Ρεσιτάλ για βιολί & πιάνο

Πεμ, 11 Απρ. 2024
20:30
ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΑ ΒΙΟΛΙ & ΠΙΑΝΟ
ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΑ ΜΑΪΜΑΡΗ βιολί
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ πιάνο
 
Πέμπτη 11 Απριλίου 2024
The Shoe Factory, Λευκωσία / 8.30μμ
 
Μέσα στο πλαίσιο της Σειράς Κυπρίων Καλλιτεχνών, που έχει ως στόχο την προώθηση σημαντικών μουσικών από την Κύπρο, το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ για βιολί & πιάνο με δύο εξαίρετους Κύπριους καλλιτέχνες της νέας γενιάς. Με τις ερμηνείες της να έχουν περιγραφεί ως «θερμές, ζωηρές, με αποχρώσεις γεμάτες ενέργεια», η βιολονίστρια Κωνσταντίνα Μαϊμάρη έχει εμφανισθεί σε σημαντικά φεστιβάλ, αίθουσες, και σειρές συναυλιών ανά την Ευρώπη, μεταξύ άλλων, Βασιλικό Μέγαρο του Εδιμβούργου, Φεστιβάλ Αιξ-αν-Προβάνς (Γαλλία), και Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Ρόζιν (Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σύνολα όπως Εθνική Βασιλική Ορχήστρα της Σκωτίας, Εθνική Όπερα Σκωτίας, και Κουαρτέτο Εγχόρδων Brodsky. Η Κωνσταντίνα θα ενώσει τις δυνάμεις της με τον αξιοσημείωτο νεαρό πιανίστα Χρίστο Γιάλλούρο – διδακτορικό φοιτητή στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Με ένα εντυπωσιακό εύρος ρεπερτορίου που εκτείνεται από την Μπαρόκ έως τη σύγχρονη μουσική, ο Χρίστος έχει δώσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες αρκετών νέων έργων για σόλο πιάνο και μικρά σύνολα, και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες κινουμένων σχεδίων πάνω σε πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του London Piano Festival. Για το ρεσιτάλ τους την Πέμπτη 11 Απριλίου 2024, στο The Shoe Factory, Λευκωσία / 8:30μμ, η Κωνσταντίνα Μαϊμάρη και ο Χρίστος Γιάλλουρος θα επιδείξουν τα εκπληκτικά τους ταλέντα σε ένα δεξιοτεχνικό πρόγραμμα από σονάτες των Μπετόβεν, Στραβίνσκι, και Προκόφιεφ.
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
 
Λούντβιχ φαν Μπετόβεν (1770-1827)
Σονάτα για Βιολί & Πιάνο Αρ.4 σε Λα ελάσσονα, Έργο 23 (1801)
 
Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971)
Ιταλική Σουίτα (1933)
 
Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953)
Σονάτα για Βιολί & Πιάνο Αρ.2 σε Ρε μείζονα, Έργο 94α (1942/3)
 
ΚΩΝΣΤΑΝΙΝΑ ΜΑΪΜΑΡΗ βιολί
 
Οι ερμηνείες της βιολονίστριας Κωνσταντίνας Μαϊμάρη έχουν περιγραφεί ως «θερμές, ζωηρές, με αποχρώσεις γεμάτες ενέργεια». Η Κωνσταντίνα έχει εμφανισθεί σε σημαντικές αίθουσες ανά την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Παλατιού του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, και του Βασιλικού Μεγάρου του Εδιμβούργου (Queen’s Hall), ενώ έχει λάβει μέρος σε φεστιβάλ και σειρές συναυλιών όπως Φεστιβάλ Αιξ-αν-Προβάνς (Γαλλία), Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Ρόζιν (Ηνωμένο Βασίλειο), Φεστιβάλ Κύπρια, Σειρά Συναυλιών Mondays and Fridays at One (Ηνωμένο Βασίλειο), μεταξύ άλλων. Πέρα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, με τις οποίες εμφανίσθηκε ως σολίστ, έχει συνεργαστεί με ορχήστρες και σύνολα μουσικής όπως Εθνική Βασιλική Ορχήστρα της Σκωτίας, Εθνική Όπερα Σκωτίας, Ορχήστρα Δωματίου Κύπρου, Scottish Ensemble, και Κουαρτέτο Εγχόρδων Brodsky, και με μαέστρους όπως Pablo Heras-Casado, Jessica Cottis, Christian Kluxen και Alpesh Chauhan.
 
Η Κωνσταντίνα Μαϊμάρη είναι απόφοιτος του Βασιλικού Ωδείου της Σκωτίας, όπου ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές της σπουδές στην Εκτέλεση Βιολιού́ (Violin Performance), υπό  Katie τη Hull και τη Maya Iwabuchi. ‘Εχει ενεργά συμμετάσχει σε master-class από μουσικούς όπως Joseph Swensen, Lutsia Impragimova, Leland Chen, Simon James, και Σίμος Παπάνας. Η Κωνσταντίνα έχει λάβει υποτροφίες από́ το Ίδρυμα Νικόλα Οικονόμου, και από το Ίδρυμα Hope Scott. Γεννημένη στη Λευκωσία, ξεκίνησε μαθήματα πιάνου από τη μητέρα της και μαθήματα βιολιού́ από τον θείο της. Παίζει σε ένα πιστό αντίγραφο βιολιού του G. B. Guadagnini (Τορίνο, 1774), κατασκευής του Stepan Soultanian.
 
ΧΡΙΣΤΟΣ ΓΙΑΛΛΟΥΡΟΣ πιάνο 
 
Έχοντας γεννηθεί στη Λευκωσία το 1997, ο πιανίστας Χρίστος Γιάλλουρος σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου υπό την Tatiana Sarkissova. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του με Διάκριση (MMus στην Ερμηνεία Πιάνου), και το πτυχίο του (BMus στην Ερμηνεία Πιάνου) με Άριστα, Επιπρόσθετα, μελέτησε μουσική δωματίου με τον Andrew West και παλαιά πληκτροφόρα όργανα με την Carole Cerasi. Επί του παρόντος, ο Χρίστος είναι διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης υπό την εποπτεία του Καθηγητή David Maw. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, ο Χρίστος συμμετείχε ενεργά σε master-class από σημαντικούς πιανίστες όπως Σιπριάν Κατσαρίς, Alessio Bax, Lucille Chung, Christopher Elton, Yevgeny Sudbin, μεταξύ άλλων. Για τις σπουδές του, έχει λάβει πολύτιμη στήριξη από το ίδρυμα Help Musicians, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, τη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής, το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (τετραετής υποτροφία ‘Μάριος Τόκας’), Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (υποτροφία Hélène La Rue).
 
Ο Χρίστος Γιάλλουρος έκανε το ντεμπούτο του με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου σε ηλικία 17 ετών. Έκτοτε, έχει συμπράξει με αρκετούς καλλιτέχνες, σε ρεσιτάλ και ως μέλος ποικίλων ενόργανων συνόλων. Πρόσφατες του εμφανίσεις μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν τις Δύο Σονάτες για Βιολί και Πιάνο του Μίκη Θεοδωράκη, καθώς και νέα έργα για δύο πιάνα. Το ρεπερτόριό του εκτείνεται από Σκαρλάτι μέχρι Μπερνστάιν, και από Σκριάμπιν έως Ντιτιγιέ και Γκουμπαιντουλίνα. Είναι παθιασμένος με την εξερεύνηση και την εκτέλεση λιγότερο γνωστού ρεπερτορίου, και συνεργάζεται συστηματικά με νεαρούς συνθέτες και καλλιτέχνες πολυμέσων. Τα τελευταία χρόνια, έχει δώσει τις παγκόσμιες πρεμιέρες αρκετών νέων έργων για σόλο πιάνο και μικρά σύνολα, και έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες κινουμένων σχεδίων πάνω σε πρότζεκτ που παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του London Piano Festival.
 
Έχοντας δεχθεί ανάθεση από το Ίδρυμα LUMA στη Ζυρίχη για την καταγραφή και επιμέλεια του αρχείου του Νικόλα Οικονόμου, ο Χρίστος Γιάλλουρος επί του παρόντος μεταγράφει και επεξεργάζεται έργα του Οικονόμου για πιάνο που υπάρχουν μόνο σε ηχογραφημένη μορφή, καθώς επίσης και σημειωμένα έργα του, τα οποία θα δημοσιευθούν στο εγγύς μέλλον. Ο Χρίστος είναι παράλληλα ένας ενθουσιώδης εκπαιδευτικός και διδάσκει στο King’s College του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & BOX OFFICE:
www.pharosartsfoundation.org & Τηλ. 22-663871 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00πμ-2:00μμ)       
Εισιτήρια: €20 / €15 Μαθητές, Συνταξιούχοι & Μέλη του Ιδρύματος Τεχνών Φάρος