ΧΟΡOΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΚΙA ΜΟΥ Μάνος Χατζιδάκις

Κυρ, 31 Οκτ. 2021
17:00
Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας
O διευθυντής Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και διακεκριμένος χορογράφος Κωνσταντίνος Ρήγος έρχεται αντιμέτωπος με ένα από τα πιο μεγάλα του όνειρα: Να δημιουργήσει μια παράσταση χορού πάνω σε τέσσερα μοναδικά έργα του αιώνιου Έλληνα συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι.
 
Στον Κύκλο του C.N.S. η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, ενώ τον Καπετάν Μιχάλη ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα». Στο Καταραμένο φίδι η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο Χαμόγελο της Τζοκόντας η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.
 
Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει ορίσει το τοπίο της ελληνικής μουσικής και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού όσο ελάχιστοι. Οι αναζητήσεις του, αλλά και οι επιρροές του τον οδήγησαν σε πολλές και διαφορετικές διαδρομές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι καρποί της δημιουργικής του σποράς μπορούν να βρεθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Από το τοπίο αυτό εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για τη χορογραφία, στην οποία περιηγείται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του χατζιδακικού έργου, εντάσσοντας ισάριθμα εμβληματικά έργα σε μια σπονδυλωτή παράσταση.
 
Χορογραφία, σκηνικό: Κωνσταντίνος Ρήγος
Κοστούμια: Deux Hommes
Συνεργάτιδα αρχιτέκτονας: Μαίρη Τσαγκάρη
Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Βίντεο: Βασίλης Κεχαγιάς
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιώργος Χατζιδάκις
Με τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de ballet της ΕΛΣ
 
Διάρκεια: 120΄
 
Η περιοδεία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) στην Κύπρο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της ΕΛΣ.
 
Ταυτότητα του φεστιβάλ
Χορηγοί:
Χρυσός Χορηγός: Υφυπουργείο Πολιτισμού
Αργυρός Χορηγός: ΟΠΑΠ
Χάλκινος Χορηγός: ecommpay, ecommbx
Παράλληλο Πρόγραμμα: Κοινό Κυπρίων
Χορηγοί επικοινωνίας:
Θέατρο: ΡΙΚ, Avant Garde, My.Life
Μουσική: ΑΝΤ1
Χορός: Alphanews.live, Ο Φιλελεύθερος, Active, in-cyprus
Γεύσεις από μουσική: Check In, SIGMA
Παράλληλο Πρόγραμμα: OMEGA
Υποστηρικτές: Δήμος Αγίας Νάπας, Οίνου Γη – Κτήμα Βασιλειάδη, Nissi Beach Resort, MAP Hotel, Vassos Psarolimano, Travel House
 
ΘΕΑΤΡΟ/ ΜΟΥΣΙΚΗ/ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ/ ΧΟΡΟΣ