Διάλεξη "Τι μας επιφυλάσσουν οι Ευρωεκλογές του 2024;"

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Μάιος / Διάλεξη "Τι μας επιφυλάσσουν οι Ευρωεκλογές του 2024;"
Δευ, 27 Μαϊ. 2024
19:30
Ομιλία του Ανδρέα Δρυμιώτη, στον παλμό των Ευρωεκλογών, σε συνδιοργάνωση του Εκπαιδευτικού Κέντρου Ατσάς και του Alpha Κύπρου
 
Με τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 προ των πυλών, το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ατσάς και ο Alpha Κύπρου έχουν την τιμή να φιλοξενήσουν, τη Δευτέρα, 27 Μαΐου, στις 7:30 μμ., τον έγκριτο πολιτικό αναλυτή, συγγραφέα και αρθρογράφο Ανδρέα Δρυμιώτη, για μια ξεχωριστή ομιλία με θέμα τις Ευρωεκλογές και την Ελληνική πολιτική επικαιρότητα, καλώντας τον να μοιραστεί τη δική του εκτίμηση για τα πιθανά αποτελέσματα και την επόμενη μέρα στην Ελληνική πολιτική σκηνή.
 
Οι Ευρωεκλογές, αν και γίνονται για την ανάδειξη των εκπροσώπων κάθε χώρας-μέλους στο Ευρωκοινοβούλιο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τεκτονικές δονήσεις στο πολιτικό σκηνικό εξ’ ου και προσφέρονται για να αντληθούν πολιτικά συμπεράσματα – με έμφαση, στην Ελλάδα σήμερα, στην σειρά εκλογής των κομμάτων, τις ποσοστιαίες διαφορές μεταξύ τους αλλά και στα ποσοστά των κομμάτων που πρωτοεισαχθήκαν στη Βουλή το 2023.
 
Ο Ανδρέας Δρυμιώτης, αναγνωρίζοντας ότι οι Ευρωεκλογές μπορεί να μην προεξοφλούν «απολύτως τίποτα για τις επόμενες εθνικές εκλογές» και να μην παρουσιάζουν, επί της ουσίας επίπτωση στο εσωτερικό της χώρας, στέκεται στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζουν σε επίπεδο πολιτικής ανάλυσης και εξηγεί: «Η Κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει το αναμφισβήτητο προβάδισμα της και να διατηρήσει απόσταση ασφαλείας από τους επίδοξους μνηστήρες της εξουσίας. Το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του με νέο αρχηγό και ουσιαστική μετατόπιση από τις ριζοσπαστικές θέσεις του. Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς ουσιαστικό αφήγημα. Κόμματα της άκρας δεξιάς θέλουν να επωφεληθούν από ενέργειες της κυβέρνησης που δεν άρεσαν στο συντηρητικό ακροατήριο της και νέα κόμματα θέλουν να πάρουν το βάπτισμα τους πυρός σε πολιτικά σχετικά αδιάφορες εκλογές. Όλα αυτά συνθέτουν ένα ενδιαφέρον πολιτικό σκηνικό.»
 
Η ομιλία θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης» της Λεβεντείου Πινακοθήκης με παράλληλη, ζωντανή μετάδοση και στην Αίθουσα της Κυπριακής Συλλογής. Με δεδομένο τον περιορισμένο αριθμό θέσεων συνίσταται η έγκαιρη κράτηση θέσης καθώς θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας (τηλ. 22668838 rsvp@leventisgallery.org. Eίσοδος ελεύθερη - πέρας προσελεύσεως 7:15)

Δυο λόγια για τον Ανδρέα Δρυμιώτη.
 
Ο Ανδρέας Γ. Δρυμιώτης, γεννήθηκε στη Λευκωσία. Μαθητής του «Ελένειου» Δημοτικού Σχολείου, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και το 1964 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Μετά την μετεκπαίδευσή του στην Αγγλία, εργάστηκε αρχικά στο Γραφείο Δοξιάδη, και στη συνέχεια ως στέλεχος και Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Ηλεκτρονικοί Διερευνητές Δοξιάδη, η οποία, το 1984 προχώρησε, σε συνεργασία με την Alpha Bank, στην ίδρυση της ΔΕΛΤΑ Πληροφορικής, στην οποία διετέλεσε Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της (από την Αμερικανική  First Data) το 2004. Διετέλεσε διαδοχικά Αντιπρόεδρος της Unisystems (2005-2006), Πρόεδρος της SingularLogic Ιntergrator (2007-2009) και Επικεφαλής της Μονάδας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στο Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδος (2010 – 2011). Παράλληλα αρθρογραφεί στον Ελεύθερο Τύπο (2007 – 2008 ) και στην Καθημερινή της Κυριακής (εβδομαδιαία, από τον Ιούλιο του 2012).
 
Από τους πρωτεργάτες της πληροφορικής στην Ελλάδα, συνέβαλλε καθοριστικά στην εγκατάσταση μεγάλων υπολογιστικών συστημάτων στα περισσότερα υπουργεία της Ελλάδος (μεταξύ των οποίων τα Υπουργεία Δημοσιών Έργων, Συγκοινωνιών, Παιδείας, Δημοσίας Τάξεως, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων) καθώς και στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της συγκέντρωσης και μετάδοσης του συνόλου των εκλογικών αποτελεσμάτων στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι το 2009. Για την συμβολή του στη δημιουργία του Ηλεκτρονικού Αρχείου Δημοσιογραφικών Πληροφοριών, τιμήθηκε το 1989 από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας “Αθανάσιος Μπότσης”, ενώ το 2022 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την συνδρομή του στην ανάπτυξη της πληροφορικής στην Ελλάδα. Διετέλεσε επίσης μέλος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων το 1996 και το 2004 με τομέα ευθύνης την Πληροφορική της Διοργάνωσης. Έχει γράψει τρία βιβλία: «20 Μήνες Όμηρος», «Στην Καθημερινή της Κυριακής» και «40+1 Νύχτες Εκλογών».