Διεθνής Μέρα Μουσείων | APAC Labs στη Λεβέντειος Πινακοθήκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Μάιος / Διεθνής Μέρα Μουσείων | APAC Labs στη Λεβέντειος Πινακοθήκη
Σαβ, 18 Μαϊ. 2024
10:30
Διεθνής Μέρα Μουσείων | APAC Labs στη Λεβέντειος Πινακοθήκη

Τα Εργαστήρια Χαρακτηρισμού Τέχνης ‘Ανδρέας Πίττας’ (APAC Labs) του Επιστημονικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (STARC) του Ινστιτούτου Κύπρου (CyI) στοχεύουν στην ανάπτυξη έρευνας στην ιστορία της τέχνης, την αρχαιολογία και την πολιτιστική κληρονομιά με τη χρήση καινοτόμων επιστημονικών και τεχνολογικών εφαρμογών και μεθόδων.

Η μεθοδολογία των εργαστηρίων APAC Labs βασίζεται σε ευρείες και πολλαπλής κλίμακας διαγνωστικές προσεγγίσεις οι οποίες ενσωματώνουν φυσικοχημικές μεθόδου και ψηφιακές τεχνολογίες 2D/3D οπτικοποίησης  και απεικόνισης. Οι παραπάνω μέθοδοι παρέχουν πληροφορίες για την κατάσταση διατήρησης, τα υλικά, τις τεχνικές κατασκευής και τις διαχρονικές επεμβάσεις του αναλυόμενου αντικειμένου, έργου τέχνης ή μνημείου.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, η Λεβέντειος Πινακοθήκη σε συνεργασία με τα εργαστήρια APAC Labs θα παρουσιάσουν τις μεγάλες δυνατότητες των νέων τεχνολογιών στη μελέτη και ανάλυση έργων τέχνης. Συγκεκριμένα, θα παρουσιαστούν καινοτόμες μέθοδοι δισδιάστατης (2D) και τρισδιάστατης (3D) καταγραφής, αποτύπωσης, επεξεργασίας και απεικόνισης έργων ζωγραφικής και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς από τις συλλογές της Πινακοθήκη.
Αυτές οι μέθοδοι και ο σχετικός εξειδικευμένος εξοπλισμός χρησιμοποιούνται από τα εργαστήρια APAC labs για την καταγραφή και ανάλυση των υλικών και της τεχνικής κατασκευής έργων τέχνης και αντικειμένων. Ως επί το πλείστων, τα εν λόγω εξειδικευμένα εργαλεία βασίζονται σε τεχνολογικές εφαρμογές εκπομπών πολλαπλού φωτός και πολυφασματικών μεθόδων για την ψηφιακή τεκμηρίωση, απεικόνιση και οπτικοποίση των υπό μελέτη έργων και αντικειμένων.

Η πολυφασματική απεικόνιση είναι μια καινοτόμος και αναδυόμενη τεχνολογία που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάλυσης σε διάφορους επιστημονικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τηλεπισκόπησης, της ιατρικής απεικόνισης, της παρακολούθησης του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η συγκεκριμένη τεχνολογία περιλαμβάνει τη λήψη και την ανάλυση εικόνων σε πολλαπλές φασματικές ζώνες, που επιτρέπει την εξαγωγή άγνωστων πληροφοριών και γνώσεων αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες και στοιχεία που δεν είναι αντιληπτά από το ανθρώπινο μάτι ή από τις παραδοσιακές μεθόδους απεικόνισης.

Επίσης, η φωτομετρική απεικόνιση πολλαπλού φωτός, γνωστή ως Reflectance Transformation Imaging (RTI), περιλαμβάνει τη χρήση εξειδικευμένων καμερών και τεχνικών φωτισμού για τη λήψη διαδραστικών εικόνων 2D+ υψηλής ανάλυσης πολιτιστικών αντικειμένων. Αυτή η τεχνολογία επιτρέπει τη λήψη εικόνων με εντυπωσιακής ανάλυσης σε σχέση με παλαιότερες παραδοσιακές μεθόδους φωτογραφίας, επιτρέποντας την απόλυτη καταγραφή απειροελάχιστων λεπτομερειών στις επιφάνειες έργων τέχνης και αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η μέθοδος RTI έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από τα εργαστήρια APAC labs για την ανάλυση έργων ζωγραφικής, παρέχοντας πολύτιμες νέες γνώσεις για τις τεχνικές, τα υλικά και την εικονογραφία κορυφαίων ζωγράφων όπως ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (ΕΛ Γκρέκο) και ο Τισιανός βοηθώντας στην τεκμηρίωση της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας.

Η μέθοδος συλλογής τρισδιάστατων δεδομένων (3D) και ο γεωμετρικός χαρακτηρισμός αντικειμένων θα παρουσιαστεί με τη επιτόπια χρήση σαρωτή δομημένου φωτός. Ο σαρωτής δομημένου φωτός μπορεί να συλλέξει πληροφορίες για το τρισδιάστατο σχήμα ενός αντικειμένου προβάλλοντας γεωμετρικά μοτίβα στο υπό εξέταση αντικείμενο, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιεί ένα σύστημα φωτογραφικής μηχανής. Μέσα από τα διάφορα μοτίβα φωτός η κάθε κάμερα συλλέγει πληροφορίες για τη θέση του κάθε σημείου του αντικειμένου δημιουργώντας έτσι το νέφος σημείων του και επομένως το τρισδιάστατο αντίγραφο του.

Οι επισκέπτες της Λεβέντειου Πινακοθήκης κατά τη Διεθνή Μέρα Μουσείων στις 18 του Μάη, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις εν λόγω τεχνικές και την εφαρμογή τους σε έργα τέχνης από τις συλλογές της Πινακοθήκης. Επίσης, το πρόγραμμα που έχει ετοιμάσει η Πινακοθήκη και τα εργαστήρια APAC Labs περιλαμβάνει και την ανάλογη γνωριμία με ειδικούς ερευνητές των εργαστηρίων του Ινστιτούτου Κύπρου (CyI) οι οποίοι θα μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους.

Ημερομηνία:
Σάββατο/ 18.05 2024
Ώρα:
10:30-14:00

Για όλες τις ηλικίες

Δωρεάν Είσοδος