27ο Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - The Tale of the Lute

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Ιούνιος / 27ο Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου - The Tale of the Lute
Παρ, 21 Ιουν. 2024
20:30
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Efrén López: ούτι, rabab, guittern
Yasamin Shahhosseini: ούτι
Ruven Ruppik: κρουστά
 
Το λαούτο υπήρξε για χιλιετίες σηµαντικό µέρος της ιστορίας και του πολιτισµού πολλών διαφορετικών λαών, σε µια µεγάλη γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από τη Μεσοποταµία έως την Αλ-Άνταλους.

Εµπνευσµένοι από την αιώνια παράδοση αυτού του αρχαίου οργάνου, τρεις εξαίρετοι οργανοπαίχτες µε διαφορετικές καταβολές αφηγούνται µουσικά µέρος της ιστορίας του µέσα από παλιές συνθέσεις της ευρωπαϊκής µεσαιωνικής παράδοσης και της περσικής, ελληνικής, τουρκικής και αραβικής µουσικής, καθώς και µέσα από δικές τους συνθέσεις που βασίζονται σε αυτή την κληρονοµιά.

Αναγνωρισµένοι δεξιοτέχνες κι οι τρεις, η Yasamin Shahhosseini, ο Efrén López και ο Ruven Ruppik, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές στο παρελθόν, εµφανίζονται για πρώτη φορά στην Κύπρο ως τρίο, φέρνοντας την προσωπική τους προσέγγιση και ερµηνεία των διαφορετικών µουσικών γλωσσών που ο καθένας τους έχει µελετήσει και κατακτήσει.
Η Yasamin είναι από τους πιο επιτυχηµένους νέους µουσικούς του Ιράν σήµερα, εξαιρετική ερµηνεύτρια του περσικού λαούτου (ούτι) και συνθέτης. Πρόσφατα βραβεύτηκε από το Ινστιτούτο Αγά Χαν για τη συµβολή της στην αναζωογόνηση της περσικής µουσικής.

Ο Efrén López από τη Βαλένθια –ένας µουσικός µε µεγάλη εµπειρία στη µεσαιωνική, αναγεννησιακή και παραδοσιακή µουσική, γνωστός συνθέτης, παραγωγός και δάσκαλος σε διεθνές επίπεδο– συνοµιλεί µε το ηχοτοπίο που δηµιουργεί η Yasamin µε τα διάφορα µεσαιωνικά έγχορδα όργανα από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο στα οποία ειδικεύεται.

Το τρίο συµπληρώνει ο Ruven Ruppik από την Ολλανδία, ένας µουσικός µε µεγάλη ευαισθησία και δεξιοτεχνία στα κρουστά, ο οποίος υπηρετεί τη µουσική, συµµετέχοντας σε κάθε είδους µουσικές δηµιουργίες χωρίς στιλιστικά σύνορα, από την κλασική µουσική έως το φλαµέγκο ή την αραβική µουσική, και προσθέτει δύναµη, χρώµα και παλµό στον ήχο του σχήµατος.
 
Σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας και το Ινστιτούτο Θερβάντες στην Κύπρο.
 
Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 27ου Πολιτιστικού Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου (Ιούνιος – Ιούλιος) είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου www.ucy.ac.cy και στο: https://online.anyflip.com/mlhb/sndz/mobile/index.html
 
Εισιτήρια: κανονικό €10, φοιτητικό/μειωμένο €5
Εισιτήριο διαρκείας για όλες τις παραστάσεις Ιουνίου - Ιουλίου: €40

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 20:30, εκτός από το βιωματικό εργαστήρι (Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Ιουλίου) το οποίο αρχίζει στις 17:00.
 
Για πληροφορίες και κρατήσεις:
τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: ucyculturalcentre