεκνοι με την επίδειξη του αντίστοιχου αποδεικτικού εγγράφου και άτομα κάτω των 25 ετών με την επίδειξη πολιτικής ταυτότητας)

Διευκόλυνση Θεατών για παραστάσεις του ΘΟΚ στη Λευκωσία
 
●Χώρος Στάθμευσης Οργανισμού Κώστα Παπαέλληνα για τις βραδινές παραστάσεις
 
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου πληροφορεί το κοινό ότι ο Οργανισμός Κώστα Παπαέλληνα έχει παραχωρήσει αφιλοκερδώς, προς εξυπηρέτηση του θεατρόφιλου κοινού, τη χρήση χώρου στάθμευσης του Οργανισμού, στην οδό Βασιλέως Παύλου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο Θεάτρου του ΘΟΚ κατά τις ώρες των παραστάσεων.
 
Το κοινό θα μπορεί να σταθμεύει δωρεάν στο χώρο κατά προτεραιότητα προσέλευσης (περιορισμένος αριθμός οχημάτων) μόνο κατά τις ημέρες των παραστάσεων, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο μεταξύ των ωρών 19:00 και 00:00 και Κυριακή μεταξύ των ωρών 17:00 και 22:00. Τα οχήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να μετακινούνται μετά το πέρας των παραστάσεων. Η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη έντυπου ή ηλεκτρονικού εισιτηρίου για παράσταση του ΘΟΚ της συγκεκριμένης ημερομηνίας. Τα οχήματα θα καταγράφονται για σκοπούς διασφάλισης της τήρησης των όρων παραχώρησης.
 
Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ευχαριστεί θερμά τον Οργανισμό Κώστα Παπαέλληνα για την έμπρακτη στήριξή του.
 
●Άλλοι χώροι στάθμευσης
 
Σε μικρή απόσταση από το Θέατρο ΘΟΚ υπάρχουν επίσης οι εξής δωρεάν χώροι στάθμευσης: Χώρος Αρχιγραμματείας (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη) και Λόφος ΠΑΣΥΔΥ (επί της οδού Δημοσθένη Σεβέρη).
 
●Θέσεις ΑΜΕΑ
 
Παρακαλούμε επικοινωνήστε με το Ταμείο ΘΟΚ στο 77 77 27 17 για την ευκολότερη πρόσβαση στο θέατρο.