Aφηγηματική Έκθεση «Υδάτινα αφηγήματα»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις / Εκδηλώσεις 2025 / Συνεχόμενες / Aφηγηματική Έκθεση «Υδάτινα αφηγήματα»
Πεμ, 22 Μαϊ. 2025 - Πεμ, 05 Ιουν. 2025
Λεβέντειος Πινακοθήκη

Μια αφηγηματική έκθεση με έργα τέχνης που σχετίζονται με το νερό όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα στα έργα της ΚυπριακήςΣυλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης και στα καλλιτεχνικά βιβλία με έμπνευση το ποτάμι του Πεδιαίου που έχουν δημιουργηθεί από φοιτητές του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Εγκαίνια: 21 Μαΐου 2025, 17:30-20:00
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει στις 18.30 ο Καθηγητής, Κλήμης Μαστορίδης, κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας.

Δωρεάν είσοδος

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαΐου 2025 - 05 Ιουνίου 2025

«Είμαι ο Πεδιαίος. Είμαι το νερό της Λευκωσίας. Αναβλύζω από το βουνό Κιόνια μέσα στο δάσος του Μαχαιρά. Ο αδελφός μου, ποταμός Γιαλιάς, επίσης αναβλύζει στην επιφάνεια της γης από το ίδιο βουνό. Με τον Γιαλιά ξανασυναντιόμαστε στην πεδιάδα της Μεσαορίας και φτάνουμε στη θάλασσα κοντά στην Αμμόχωστο και τη Σαλαμίνα. Διασχίζω βουνά, κοιλάδες, χωριά και πόλεις παρέχοντας νερό στα πλάσματα αυτής της γης. Είμαι ο μακρύτερος ποταμός του νησιού αλλά φέτος δεν έχω καθόλου νερό. Η κοίτη μου και τα παραποτάμια μου εδάφη ξεραίνονται» (Πεδιαίος, 2025)

Καθώς τα ποτάμια μας ξεραίνονται και τα νερά μας εξατμίζονται, η έκθεση Υδάτινα αφηγήματα διερευνά το πως μπορούμε να διακρίνουμε νερά και υδρόβια τοπία στην κυπριακή ζωγραφική του εικοστού αιώνα, στηριζόμενοι σε έργα της Κυπριακής Συλλογής της Λεβέντειου Πινακοθήκης. Οι πίνακες που εντοπίστηκαν εκθέτονται μαζί με τα καλλιτεχνικά βιβλία εμπνευσμένα από την πολιτισμική ιστορία και γεωγραφία του Πεδιαίου, του μακρύτερου ποταμού ή κατ’ ακρίβεια χείμαρρου της Κύπρου, που έχουν δημιουργηθεί από φοιτητές του Προγράμματος Καλών Τεχνών και του Μεταπτυχιακού Ψηφιακή Τέχνη και Σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.Η έκθεση διαμορφώνεται βάση μιας αφηγηματικήςπροσέγγισης, για να αναλογιστούμε τη σχέση μας με το νερό και το ότι είμαστε κομμάτι του φυσικού κόσμου. Τα έργαπαρουσιάζουν παραποτάμιες οικολογίες και το φυσικό πεδίο του χείμαρρου, την ύπαρξη του υγρού στοιχείου και του ποταμούστα πλαίσια του δομημένου περιβάλλοντος και τη διάδραση τωνανθρώπινων και μη ανθρώπινων οντοτήτων του τόπου με τους πολύτιμους, λιγοστούς και ζωτικής σημασίας πόρους νερού.

Οι ριζικές αλλαγές που οφείλονται στην κατάχρηση των πόρωναυτών και η ξηρασία που χαρακτηρίζει τον τόπο μας διερευνώνται σε σχέση με τη σύγχρονη τέχνη και την ενασχόληση της με εκδοτικές πρακτικές, με έμφαση τα υδάτινα τοπία και τις παραποτάμιες ιστορίες. Οι πρακτικές αυτές συμπεριλαμβάνουν βιβλία, καρτ ποστάλ, πάπυρους, πειράματα με χρώματα φτιαγμένα από το τοπίο του ποταμού, ηχοτοπία, βίντεο, σχέδια, ζωγραφικά έργα και φωτογραφίες, πλάθονταςένα αφήγημα που αφορά τη σχέση μας με το νερό, τη ρευστότητα και τη φύση γύρω μας. Αυτές οι εικαστικές ερμηνείες μας παροτρύνουν να αναλογιστούμε πως διαμορφωνόμαστε από το φυσικό μας περιβάλλον και πως επηρεάζουμε το περιβάλλον μας. Τα καλλιτεχνικά αυτά βιβλία έχουν δημιουργηθεί αντλώντας έμπνευση από το εκπαιδευτικό βιβλίο «Ο Ποταμός Μιλά: Ο Πεδιαίος στον Χώρο και στον Χρόνο» των Ευανθία (Εύη) Τσελίκα και Δέσπω Πασιά που δημιουργήθηκε για το ερευνητικό έργο «Οικονομία, περιβάλλον και τοπίο στον μακρύ ιστορικό χρόνο της Κύπρου», https://ecoland.hua.gr/el/outcomes/educational.


Έργα τέχνης από την Κυπριακή Συλλογή της Λεβέντιου Πινακοθήκης:
Tristram Ellis
Μιχαήλ Χρ. Κάσιαλος
Ιωάννης Κισσονέργης
Μιχάλης Μιχαηλίδης
Έλλη Σ. Μιτζή
Λουκία Νικολαΐδου — Βασιλείου
Νίκος Νικολαΐδης
John Thomson

Καλλιτεχνικά βιβλία και σύγχρονες καλλιτεχνικές εκδοτικές πρακτικές:
Φοίβη Αντωνίου
Άρια Αράσμο
Χαρά Χαραλαμπίδου
Πωλίνα Τσιουμπίκινα
Άντρια Ευσταθίου
Νατζίμπ Ελχέγκαγκι
Γαβριέλα Ευάνδρου
Παναγιώτα Γαβριήλ
Μαρία Γεωργιάδου
Ανμαρί Γρηγορίου
Κυριακή Χατζησολωμή
Εμελία Κοντού
Μοχτάμπα Κορσάντι
Αναστασία Κούρτσεβα
Χριστίνα-Ισμήνη Κυπριανού
Αναστασία Μαγνήτη
Ελίνα Μελνίκοβα
Μαρία Νικόλσκαϊα
Σελίν Ρουμάνι
Γεωργία Περικλέους
Άννα Ψάλτη
Χλόη Σιαμτάνη
Μιχάλης Σκαρπάρης

Επιμέλεια:
Δρ. Ευανθία (Εύη) Τσελίκα, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Θεοδώρα Δημητρίου, Λεβέντειος Πινακοθήκη

Σχεδιασμός:
Μαρία Σταυρίδη, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Εγκατάσταση, Τεχνική υποστήριξη και φωτισμός:
Ιάκωβος Παπαντωνίου και Χαράλαμπος Χαραλάμπους, Λεβέντειος Πινακοθήκη

Υποστήριξη Παραγωγής:
Γιάννης Χατζηπαναγής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Διεύθυνση Λεβέντειος Πινακοθήκη:
Κατερίνα Στεφανίδη


Μια συνεργασία μεταξύ του Προγράμματος Καλών Τεχνών, Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και της Λεβεντείου Πινακοθήκης.


Λεβέντειος Πινακοθήκη
Αναστασίου Γ. Λεβέντη 5 1097 Λευκωσία, Κύπρος
+357 22668838
info@leventisgallery.org
https://www.leventisgallery.org/

Ώρες Λειτουργίας:
Τετάρτη 10:00-20:00 | Πέμπτη - Κυριακή 10:00-17:00  | Δευτέρα & Τρίτη κλειστά


Πρόγραμμα Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
https://www.unic.ac.cy/fine-art-ba/
Tselika.e@unic.ac.cy