ΠΕΡΛΙΜΠΛΙΝ ΚΑΙ ΜΠΕΛΙΣΑ του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα - Θέατρο

Παρ, 03 Νοε. 2023
20:30
«… ο Λόρκα, κατόρθωσε, επιστρατεύοντας αυτούσιο τον σκηνικό οπλισμό της παλαιάς φάρσας, να δώσει καινούργια ζωή σε ένα τετριμμένο θέμα και να δει πίσω από τον παραλογισμό των ανθρώπινων σχέσεων το συγκλονιστικό όραμα μιας αλήθειας που δεν είναι σε όλους προσιτή» (από το εισαγωγικό σημείωμα του Νίκου Γκάτσου στην ελληνική απόδοση του έργου).
 
Με αφορμή της ανάληψης της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ισπανία, η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (ΕΘΑΛ) τιμά τον Ισπανό ποιητή Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα.  Γραμμένο γύρω στο 1929, το έργο επανέρχεσαι στο κυπριακό θέατρο μετά από δύο και πέραν δεκαετίες, σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΕΘΑΛ Αχιλλέα Γραμματικόπουλου. Ο Λόρκα εμπνέεται από τον αδιέξοδο και ανεκπλήρωτο έρωτα.  Η ιστορία του Περλιμπλίν και της Μπελίσας είναι τρυφερή και οδυνηρή συνάμα, είναι ένας ύμνος στον έρωτα που ισορροπεί ανάμεσα στο λυρικό και το γκροτέσκο.
 
Στο έργο, ο γερασμένος Δον Περλιμπλίν ζει απομονωμένος στο αρχοντικό του με μόνη συντροφιά τα βιβλία. Η γηραιά οικονόμος Μαρκόλφα που τον φροντίζει, τον προτρέπει να παντρευτεί μια γυναίκα, ανησυχώντας για το τι θα απογίνει μόνος του όταν η ίδια εγκαταλείψει τα εγκόσμια. Ο Περλιμπλίν αρνείται πεισματικά όταν, όμως, ακούει τη φωνή της Μπελίσας να τραγουδά την αγάπη, παραδίδεται άνευ όρων στη σαγήνη της και τη ζητά για γυναίκα του. Ήρθε λοιπόν, η στιγμή να ζήσει για πρώτη φορά τον απόλυτο έρωτα, και για αυτό, να γευθεί το απρόβλεπτο και σπαρακτικά γρανιτένιο τίμημα του.
 
Μετάφραση: Μαρίνα Δημητρίου
Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Σκηνικά / κοστούμια: Γιώργος Γιάννου
Σύνθεση μουσικής / σχεδιασμός ήχου: Χριστίνα Γεωργίου
Κίνηση: Milena Ugren Koulas
Σχεδιασμός φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Ρέτσα
Ερμηνεύουν: Δημήτρης Αντωνίου, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άνθη Κάσινου, Μυρτώ Κουγιάλη, Κωνσταντίνα Ξενοφώντος, Μελίνα Κουτσόφτα και η Μαρίνα Βρόντη.
Διεύθυνση παραγωγής: Θαλής Μιχαηλίδης
Χειρισμός κονσόλας: Γιάννα Γεωργιάδου
Σχεδιασμός Αφίσας, Εντύπων: ARTemis Graphics & Visual Communication
 
Εισιτήρια: https://www.soldoutticketbox.com/easyconsole.cfm/page/category/cat_id/31/lang/el καταστήματα Stephanis και στο ταμείο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).
ΖΩΝΗ Α (€18.00 / €15.00)
ΖΩΝΗ Β (€16.00 / €12.00)
ΖΩΝΗ Γ (€14.00 / €10.00)
ΖΩΝΗ Δ (€12.00 / €10.00)
 
Πληροφορίες: 22797979 (Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00).