Θεατρική παράσταση από Κούρδους και Γάλλους καλλιτέχνες

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2024 / Ιούνιος / Θεατρική παράσταση από Κούρδους και Γάλλους καλλιτέχνες
Τρι, 25 Ιουν. 2024
20:00
Το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν «Θεόφιλος» οργανώνει μια θεατρική παράσταση, την Τρίτη, 25 Ιουνίου, στις 8.00 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη», στη Λευκωσία.

Η παράσταση θα είναι στα Ελληνικά, Αγγλικά και Κουρδικά

Πρόγραμμα
Οι μάρτυρες του Κουρδιστάν
Ο Armanç Kerboranî σας καλοσορίζει.
Μάρτυρες του Κουρδιστάν
Η σφαγή του τουρκικού κράτους στο Κουρδιστάν, στη πόλη Τζίζρε το 2015
Οι μέρες της Καλόλιμνου (για τα 26 χρόνια απομόνωσης του προέδρου Οτσαλάν)

Μπορεί, σε απόγνωση, να χρησιμοποιήσετε τους ασήμαντους νόμους σας για να μας ρίξετε στη φυλακή. Μπορεί να οπλίζετε τα τανκς και τα πάντσερ σας απέναντι στο λαό μας, αλλά εμείς έχουμε βρει το δρόμο μας, έχουμε δει το μέλλον μας και τώρα σαν βέλος που φεύγει από τόξο.... βαδίζουμε μπροστά.... δεν μπορείτε να μας σταματήσετε! Γιατί είδαμε τις μέρες μας ευτυχισμένες και φωτεινές. Στην αυγή αυτών των ημερών, προχωράμε... δεν υπάρχει επιστροφή! Είμαστε αποφασισμένοι εδώ και πολύ καιρό! Εμείς προχωράμε μέσα στο σκοτάδι!
Διοικητής Αρμάντζ Κερμποράνι (commandad Armanç Kerboranî)

«Η σφαγή του τουρκικού κράτους στο Κουρδιστάν, στη πόλη Τζίζρε το 2015»
Από το 2015 ορισμένες κουρδικές πόλεις στο βόρειο Κουρδιστάν (νοτιοανατολική τουρκική επικράτεια), απηυδυσμένες με την τουρκική πολιτική που δεν προωθούσε την ειρήνευση, κήρυξαν την αυτονομία τους από το τουρκικό κράτος.
Οι τουρκικές αρχές αντέδρασαν στέλνοντας χιλιάδες στρατιώτες, που απέκλεισαν τις πόλεις αυτές και τις πολιορκούσαν. Έφτασαν στο σημείο να τις βομβαρδίζουν, μέσα στην ίδια την τουρκική επικράτεια.
Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από ένα βομβαρδισμό, 31 άτομα αποκλείστηκαν στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας, στη πόλη Τζίζρε (Cizre). Οι τουρκικές αρχές εμπόδιζαν οιανδήποτε βοήθεια στους αποκλεισμένους, και ο μόνος τρόπος επικοινωνίας ήταν μέσω τηλεφώνου.
Ένας Κούρδος τραυματίστηκε, ενώ βρισκόταν λίγα μέτρα μακριά από την μάνα του, την Χανίμ (Xanim). Η Χανίμ ζητούσε από τους τούρκους στρατιώτες να την αφήσουν να πάει κοντά του και να τον βοηθήσει. Οι τούρκοι στρατιώτες αρνούνταν με άγριο τρόπο. Σε λίγες μέρες η Χανίμ έμαθε για τον θάνατο του γυιου της, από την τηλεόραση.
Το έργο παρουσιάζει τα αισθήματα της Χανίμ, από την παράκληση να δει τον γυιο της, στον θρήνο, στον θυμό ανάμεικτο με προσευχή.

Η θεατρική κομπανία «Ο Αρμάντς Κερμποράνι σας καλοσορίζει».
Η θεατρική κομπανία λέγεται Bien à vous Armanç Kerborani, που στα Ελληνικά μπορεί και να το λέγαμε: «Ο Αρμάντς Κερμποράνι σας καλοσορίζει».
Ιδρύθηκε το 2011 από τον Juan-Golan Elibeg, και σ' αυτήν συμμετέχουν Κούρδοι και Γάλλοι ηθοποιοί και καλλιτέχνες.
Η κομπανία προωθεί την ανάπτυξη της γαλλοκουρδικής καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσα από πολυθεματικά έργα. Εμπνέεται τα θέματα των παραστάσεων της από τον αγώνα του Κουρδικού λαού, τα θύματα του πολέμου, τους αναγκαστικούς γάμους, τους πρόσφυγες, την κρατική τρομοκρατία, και άλλα γεγονότα.